Ο ψυχολογικός πόλεμος του Τσαβούσογλου και οι απαντήσεις Αναστασιάδη

Στους ίδιους υψηλούς τόνους συνεχίζει να προκαλεί η Άγκυρα, κορυφώνοντας τις ενέργειες της λίγες μόνο μέρες πριν την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει πως η επίλυση του Κυπριακού πρέπει εφεξής να συζητηθεί με την εξέταση εναλλακτικών επιλογών, ενώ επιβεβαίωσε τα σχέδια για μονομερές άνοιγμα της Αμμοχώστου.
 
Ο κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας «η Καθημερινή», εμφανίστηκε ανοιχτός σε νέο γύρο πολυμερών διαπραγματεύσεων στο μέλλον, με την συμμετοχή της Αθήνας και της Άγκυρας. Υπογράμμισε όμως πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καθοριστούν οι όροι αναφοράς, δηλαδή να ξεκαθαριστεί εκ των προτέρων το μοντέλο λύσης που επιδιώκεται για την Μεγαλόνησο.
 
«Αυτή την φορά […] το έγγραφο των όρων αναφοράς θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο», είπε. Δεν απέρριψε ρητά κανένα από τα τρία ενδεχόμενα, αν και φάνηκε πιο αρνητικός στο σενάριο της ομοσπονδίας.
 
Ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες ανοιχτά της Κύπρου με τα πλωτά γεωτρύπανά της μέχρι να βρεθεί κοινή λύση στο θέμα των υδρογονανθράκων, ενώ υποστήριξε ότι το χρόνιο πρόβλημα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είναι η άρνηση της Λευκωσίας να εγγυηθεί πολιτική ισότητα για τους Τουρκοκύπριους.
 
«Πρόκειται για μία αντίληψη η οποία δεν επιθυμεί να μοιραστεί τίποτα με τον τουρκοκυπριακό λαό», είπε, προειδοποιώντας πως εάν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν αλλάξει νοοτροπία οδεύουμε προς νέο ναυάγιο που θα διαιωνίσει τις διαπραγματεύσεις για «άλλα 50 χρόνια».
 
Το σχέδιο για το Βαρώσι
Ο τούρκος ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε επίσης την βούληση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους να ανοίξει και να αξιοποιήσει την Αμμόχωστο, αναφέροντας μάλιστα πως η τουρκική πλευρά θα σεβαστεί το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων που θέλουν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους. Σημείωσε ότι δεν διαβλέπει πρόβλημα για την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη, παρά τις αποφάσεις που υπάρχουν για την Αμμόχωστο.
 
Επέρριψε την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, συμπληρώνοντας πως το ζητούμενο είναι να είναι δυνατή η αξιοποίηση των ακινήτων στην περίκλειστη πόλη. «Η μη χρήση της περιοχής δεν ευνοεί κανέναν», είπε.
 
Προετοιμάζεται για τα Ηνωμένα Έθνη ο Πρόεδρος
Την ίδια ώρα μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως στόχος των επόμενων ημερών είναι να μην αφεθούν αναπάντητες οι προκλήσεις της Τουρκίας. Προανήγγειλε πως θα αξιοποιηθεί πλήρως η παρουσία του στα Ηνωμένα Έθνη και στην παρέμβαση του θα δώσει απαντήσεις για το ζήτημα της Αμμοχώστου.
 
«Θα έχω συνάντηση και με τους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον ΓΓ των ΗΕ, ενώ την ίδια ώρα έχουν ενημερωθεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες και με αίτημα μου θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε πως η τουρκική αδιαλλαξία δεν άφησε κανένα περιθώριο και δυναμίτισε τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, συνέχισε, "οι απειλές εποικισμού της Αμμοχώστου, αποτελούν ενέργειες που δεν μπορούν να αφήσουν ούτε εμάς, ούτε τη διεθνή κοινότητα, ούτε βεβαίως την ΕΕ αδιάφορους».
 
«Αυτές οι ενέργειες είναι που απέτρεψαν και αποτρέπουν την εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζήσουν ειρηνικά», είπε.
 
Όσο αφορά το θέμα της Αμμοχώστου ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε κινήσεις του παρελθόντος, όπως την πρωτοβουλία Μπάιντεν τον Μάιο του 2014 για την Αμμόχωστο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε στην τ/κ πλευρά με προεξάρχουσα τη σύσταση Επιτροπής για καταγραφή της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη, με στόχο την επιστροφή της Αμμοχώστου, και τους δυο όρους που έθεσε το 2016 στον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να συναινέσει στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Οι όροι αυτοί ήταν η σύσταση διεθνούς επιτροπής για την ετοιμασία μελέτης για την επικρατούσα κατάσταση στη νεκρή πόλη, με στόχο να αποδοθεί στους νομίμους κατοίκους της, έστω και υπό τη διοίκηση των ΗΕ, και το άνοιγμα τουρκικών λιμένων για κατάπλου πλοίων υπό κυπριακή σημαία.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως επειδή λέχθησαν πολλά για την αποτυχία των συνομιλιών, θέλει να υπενθυμίσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επαναλήφθησαν και χθες και που προσπαθούν με κάθε τρόπο "να ναυαγήσουν και την τελευταία προσπάθεια που καταβάλαμε και είχαμε πετύχει στις 9 Αυγούστου με τον Μουσταφά Ακκιντζί".
 
Πρόσθεσε πως η επιστολή της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, για να προσθέσει πως  οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών καταδεικνύουν τις προθέσεις, τη βουλιμία και την αδιαλλαξία της Τουρκίας.
 
"Δεν είναι μόνο οι ενέργειες, δεν είναι μόνο οι δηλώσεις, είναι και οι προκλήσεις που καταγράφονται κάθε μέρα και σημειώνονται από όλους μας. Συνεπώς, δεν είναι θέμα αν εμείς έχουμε την καλή βούληση ή την καλή πρόθεση ή την αποφασιστικότητα. Είναι τι η άλλη πλευρά πράττει προκειμένου να ναυαγήσει και η νέα προσπάθεια, όπως οδήγησαν σε ναυάγιο και την προσπάθεια που κατεβλήθη στο Κραν Μοντανά", επεσήμανε.
 
Είμαι αποφασισμένος, συνέχισε, "μέσα στα πλαίσια πάντα της επιδίωξης εξεύρεσης μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, μιας λύσης που, θα αποδέχεται την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά όχι εκείνη την ισότητα που εννοεί η Τουρκία, όχι εκείνη την ισότητα που δίνει το δικαίωμα στη μια κοινότητα να είναι επικυρίαρχη της άλλης, όχι εκείνη την ισότητα που θα επιτρέπει στην Τουρκία εν τη ουσία να μετατρέψει ολόκληρη την Κύπρο σε δικό της προτεκτοράτο.»
 
«Αλλά δεν είμαστε έτοιμοι και δεν είμαι αποφασισμένος ή διατεθειμένος να προτείνω στον κυπριακό λαό λύση, η οποία θα τον εξευτελίζει ή δεν θα επιτρέπει την αποδοχή. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι αρκετό να αποδίδονται οι ευθύνες στην Τουρκία. Το θέμα είναι να επιτύχεις λύση, η οποία να γίνεται αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή και βεβαίως και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα,» σημείωσε.
 
Και είναι καιρός, πρόσθεσε, "να ενώσουμε δυνάμεις, να παραμερίσουμε τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες. Η πατρίδα μας δεν χωρεί, δεν αντέχει, δεν ανέχεται πολιτικές σκοπιμότητες σε ύψιστα εθνικής σημασίας θέματα.»
 
Θέλω να σας βεβαιώσω, τόνισε, "ότι θα δώσω και την τελευταία ικμάδα της ζωής μου προκειμένου να επικρατήσει η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η ασφάλεια, η ευημερία σε αυτό τον τόπο".
 

Δειτε Επισης

Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
Χαραλαμπίδου: Βασικός ο ρόλος των κοινοβουλίων για καταπολέμηση διαφθοράς
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές