Παρουσιάζονται ενώπιον του Προέδρου οι εισηγήσεις των Αμμοχωστιανών

Οι προκλήσεις των Τούρκων στο θέμα της Αμμοχώστου είναι σοβαρές, ωστόσο όλα εξαρτώνται από την έκβαση της προσπάθειας για συνομιλίες στο Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου, προσθέτοντας πως εάν η προσπάθεια αυτή καταρρεύσει τότε και το θέμα της Αμμοχώστου φαίνεται ότι θα πάρει μια πολύ πιο αρνητική τροπή.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιωάννου «απόψε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Οργανώσεων Αμμοχώστου. Αντιπρόσωποι των αθλητικών σωματείων  Ανόρθωσης, Σαλαμίνας, ΓΣΕ, Ναυτικού Ομίλου, ΕΒΕΑ, συντεχνιών και άλλων, θα ενημερωθούν για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της Αμμοχώστου και θα ακολουθήσει διάλογος με ερωτήσεις και εισηγήσεις».
 
Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι εισηγήσεις για να παρουσιαστούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουμε μαζί του την ερχόμενη Δευτέρα».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «φαίνεται πως όλα όσα είχαμε προβλέψει για την Αμμόχωστο δυστυχώς γίνονται πραγματικότητα".
 
Ανέφερε επίσης πως «στο Κυπριακό πάντα η Τουρκία κινούσε και κινεί τα νήματα. Ωστόσο τώρα η Τουρκία φαίνεται ότι θέλει να υποβαθμίσει τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος αντιδρά σε ορισμένα θέματα, και επιδιώκει να προωθήσει δικό της άτομο και συγκεκριμένα τον Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ενστερνίζεται 100% τις δικές της απόψεις».
 
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου σημείωσε πως «το πιο τραγικό είναι οι πληροφορίες ότι τον Οκτώβριο αναμένεται να ληφθεί απόφαση για εποικισμό της Αμμοχώστου. Όλοι γνωρίζουμε ότι εποικισμός δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και η περίκλειστη περιοχή θέλει αρκετά χρόνια για να επανέλθει σε κατοικήσιμη κατάσταση».
 
Ερωτηθείς για τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Ιωάννου απάντησε πως «ακριβώς αυτό αναμένουμε, ποια δηλαδή θα είναι η κατάληξη αυτών των προσπαθειών. Εάν η κατάληξη για επανέναρξη των συνομιλιών είναι δυστυχώς αρνητική, τότε πιστεύω ότι εκτός από το τέλος της Αμμοχώστου θα είναι και το τέλος του Κυπριακού».
 
Αναμένουμε, κατέληξε, «να δούμε ποιες πιέσεις θα ασκήσουν οι μεγάλες δυνάμεις στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ του κ. Ερντογάν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη», για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό".
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα