Είκοσι χρόνια από το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη-Ένας ηγέτης που έφυγε νωρίς

Δύο δεκαετίες συμπληρώνονται  φέτος από το θάνατο του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδίωτη, ο οποίος έφυγε ανήμερα του Τιμίου Σταυρού σε αεροπορικό δυστύχημα μαζί με το γιο του Νικόλα, τους δημοσιογράφους Δημήτρη Πανταζόπουλο και Νίνα Ασημακοπούλου, τον εικονολήπτη Παναγιώτη Πούλο, τον συνοδό της φρουράς του αστυνόμο Νίκο Ασημακόπουλο και τον μηχανικό του αεροσκάφους Μιχάλη Παπαδόπουλο.
 
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τύπου Φάλκον μετέφερε τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, από την Αθήνα στο Βουκουρέστι προκειμένου να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Λίγο έξω από το Βουκουρέστι το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Αποτέλεσμα ήταν επτά από τους δεκατρείς επιβαίνοντες τους που δεν ήταν προσδεμένοι να υποστούν πολλαπλά κτυπήματα στο κεφάλι.
Ο άνθρωπος Γιάννος Κρανιδιώτης
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν Κύπριος διεθνολόγος, διπλωμάτης, πολιτικός και εκ των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα υπήρξε συνιδρυτής της ΕΔΕΚ, αλλά και σύμβουλος στο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου.
 
Είχε σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο Χάρβαρντ αλλά και στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ.  Ήταν επίσης επίτιμος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Από το 1976 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και την περίοδο 1981-1984 υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό. Την περίοδο 1981–1989 διετέλεσε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα, και κατόπιν ως γενικός γραμματέας τη διετία 1993-1994. Από το 1988 ως το 1990 ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και από τις 8 Ιουλίου 1994 υφυπουργός Εξωτερικών, έως τον Ιανουάριο του 1995. Το 1995 έγινε Ευρωβουλευτής.
 
Στις 3 Φεβρουαρίου 1997 ορίστηκε ξανά υφυπουργός Εξωτερικών. Τον Μάρτιο του 1999 το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον εξέλεξε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι το θάνατό του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999.
 
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν κάτοικος Αθηνών, νυμφευμένος με τη διπλωματική υπάλληλο Αικατερίνη Μπούρα και είχε έναν γιο, το Νικόλα, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί του στο ίδιο δυστύχημα.
Οραματιστής, αγαπητός πολιτικός
 και καταξιωμένος διπλωμάτης

Τον οραματιστή και καταξιωμένο διπλωμάτη, που συνέβαλε καταλυτικά στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Γιάννη Κρανιδιώτη αναφέρεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, 20 χρόνων από τον θάνατό του.
 
Και επισημαίνει τη διπλωματική παρακαταθήκη που «συνεχίζει να αποτελεί οδηγό για την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία, σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει τις προσπάθειές του για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».
 
«Σήμερα, σε μία νέα κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό, η διπλωματική παρακαταθήκη του Γιάννου Κρανιδιώτη συνεχίζει να αποτελεί οδηγό για την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία, σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει τις προσπάθειές του για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας.
 
Τιμώντας τη μνήμη του κρατάμε
 ζωντανά τα οράματα του

Τιμώντας την αγέραστη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη, κρατούμε ζωντανά τα οράματά του για μια ελεύθερη Κύπρο που να μπορεί να κοιτάξει με αυτοπεποίθηση και φιλοδοξία το μέλλον, αναφέρει ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε γραπτή του δήλωση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη.
 
«Πέρασαν είκοσι χρόνια και όμως η απουσία του είναι ακόμα αισθητή. Γιατί υπήρξε ένας ακούραστος, πρωτοπόρος, μαχητής των δικαίων του Ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κύπρου», αναφέρει ο κ. Ομήρου.
 
«Η απώλεια είχε για την Κύπρο ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν ο κορυφαίος αγωνιστής και πρωταγωνιστής μέσα στον Ελλαδικό χώρο για το Κυπριακό και ακούραστος εργάτης για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου», σημειώνει.
 
«Τιμώντας την αγέραστη μνήμη του, κρατούμε ζωντανά τα οράματα του για μια ελεύθερη Κύπρο που να μπορεί να κοιτάξει με αυτοπεποίθηση και φιλοδοξία το μέλλον», καταλήγει.
 
 
Το καλύτερο μνημόσυνο για τον Γιάννο
Κρανιδιώτη είναι η συνέχιση του αγώνα

Ο οραματιστής, διπλωμάτης, ευρωπαϊστής, πολιτικός, συγγραφέας, πατριώτης και ΕΔΕΚίτης Γιάννος Κρανιδιώτης έχασε τη ζωή του στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 στο Βουκουρέστι στο τραγικό εκείνο αεροπορικό δυστύχημα που υπήρξε η αιτία να σκοτωθεί και ο γιος του Νικόλας καθώς και πέντε ακόμη επιβαίνοντες.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιάννος Κρανιδιώτης, υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών της ευρωπαϊκής πορείας και εν τέλει, ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προώθηση και λύση του κυπριακού προβλήματος.
 
Το καλύτερο μνημόσυνο για τον Γιάννο Κρανιδιώτη είναι η συνέχιση του αγώνα για δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με ουσιαστική εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο.
 
Δύο σχεδόν δεκαετίες μετά τον πρόωρο και άδικο χαμό του Γιάννου Κρανιδιώτη, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ δηλώνει πίστη και συνέχιση του αγώνα του.

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν προβλήτα στη Γάζα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη και στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών