Β. Πάλμας: Ζωντανές οι ελπίδες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Την προσδοκία πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συγκαλέσει τριμερή συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζει ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας.
 
Σε συνέντευξή του στον REPORTER, στη σκιά της νέας αποτυχίας για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο κ. Πάλμας χαρακτηρίζει ως θετικό το γεγονός ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και τα επόμενα βήματα θ’ αποφασιστούν από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, επισημαίνοντας ότι όσο παραμένει ζωντανή η διαδικασία, παραμένουν ζωντανές και οι ελπίδες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.
 
Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω υπογραμμίζει πως κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τον  παροτρύνει προς την κατεύθυνση σύγκλισης τριμερούς συνάντησης.
 
«Για μας, τα ζητήματα που αφορούν στις εγγυήσεις, στα στρατεύματα, λειτουργικό κράτος και χάρτης, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για βιώσιμη λύση του Κυπριακού», διαμηνύσει ο κ. Πάλμας.
 
Κληθείς να σχολιάσει την αντίληψη που φαίνεται να υπάρχει σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, πως όσον αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση η Κυβέρνηση διάγει περίοδο κόπωσης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω απορρίπτει τον ισχυρισμό αυτόν, παραπέμποντας στις μεγάλες υπό εξέλιξη μεταρρυθμίσεις.  
 
«Παρά τα προβλήματα και επικρίσεις για επί μέρους ζητήματα, τα οποία καθόλου δεν αγνοώ, θεωρώ πως η μεγάλη εικόνα είναι ιδιαίτερα θετική για την Κυβέρνηση», επισημαίνει ο Βασίλης Πάλμας.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια τη συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα στον REPORTER:
 
-Είχαμε πριν από μερικές ημέρες τη νέα προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ για  συνομολόγηση των όρων αναφοράς, η οποία, ωστόσο, ούτε και αυτή τη φορά απέδωσε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη εκτιμάτε πως απομακρύνεται ακόμη περισσότερο η προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων;  
-Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Είναι άλλωστε προφανές ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη διαμόρφωση των όρων εντολής. Την ίδια, όμως, ώρα αξιολογούμε ως θετικό το γεγονός ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα. Ως εκ τούτου, όσο παραμένει ζωντανή η διαδικασία παραμένουν ζωντανές και οι ελπίδες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν, ελπίζουμε, σε συνολική λύση του εθνικού μας προβλήματος.
 
-Είναι γνωστοί οι λόγοι της αποτυχίας σύναψης των όρων αναφοράς κατά τις πολυήμερες επαφές της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Αυτό που θέλουμε να μας ξεκαθαρίσετε, είναι πώς και γιατί άλλαξε η στάση του Τ/κ ηγέτη μεταξύ των πρώτων ημερών της διαβούλευσης και των ημερών που ακολουθήσαν; Γιατί τις πρώτες μέρες, τα μηνύματα που λαμβάναμε ήταν ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά και ήταν απλώς θέμα χρόνου η ανακοίνωση της κατάληξης…
-Είναι γεγονός πως στα πρώτα βήματα της προσπάθειάς μας, υπήρξαν θετικές ενδείξεις. Είχε διαμορφωθεί εν πολλοίς το πλαίσιο των όρων εντολής στη λογική των τριών σημείων που είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης- Ακιντζί, κατά τη συνάντησή τους στις 9 Αυγούστου. Δηλαδή, η κοινή δήλωση Αναστασιάδη- Έρογλου τον Φεβρουάριο του 2014, οι συγκλίσεις που οδήγησαν στο Κραν Μοντανά και το πλαίσιο των έξι σημείων που περιέγραψε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά. Στη συνέχεια έχετε αντιληφθεί τις δυσκολίες που προέκυψαν, αλλά ταυτόχρονα έχουμε όλοι διαπιστώσει και την ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη διαδικασία με τις αποκαλυπτικές, για τις προθέσεις της Άγκυρας, δηλώσεις του.
 
-Θα λέγατε πως επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι ο κ. Ακιντζί είναι δέσμιος των πολιτικών της Άγκυρας και ότι τα δικά του περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι, για να μην πούμε ανύπαρκτα, περιορισμένα;
-Δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτές τις εκφράσεις, καθότι βλέπουμε την προσπάθεια του κ. Ακιντζί να κρατήσει αποστάσεις από κάποια τουλάχιστον ζητήματα που εγείρει η Άγκυρα. Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που έχει στη διαμόρφωση ανεξάρτητης πολιτικής, καθότι δεν είναι μόνο το βάρος της Άγκυρας στην κατεχόμενη Κύπρο είναι και το πολιτικό περιβάλλον-άλλοι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί-που δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για πολιτικές αποφάσεις που βάζουν σε πρώτη γραμμή τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και όχι της Τουρκίας. Σε κάθε όμως περίπτωση για την δική μας πλευρά, ο κ. Ακιντζί είναι ο συνομιλητής, ο άνθρωπος που οι ίδιοι οι Τ/κ έχουν επιλέξει να τους εκπροσωπεί και με αυτόν διαβουλευόμαστε για το μέλλον του τόπου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό και η τουρκική προϋπόθεση για πενταμερή
 
Τα επόμενα βήματα
-Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση κατά πόσο ο Αντόνιο Γκουτέρες θα προχωρήσει τελικά ή όχι στην προαναγγελθείσα τριμερή συνάντηση, στο τέλος του μήνα, στη Νέα Υόρκη;
-Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε. Τις απαντήσεις θα τις δώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας. Θέλω να πιστεύω πως ο κ. Γκουτέρες θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί του στη Νέα Υόρκη θα παροτρύνει τον Γ.Γ. προς αυτή την κατεύθυνση.
 
-Πέραν του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και της εμμονής των Τούρκων στην πολιτική ισότητα με τον τρόπο που οι ίδιοι την ερμηνεύουν και την αντιλαμβάνονται, ποια άλλα ζητήματα θα λέγατε πως αυτή τη στιγμή αποτελούν τα μεγαλύτερα αγκάθια στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού;
-Η κάθε πλευρά έχει τις δικές της προτεραιότητες. Νομίζω, όμως, πως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας στο Κραν Μοντανά, έχει συνοψίσει στις έξι παραμέτρους του τα ζητήματα κλειδιά για την επίλυση του Κυπριακού. Για μας, τα ζητήματα που αφορούν στις εγγυήσεις, στα στρατεύματα, λειτουργικό κράτος και χάρτης, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για βιώσιμη λύση του κυπριακού.
 
-O τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει προϋπόθεση, για τη δική μας πλευρά, για επανέναρξη της ουσιαστικής διαπραγματευτικής διαδικασίας; 
-Η επανέναρξη των συνομιλιών πρέπει να συμβαδίζει και με την ανάλογη δημιουργία κλίματος στο οποίο και η Τουρκία οφείλει να συμβάλει. Για να έχει νόημα η όλη προσπάθεια η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει  τις έκνομες ενέργειές της εντός της χωρικής θάλασσας και της ΑΟΖ/ υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, όπως επίσης τους σχεδιασμούς της που αφορούν στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
 
Αυτή την ώρα είναι απαραίτητη η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Είναι η ώρα της αναζήτησης συγκλίσεων. Αυτό που προέχει είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. Είναι πέραν του προφανούς πως οι πρωτοφανείς προκλήσεις της Τουρκίας κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση υπονομεύοντας αυτή την προσπάθεια.
 
Η δική μας προσπάθεια κινείται σε διάφορα επίπεδα: (α)Προσπαθούμε, και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει, να αναδείξουμε την πρόθεση της Τουρκίας να «γκριζάρει» περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ. Η διεθνής αντίδραση διεθνώς σε όλα τα επίπεδα δεν έχει επιτρέψει τη δημιουργία αμφιβολιών. (β) Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε κόστος-στο πλαίσιο του δυνατού-προκειμένου να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι η απόφαση που πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με την Ελλάδα, για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. (γ) Όπως και η ίδια η απόφαση του Συμβουλίου ρητώς αναφέρει, στηρίζουμε με προτάσεις και δημιουργική προσέγγιση την προσπάθεια της κ. Λουτ για επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες φιλοδοξούμε να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού απαλλάσσοντάς μας από την κατοχή που εδώ και 45 χρόνια βιώνει η πατρίδα μας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει σοβαρά βήματα προόδου και προοπτική για τη συνέχεια η Λουτ
 
Η εσωτερική
διακυβέρνηση
-Έχει παρέλθει περίπου ενάμιση χρόνος από την επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη και σε μεγάλη μερίδα του κόσμου, υπάρχει η εντύπωση πως η Κυβέρνηση εμφανίζει σημάδια κόπωσης και πως έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό ο βαθμός αποδοχής της ανάμεσα στην κοινωνία. Λαμβάνετε και εσείς αυτά τα μηνύματα;
-Αυτό που μπορώ να επισημάνω είναι ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο που ξεκίνησε με ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Εσείς μιλήσατε για κόπωση, αλλά εγώ θα σας αναφέρω την τεράστια προσπάθεια υλοποίησης του ΓΕΣΥ. Μίας μεταρρύθμισης που ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες, προχωρά πολύ καλά-έστω και με προβλήματα-και σύντομα θα αλλάξει τον χάρτη της υγείας στον τόπο μας.
 
Ακολουθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προχωρούμε στη δημιουργία υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας, ενώ είναι διαρκής η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του κράτους και της κρατικής μηχανής.
 
Ως εκ τούτου, παρά τα προβλήματα και επικρίσεις για επί μέρους ζητήματα, τα οποία καθόλου δεν αγνοώ, θεωρώ πως η μεγάλη εικόνα είναι ιδιαίτερα θετική για την Κυβέρνηση. Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για κόπωση, όταν η οικονομία τρέχει με τους ρυθμούς που τρέχει και η ανεργία μειώνεται σταθερά. Ας μην ξεχνάμε ποια ήταν η αφετηρία μας…
 
-Βρίσκεται στις σκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας το ενδεχόμενο ενός φρεσκαρίσματος-ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος, δεδομένης και της αποχώρησης του Χάρη Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών το προσεχές διάστημα;
-Αυτή η απόφαση αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα και προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτός θα καθορίσει εάν κρίνεται απαραίτητο να προβεί σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του.
 
-Έχει ανοίξει καθόλου τα χαρτιά του ο Πρόεδρος σε σχέση με τα Υπουργεία τα οποία θα αποκτήσουν νέο πολιτικό προϊστάμενο; Ήδη, έχουν γραφεί και ακουστεί συγκεκριμένα ονόματα…
-Όχι, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φρεσκάρει την Κυβέρνηση με νέο αίμα και εσωτερικές μετακινήσεις ο Αναστασιάδης

Δειτε Επισης

«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης