Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΝΙ και Τotal για το οικόπεδο 7

Πολύ σημαντική εξέλιξη θεωρεί η Κυβέρνηση την σημερινή υπογραφή για αδειοδότηση της κοινοπραξίας Total και ENI για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και για την είσοδο της Total στα οικόπεδα 2,3,8 και 9.
 
Όπως τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, η εξέλιξη ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες στην ΑΟΖ μας τεχνικά, οικονομικά και γεωπολιτικά.
 
Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε, στην παρουσία των Πρέσβεων της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο Υπουργός Ενέργειας υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τα εξής συμβόλαια: 
  • Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Total (διαχειριστής, 50%) και ΕΝΙ (50%).
  • Τροποποιημένα Συμβόλαια Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για τα Τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των ΕΝΙ, Total και KOGAS Cyprus Limited (KOGAS), βάσει των οποίων εκχωρείται στην Total μέρος των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni.
  • Τροποποιημένο Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni (διαχειριστής) και Total, βάσει του οποίου η Eni εκχωρεί το 40% των δικαιωμάτων της στην Total.

Με τα νέα Συμβόλαια η ΕΝΙ παραμένει διαχειριστής σε όλα τα Τεμάχια, με ποσοστό 60% στο τεμάχιο 2, 50% στο τεμάχιο 3 και 60% στο τεμάχιο 9. Αντίστοιχα, η Total κατέχει πλέον δικαιώματα που ανέρχονται σε 20%, 30% και 20%, ενώ η KOGAS συνεχίζει να κατέχει το 20% σε έκαστο τεμάχιο.
 
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις πως το κοίτασμα «Καλυψώ» εκτείνεται και στο τεμάχιο 7.

Ερωτηθείς πότε θα υπάρξει έναρξη του νέου γύρου ερευνητικών γεωτρήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως αυτό «είναι κάτι που συζητάμε με τις εταιρείες αυτή τη στιγμή. Είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει. Μπορεί συν-πλην μερικές εβδομάδες λόγω κυρίως άλλων εξελίξεων που αφορούν τις γεωφυσικές μελέτες, τις κακοκαιρίες που είχαμε και μας προκάλεσαν κάποιες μικρο-καθυστερήσεις. Είμαστε στα χρονοδιαγράμματα, μόλις είμαστε έτοιμοι θα τα ανακοινώσουμε", σημείωσε.

Πρόθεση είναι, πρόσθεσε, όπως στα τεμάχια για τα οποία έχουν αδειοδότηση η ΕΝΙ και η TOTAL, γίνουν έως και έξι γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν συνολικά μέχρι εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η έναρξη του νέου γύρου ερευνητικών γεωτρήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που συζητείται με τις εταιρείες αυτή τη στιγμή. 

Συνεχίζεται κανονικά η υλοποίηση του προγράμματος ερευνών στην ΑΟΖ

Παρόλες τις προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), οι σχεδιασμοί που αφορούν το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζουν να υλοποιούνται, και όλα βαίνουν κανονικά, ανέφερε στο μεταξύ αρμόδια πηγή, υπό το φως της υπογραφής των συμβολαίων για αδειοδότηση της κοινοπραξίας των εταιρειών Total και Eni στο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ, καθώς και για είσοδο της Total στα τεμάχια 2, 3, 8 και 9.
 
Η σημερινή εξέλιξη είναι πολύ σημαντική γιατί βάζει τους ενεργειακούς κολοσσούς Total και Eni μαζί σε αυτά τα τεμάχια, επεσήμανε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως ο προγραμματισμός για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που θα γίνουν αναμένεται να συμφωνηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
 
Σε σχέση με το κοίτασμα "Καλυψώ", η ίδια πηγή ανέφερε πως για αυτό χρειάζεται επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία περιλαμβάνεται μέσα στις προγραμματιζόμενες γεωτρήσεις.

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό