Κινητοποιούνται οι εκτοπισθέντες ξενοδόχοι στο Βαρώσι-Σύσκεψη με ΥΠΕΞ

Την κινητοποίηση των εκτοπισθέντων ιδιοκτήτων ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων στο Βαρώσι προκάλεσαν οι τουρκικές κινήσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με τους ξενοδόχους να συμφωνούν σε πρώτο στάδιο στην ανάγκη επικαιροποίησης των τίτλων ιδιοκτησίας τους, εξετάζοντας παράλληλα και άλλα μέτρα. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Λευκωσία με πρωτοβουλία του εκπροσώπου των εκτοπισθέντων ξενοδόχων στον ΠΑΣΥΞΕ, ενώ ενημερώθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και αποφασίστηκε να ακολουθήσει και δεύτερη σύσκεψη, στην παρουσία του Υπουργού.
 
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, σκοπός της σύσκεψης ήταν να γίνει συζήτηση, αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις που αφορούν τα μέλη του Συνδέσμου με περιουσίες στην περίκλειστη πόλη, αλλά και να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρξαν προτάσεις εξαγοράς από τρίτους.
 
Ο Σύνδεσμος έχει 34 εγγεγραμμένα μέλη στο Βαρώσι, με τον συνολικό αριθμό των τουριστικών μονάδων να ανέρχονται σε περίπου 50-60, καθώς αρκετά μέλη διαθέτουν περισσότερα του ενός ξενοδοχείου. Οι τουριστικές μονάδες βρίσκονται τόσο στο παραλιακό μέτωπο, όσο και στην δεύτερη και τρίτη γραμμή, είπε ο κ. Λοϊζίδης.
 
«Σε πρώτο στάδιο έχουμε συνεννοηθεί ότι πρέπει να γίνει η επικαιροποίηση των ιδιοκτησιών, να βεβαιωθούμε ότι όλοι είναι δεόντως καταγραμμένοι και οι τίτλοι ιδιοκτησίας τους είναι επικαιροποιημένοι» είπε ο κ. Λοϊζίδης. Από εκεί και πέρα, θα συνεχίσουμε την επαφή και με το κράτος και θα δούμε τι άλλα μέτρα μπορούμε να λάβουμε και τι κινητοποιήσεις  μπορούμε να κάνουμε, πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά τις πληροφορίες για προσέγγιση ιδιοκτήτων περιουσιών στην περίκλειστη πόλη από Τουρκοκύπριους ή ξένες εταιρείες, με σκοπό την εξαγορά των περιουσιών, ο κ. Λοϊζίδης δήλωσε ότι κατά τη σύσκεψη «δεν μας κατέθεσε κάποιος στοιχεία ότι τον προσέγγισαν για να πουλήσει».
 
Στη σύσκεψη κλήθηκαν να μετέχουν οι εκτοπισθέντες ιδιοκτήτες της περίκλειστης περιοχής, που ήταν κυρίως ξενοδόχοι στο παραλιακό μέτωπο, ενώ το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου.
 
Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, «υπάρχει μια ανησυχία γιατί, εκεί που το θέμα της Αμμοχώστου ήταν σε αδράνεια, ξαφνικά υπήρξε κινητοποίηση κατά τρόπο αρνητικό» με τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να διερωτώνται για τις πιθανές εξελίξεις.
 
Κάποια από τα μέλη του Συνδέσμου έχουν ήδη προσφύγει στο ΕΔΑΔ εδώ και χρόνια, είπε ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για νέες προσφυγές από μέλη του ΠΑΣΥΞΕ, είπε ότι «δεν φτάσαμε σε εκείνο το σημείο».
 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε τέλος ότι για τη σύσκεψη ενημερώθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών, ενώ θα ακολουθήσει ανάλογη σύσκεψη εντός των επομένων ημέρων, στην παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη.
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα