Πέμπτη 4 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Έντονη αντίδραση Νιαζί για το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά

  12/09/2019 13:50
Έντονη αντίδραση Νιαζί για το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά

Έντονη αντίδραση Νιαζί για το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά

  12/09/2019 13:50
Τις έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα Ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρέκ, προκάλεσε ο διορισμός του Μαργαριτη Σχοινά στη θέση του Επιτρόπου, ο οποίος θα διαχειρίζεται σύφμωνα με το λεκτικό της προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, το χαρτοφυλάκιο για την «υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας». 
 
Σε ανακοίνωση του ο Τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ σημειώνει πως η συγκεκριμένη αναφορά για το πορτοφόλιο του Έλληνα Επιτρόπου, αποτελεί μια ξεκάθαρη απειλή προς την πολυπολιτισμικότητα, τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
«Ποιο «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» θα προστατεύσει δήθεν ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς και η Πρόεδρος της Κομισιόν; Αυτόν που αντιλαμβάνονται οι βαθιά συντηρητικοί λευκοί άντρες ευρωπαίοι, οι οποίοι του δίνουν μια ερμηνεία που ταυτίζεται με την χριστιανική θρησκεία; Οι οποίοι έχουν την τάση να αποκλείουν όσους ζουν διαφορετικά και πιστεύουν διαφορετικά από αυτούς;», διερωτάται ο κ. Κιζίλγιουρεκ.
 
Και προσθέτει: «Αν ένα νέο πορτοφόλιο είναι αναγκαίο στη σημερινή Κομισιόν είναι αυτό της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, της κοινωνικής ένταξης, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας.»
 
Ως συντονιστής της Ομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, ο ο κ. Κιζίλγιουρεκ σημείωσε πως, «κάτι που αποκόπηκε στην επιτροπή φον ντερ Λάϊεν είναι ακριβώς ένας Επίτροπος για την Παιδεία και τον Πολιτισμό κάτι που υπάρχει από το 1999. Ένα πορτοφόλιο που θα έχει στόχο να εντάξει μετανάστες, πρόσφυγες στις τοπικές κοινωνίες που τους φιλοξενούν, και να καλλιεργήσει σεβασμό στην ετερότητα,  στην κριτική σκέψη, και την κουλτούρα της αλληλεγγύης».
 
«Δεν χρειαζόμαστε προστασία του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» κατέληξε ο κύριος Κιζίλγιουρεκ. «Χρειαζόμαστε ανθρωπιά, ανθρωπισμό και στήριξη των πολιτικών εκείνων που θα προωθήσουν την κοινωνική ένταξη, τον πολιτισμό και την συνεργασία και αλληλεγγύη όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
 
Αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη
Την ίδια ώρα οι  Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν αλλαγές στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο κ. Σχοινάς, με την πολιτική ομάδα των Πρασίνων να εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στον τίτλο του χαρτοφυλακίου.
 
Η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ έστειλε επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι «προκαλεί φόβο»  η διατύπωση της φον ντερ Λάιεν, ενώ αρκετοί άλλοι Ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι κατά τη διάρκεια των ακροάσεων των υποψηφίων Επιτρόπων ενδέχεται να υπάρξουν ενστάσεις για το χαρτοφυλάκιο του προτεινόμενου Επιτρόπου από την Ελλάδα.
 
Η Καριμά Ντελί, Γαλλίδα ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων  και επικεφαλής της επιτροπής μεταφορών, έγραψε στο Twitter ότι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να σταλεί επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία θα της ζητούν να αλλάξει τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Μαργαρίτη Σχοινά. «Το ευρωκοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει να περάσει αυτή η προσβολή στις ευρωπαϊκές αξίες», έγραψε χαρακτηριστικά.

Από την πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων, η κυρία Σόφι Ιντ Βελντ κάλεσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αλλάξει τον τίτλο του χαρτοφυλακίου, υποστηρίζοντας ότι «το βασικό χαρακτηριστικό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής είναι η ελευθερία κάθε ατόμου να επιλέγει τον τρόπο ζωής του». 

Η εκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθεί να υποστηρίξει την επιλογή της, υπογραμμίζοντας ότι οι αρμοδιότητες του κ. Σχοινά περιλαμβάνουν τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών, τη δημοκρατία, την αναπτυξιακή συνεργασία και τη διασυνοριακή καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η εκλεγείσα πρόεδρος της Κομισιόν η οποία βρίσκεται μαζί με την ομάδα στο Ζανβάλ του Βελγίου, περίπου τριάντα χιλιόμετρα μακριά από τις Βρυξέλλες, δήλωσε δια του εκπροσώπου της ότι ακούει προσεκτικά όλες τις ενστάσεις που εκφράζονται, αλλά δεν θα βιαστεί να πάρει αποφάσεις. 

Παρόλο που η κριτική δεν στρέφεται κατά του ίδιου του κ. Σχοινά, σε κάθε περίπτωση, η κυρία φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις ή να αλλάξει τον τίτλο ή και τις αρμοδιότητες του προτεινόμενου Έλληνα Επιτρόπου, καθώς η Κομισιόν της οποίας θα προΐσταται χρειάζεται, εκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τη στήριξη και άλλων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας