Οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό και η τουρκική προϋπόθεση για πενταμερή

Στη σκιά της αποτυχίας συνομολόγησης των όρων αναφοράς κατά την τελευταία πολυήμερη εδώ παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η Λευκωσία τελεί εν αναμονή των αποφάσεων του Αντόνιο Γκουτέρες για τα επόμενα βήματα και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
 
Φως στην άκρη του τούνελ, και ειδικότερα των προθέσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα, αναμένεται να ρίξουν οι επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου και θα έχει συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στον REPORTER, η εκτίμηση που υπάρχει στη Λευκωσία είναι πως μετά και τη νέα δυστοκία η οποία προέκυψε στην προσπάθεια για σύναψη των όρων αναφοράς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν θα συγκαλέσει τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, όπως θα συνέβαινε αν υπήρχε συμφωνία στους όρους αναφοράς, αλλά θα ζητήσει την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης εντός του Οκτώβρη, η οποία να λάβει χώρα σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, κατά πάσα πιθανότητα στη Γενεύη της Ελβετίας.
 
Στόχος και σκοπός της τριμερούς συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, θα είναι να διαπιστωθεί-αφού ο Γενικός Γραμματέας ακούσει και ανταλλάξει απόψεις με τους δύο ηγέτες-, εάν οι δύο πλευρές συμφωνούν στην πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, όχι σε πολιτικό αλλά σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όπου να επιχειρηθεί εκ νέου η συνομολόγηση των όρων αναφοράς και ν’ ανοίξει ο δρόμος για πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
 
Σε περίπτωση που η πενταμερής των τεχνοκρατών αποδώσει καρπούς, τουτέστιν συνομολόγηση των όρων αναφοράς, η Τουρκία, σύμφωνα με την πληροφόρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι έτοιμη για πενταμερή διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο, θέτοντας ωστόσο μια ουσιαστική προϋπόθεση: Στο τραπέζι να τεθούν και άλλες μορφές λύσεις, πέραν της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
Πρόκειται για προϋπόθεση η οποία ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους και ήδη πονοκεφαλιάζει έντονα τη Λευκωσία, καθότι η ανάγνωση στην οποία προβαίνει είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση η Άγκυρα θα προσπαθήσει να οδηγήσει συνειδητά σε αδιέξοδο την προσπάθεια για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με απώτερο στόχο να διευκολύνει τους σχεδιασμούς της για λύση δύο κρατών.    
 
Την ίδια ώρα, ανησυχία και προβληματισμός στη Λευκωσία εξακολουθεί να επικρατεί σε ό,τι αφορά την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, με κυβερνητικές πηγές να επαναλαμβάνουν και να ξεκαθαρίζουν εκ νέου στον REPORTER πως δεν δύναται να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ενόσω τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν τις παράνομες δραστηριότητες τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ