«Κομμένες οι λειτουργίες εκκλησιών στα κατεχόμενα μέχρι να συλληφθεί ο 16χρονος»

Έντονες πολιτικές διαστάσεις, έλαβε το τελευταίο 24ωρο η υποστολή της σημαίας της Τουρκίας από το σχολείο της κατεχόμενης Λύσης από τον 16χρονο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εκκλησίας της λειτουργίας στην Παναγία της Λύσης, της περασμένη Κυριακή με τους Τούρκους να δίνουν διαστάσεις στην προσπάθεια τους να δυναμιτίσουν ακόμα περισσότερο το κλίμα.  
 
Ειδικότερα, στα κατεχόμενα ακροδεξιοί κύκλοι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό ζητώντας την κατάργηση των αδειών για λειτουργία σε εκκλησίες με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απαντά  «έλεος πλέον που θα πολιτικοποιήσουν ή θα διαμαρτυρηθούν, τη στιγμή που γίνονται όλες αυτές οι παραβιάσεις και προκλήσεις».
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε ότι «δεν είναι θέμα προσωρινής κρίσεως ή προσωπικής γνώμης αυτή η ενέργεια. Η αλήθεια είναι ότι πολύ κακώς έγινε αυτό που έγινε».Σημείωσε πως ο 16χρονος μπορεί να έχει αισθήματα αγανάκτησης, ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση,  μπορεί στη συνέχεια να φέρει άλλα προβλήματα, όπως η απαγόρευση στους πρόσφυγες να λειτουργούν τις εκκλησίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με… «έλεος» απαντά ο Προδρόμου στους Τ/κ για τον 16χρονο που κατέβασε την τουρκική σημαία
 
«Χρειάζεται περίσκεψη και δεν μπορώ να πω εγώ ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με τη σημαία της κατοχής ή να την βλέπουμε και να τη σεβόμαστε, αλλά από την άλλη ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος και δεν ήταν υπεύθυνος γιατί κινδύνευσε και ο ίδιος».
 
Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον 16χρονο, ο οποίος καταζητείται από τις κατοχικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών».
 
Στην ανακοίνωσή του μάλιστα το «υπουργείο» αναφέρει ότι «ανέλαβε γρήγορα δράση και ενημέρωσε την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την άμεση επιστροφή της τουρκικής σημαίας και της φωτογραφίας του Ραούφ Ντενκτάς».
 
Ζητούν να σταματήσουν οι λειτουργίες
Να μην δοθούν άδειες για την διεξαγωγή νέων λειτουργιών σε εκκλησίας στα κατεχόμενα μέχρι να συλληφθεί ο 16χρονος που κατέβασε την τουρκική σημαία στο δημοτικό σχολείο της Λύσης, ζητεί ο «βουλευτής» του κόμματος Αναγέννησης, Μπερτάν Ζάρογλου.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ζάρογλου μιλά για προσβολή προς την τουρκική σημαία και την φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς και εξέφρασε λύπη γιατί οι αρμόδιοι του ψευδοκράτους δεν προέβησαν στις απαραίτητες διαμαρτυρίες, όπως είπε.
 
Ο Μπερτάν Ζάρογλου βρήκε πολύ αδύναμο μέτρο και μέτρο υπεκφυγής το να ζητήσει το «υπεξ» ένταλμα σύλληψη του νεαρού Ε/κ. Το «υπεξ», συνέχισε, πρέπει να αποκαταστήσει το καθεστώς όσον αφορά την άδεια για λειτουργία σε κάθε εκκλησία σε κάθε χωριό και να βασίζεται στη σχέση της αμοιβαιότητας μεταξύ βορρά και νότου όπως γίνεται σε όλες τις διακρατικές σχέσεις, κατά την έκφρασή του.
 
Με αυτό τον τρόπο, είπε, όσες προσευχές γίνονται σε τζαμιά στο νότο,τόσες λειτουργίες θα γίνονται σε εκκλησίες στο βορρά. Επιπλέον, συνέχισε, πρέπει να ανακοινωθεί ότι μέχρι να συλληφθεί και να δικαστεί ο 16χρονος δεν θα δοθούν άλλες άδειες για λειτουργίες σε εκκλησίες και «αυτή πρέπει να είναι η στάση μας από δω και στο εξής σε τέτοιες προβοκάτσιες».
 
Η σημαία δεν είναι ένα κομμάτι πανί, αλλά η τιμή του λαού, του κράτους και του λαού, πρόσθεσε, και το σύμβολο της ελευθερίας και της κυριαρχίας, λέγοντας ότι καλεί την «κυβέρνηση» να είναι περισσότερο σοβαρή στο θέμα αυτό.
 
Ο «βουλευτής» του ΚΕΕ και «αναπληρωτής πρόεδρος» της «βουλής», Ζορλού Τορέ μίλησε για υποστολή της τουρκικής σημαίας τις προηγούμενες μέρες όχι μόνο στο δημοτικό σχολείο της Λύσης αλλά και στην Πύλα. Δεν είναι μια απλή κλοπή, αλλά μια «ξεδιάντροπη επίθεση εναντίον της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του τ/κ λαού».
 
«Οι Ε/κ και οι παπάδες που έρχονται για θεία λειτουργία στο όνομα της θρησκευτικής ελευθερίας, πρέπει να παρακολουθούνται από κοντά».
 
Ο κ. Τορέ σε γραπτή του δήλωση υποστηρίζει επίσης ότι είναι πράξη εχθρική κατά της Τουρκίας το ότι η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο, μετά από την έκρηξη της αποθήκης πυρομαχικών, φέρνει τα πολιτικά κόμματα από τις δύο πλευρές σε συνάντηση για την εξεύρεση λύσης με τρόπο που είναι άνισος. Να εξηγήσουν πρώτα στους Ε/κ που έχουν σφετεριστεί την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί οι ίδιοι (οι Σλοβάκοι) χώρισαν από τους Τσέχους, κατέληξε ο κ. Τορέ.
 

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας