Ο ανασχηματισμός που ψήνεται και το ανακάτεμα της τράπουλας στον ΔΗΣΥ

Με τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εντός του προσεχούς Νοέμβρη να θεωρείται πλέον δεδομένος, παρόλο που επισήμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, στο κυβερνών κόμμα, δηλαδή στον ΔΗΣΥ, έχει ήδη αρχίσει παρασκηνιακά η συζήτηση για την επόμενη μέρα εντός του κόμματος μετά τον ανασχηματισμό και την ενδεχόμενη μετακόμιση αξιωματούχων του στο Προεδρικό.
 
Στην Πινδάρου, υπάρχει αυτή τη στιγμή το δεδομένο της κένωσης μίας θέσης στην κοινοβουλευτική ομάδα της παράταξης, αυτής της Στέλλας Κυριακίδου, η οποία διορίστηκε Ευρωπαία Επίτροπος.
 
Βάσει της σειράς κατάταξης των υποψήφιων βουλευτών του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, στις βουλευτικές εκλογές του 2016, την έδρα της κ. Κυριακίδου καταλαμβάνει ως ο πρώτος επιλαχόντας, ο Πρόδρομος Προδρόμου. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο κ. Προδρόμου το πιθανότερο είναι να παραμείνει στη θέση του ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η κενωθείσα κοινοβουλευτική έδρα θα καταλήξει στην δεύτερη επιλαχούσα, κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, Σάβια Ορφανίδου.  
 
Αυτή όμως δεν θα είναι η μοναδική ανακατάταξη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, σε περίπτωση επιβεβαίωσης της φημολογίας που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα και θέλει τους βουλευτές Νίκο Τορναρίτη και Νίκο Νουρή, να ράβουν υπουργικό κοστούμι και να προορίζονται για ανάληψη των ηνίων, ως πολιτικοί προϊστάμενοι, των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών, αντιστοίχως.
 
Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Τορναρίτη, πιθανή υπουργοποίησή του (σ.σ. βλέπε Υπουργείο Παιδείας), θα ανοίξει το δρόμο της Βουλής για την μέχρι προσφάτως πρόεδρο της ΓΟΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, ενώ ταυτόχρονα στην Πινδάρου θα πρέπει ν’ αποφασίσουν και για νέο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, θέση την οποία σήμερα κατέχει ο Νίκος Τορναρίτης.
 
Όσον αφορά τον Νίκο Νουρή, και δεδομένου ότι θα υπουργοποιηθεί και ο Νίκος Τορναρίτης, ενδεχόμενη δική του υπουργοποίηση θ’ ανοίξει το δρόμο της Βουλής και στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης», Μιχάλη Σοφοκλέους.
 
Σημειώνεται πως το όνομα του κ. Νουρή «παίζει» για το Υπουργείο Εσωτερικών, καθότι ο νυν υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης φαίνεται να έχει κλειδώσει στις αποφάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ως ο διάδοχος του Χάρη Γεωργιάδη στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Ο Χάρης Γεωργιάδης, ως γνωστό, έχει προαναγγείλει προ μηνών την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα και δη από το Υπουργείο Οικονομικών, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν σε επάνοδό του στην Πινδάρου. Σενάριο που έντονα «παίζει» το τελευταίο διάστημα, θέλει τον κ. Γεωργιάδη να φλερτάρει με το αξίωμα του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, έπειτα από παραίτηση της σήμερα κατέχουσας την μία εκ των τριών θέσεων και προσφάτως διορισθείσας ως Ευρωπαία Επίτροπος, Στέλλας Κυριακίδου. Εννοείται πως το σενάριο αυτό προϋποθέτει, πέραν της παραίτησης της κ. Κυριακίδου από την αντιπροεδρία του κόμματος, την προκήρυξη έκτακτων εκλογών. Με βέβαιο να είναι, αν υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο, πως θα διεκδικηθεί μόνο από τον Χάρη Γεωργιάδη, εκλεγόμενος άνευ ανθυποψηφίου.
 
Σημειώνεται πως θέση αντιπροέδρου στον ΔΗΣΥ κατέχει και ο Νίκος Νουρής. Ωστόσο, ενδεχόμενη υπουργοποίησή του δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη παραίτησή του από το κομματικό του αξίωμα, αφού σύμφωνα με το Καταστατικό της παράταξης, οι αντιπρόεδροι-όπως επίσης ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος- κατά την διάρκεια της θητείας τους δύνανται να κατέχουν, εκτός από το αξίωμα του αντιπροέδρου, και πολιτειακό αξίωμα.
 
Όσον αφορά τον αναπληρωτή πρόεδρο και ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου, η κυρίαρχη εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι πως θα συνεχίσει να βρίσκεται, παράλληλα με την Ευρωβουλή, στο δεύτερο τη τάξει σκαλοπάτι της ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΣΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φρεσκάρει την Κυβέρνηση με νέο αίμα και εσωτερικές μετακινήσεις ο Αναστασιάδης

Δειτε Επισης

Απορρίπτει νέους φόρους ο ΔΗΣΥ-Προτείνει εναλλακτικά μέτρα στήριξης, ενθάρρυνση επενδύσεων και κίνητρα
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν