Η φόρμουλα για την 56η, η κατοχύρωση των εδρών στα κόμματα και οι αντιδράσεις

Τη χρυσή τομή στην οποία τελικά κατέληξαν, και που θα δίνει λύση στη χρονολογούμενη εκκρεμότητα σε σχέση με την 56η έδρα της Βουλής, ευελπιστούν να… σφραγίσουν την ερχόμενη Παρασκευή τα κόμματα κατά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ώστε οι προτάσεις νόμου που ετοιμάστηκαν για τροποποίηση του Συντάγματος, αλλά και του Εκλογικού Νόμου, παραπεμφθούν οριστικά για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της μεθεπόμενης Παρασκευής.
 
Συγκεκριμένα, με πρόταση νόμου που τροποποιεί τους περί εκλογής των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμους του 1979 έως 2017, καθώς και με τον περί της Εικοστής Τέταρτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο του 2019(σ.σ. πρόταση νόμου των Νικόλα Παπαδόπουλου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, Μαρίνου Σιζόπουλου εκ μέρους της ΕΔΕΚ και Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης), καλύπτεται το νομικό κενό που υπήρχε σε ό,τι αφορά την περίπτωση κατά την οποία εκλεγέντας βουλευτής αποποιείται την έδρα προτού δώσει την νενομισμένη τελετή διαβεβαίωσης. Με τις επερχόμενες τροποποιήσεις επί του εκλογικού Νόμου και του Συντάγματος, η έδρα «καταλήγει στον συνδυασμό κόμματος στον οποίο αυτή δικαιώθηκε».
 
Με τις πιο πάνω ρυθμίσεις, δίνεται λύση στο πρόβλημα που προέκυψε μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, όταν η Ελένη Θεοχάρους αποποιήθηκε την βουλευτική  έδρα που εξασφάλισε ως υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, χωρίς όμως πρώτα να ορκιστεί.
 
Η έδρα αποδόθηκε στον πρώτο επιλαχόντα υποψήφιο του Κινήματος Αλληλεγγύη στη Λεμεσό Γιώργο Παπαδόπουλο, για ν’ ακολουθήσει μακροχρόνια νομική και πολιτική  μάχη έπειτα από προσφυγή του πρώτου επιλαχόντα υποψήφιου του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό Ανδρέα Μιχαηλίδη στο Δικαστήριο. Εκεί όπου, ναι μεν ο κ. Μιχαηλίδης δικαιώθηκε ως προς το ότι η έδρα δεν νομιμοποιείτο να καταλήξει στον επιλαχόντα της Αλληλεγγύης, ωστόσο, χωρίς το Δικαστήριο να δίνει απάντηση όσον αφορά τον τρόπο ή την διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί προς πλήρωση της θέσης.
 
Σημειώνεται πως ο Γενικός Εισαγγελέας είχε, στο μεταξύ, αποφανθεί πως λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα μπορούσε να δοθεί μόνο με τροποποίηση του Συντάγματος, με τον ΔΗΣΥ όμως να μην συναινεί σε κάτι τέτοιο, προτάσσοντας την θέση πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αναπληρωματικές εκλογές.
 
Πλέον, ο ΔΗΣΥ συναινεί σε τροποποίηση του Συντάγματος, ενώ την ίδια ώρα με δύο τροποποιητικές προτάσεις νόμου, η μία επί του εκλογικού Νόμου και η άλλη επί του Συντάγματος( σ.σ. Ο περί της Εικοστής Πέμπτης Τροποποίησης του Συντάγματος
Νόμος του 2019), που υποβλήθηκαν από τον βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα, πλέον σε περίπτωση αποχώρησης βουλευτή από πολιτική κομματική ομάδα ή από πολιτικό κόμμα εκπροσωπούμενο στη Βουλή με τον συνδυασμό του οποίου εξελέγη, η έδρα θα παραμένει στον εν λόγω συνδυασμό.
 
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, η κατάθεσή της κρίνεται αναγκαία, καθότι διαχρονικά παρατηρείται το φαινόμενο βουλευτές οι οποίοι κατέρχονται στις εκλογές με συγκεκριμένο συνδυασμό και καταλαμβάνουν έδρα στη Βουλή, να αποχωρούν από το πολιτικό κόμμα με το οποίο εξελέγησαν, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και να καταστρατηγείται η βούληση του εκλογικού σώματος και η λαϊκή κυριαρχία.  
 
Φωνές και αντιδράσεις
Πάντως, η κατάθεση των προτάσεων νόμου, βάσει των οποίων οι έδρες σε περίπτωση αποχώρησης βουλευτών από τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν, παραμένουν στα κόμματα, προκαλούν ήδη αντιδράσεις, τόσο από μεμονωμένους βουλευτές όσο από πολιτικές δυνάμεις.
 
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση που έκανε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας στο Facebook:

Συναφώς, γίνεται λόγος για καταστρατήγηση της δημοκρατίας από την ίδια την Βουλή, στη βάση του σκεπτικού ότι οι βουλευτές θα απωλέσουν τη δυνατότητα να διαφωνούν και να τοποθετούνται διαφορετικά απ’ ότι τα κόμματά τους, υπό το φόβο να μην βρεθούν εκτός κομματικής γραμμής και κατ’ επέκταση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εκτός κόμματος.
 
Επιπλέον, αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν αντίφαση στη συγκεκριμένη προωθούμενη τροποποίηση του εκλογικού νόμου και του Συντάγματος, σε σχέση με τη βούληση συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων για εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας.
 
Κάθετα εναντίον των συγκεκριμένων τροποποιήσεων εμφανίζεται το Κίνημα Οικολόγων, με τον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Περδίκη να επιτίθεται κυρίως κατά του ΔΗΣΥ και δη του προέδρου του, Αβέρωφ Νεοφύτου.   
 
Ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για παρασκήνιο κατά το οποίο έγινε αποδεκτός «ο διακαής πόθος του προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου (και ο κρυφός πόθος ίσως κι άλλων αρχηγών) να τεθεί ακόμα ένα εμπόδιο στην ελεύθερη βούληση των Βουλευτών, εμάς αυτό δεν μας επηρεάζει ούτε μας δεσμεύει».
 
«Αυτό που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί  στο παρασκηνιακό "πάρε-δώσε’’», συνέχισε ο κ. Περδίκης, «είναι εντελώς αντιδημοκρατικό και οδηγεί στην περαιτέρω απαξίωση τους πολιτικούς στα μάτια των πολιτών. Θεωρώ όμως ότι θα είναι ήττα της πραγματικής δημοκρατίας αν περάσει αυτή η συμφωνία και ενισχυθεί περαιτέρω αυτό που ονομάστηκε  "κομματική δημοκρατία"». 
 
Σηκώνοντας το γάντι που έριξε ο Γιώργος Περδίκης ο Δημοκρατικός Συναγερμός απάντησε, υπενθυμίζοντας πως για το ζήτημα της 56ης έδρας, η θέση του ήταν εξ αρχής η διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών.
 
«Ποια ήταν ωστόσο η θέση άλλων πολιτικών αρχηγών συμπεριλαμβανομένου και του κ. Περδίκη;», διερωτάται ο Δημοκρατικός Συναγερμός και συνεχίζει. «Ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κάλεσε και καλεί εκ νέου τα κόμματα ν’ αποφασίσουν τελικά τι θέλουν».
 
«Αν θέλουν η έδρα ν’ ανήκει τελικά στο κόμμα, να το δεχτούμε για όλους και για όλες τις περιπτώσεις και θα έπρεπε και η κ. Θεοχάρους να είχε παραδώσει την έδρα της στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Με την ίδια λογική, όταν κάποιος φεύγει από το κόμμα του πρέπει να παραδίδει την έδρα του στο κόμμα. Αν από την άλλη τα κόμματα θέλουν εκλογές, μπορούμε να πάμε σε εκλογές», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα