Συντονίζονται απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα Αθήνα και Λευκωσία

Στο Μέγαρο Μαξίμου, για να ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με φόντο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και την Αμμόχωστο.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις διαβουλεύσεις με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα συζητούν τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. 
 
Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην Αθήνα. Μάλιστα, χαρακτήρισε την επίσκεψη πολύ ουσιαστική αφού, όπως είπε, το Κυπριακό βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή.
 
«Ξέρω ότι στο επίκεντρο της συζήτησής μας θα βρεθεί και το σταθερό μας μέλημα για τερματισμό της κατοχής και αλλά και ο τερματισμός των αναχρονιστικών εγγυήσεων. Αντιλαμβάνομαι ότι τα προσκόμματα τις άλλης πλευράς δεν βοηθούν σε πρόοδο, παρά τις επίπονες προσπάθειες σας», είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
 
Αναφερόμενος στις πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, ο κ. Μητσοτάκης υπέδειξε πως, η  τουρκική παραβατικότητα εξακολουθεί να προκαλεί. «Οι στρατηγικές μας επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται. Θέλω να γνωρίζεις αγαπητέ μου Νίκο», είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο να επανενωθεί η μεγαλόνησος. Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης σας σε κάθε σας βήμα» πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τουρκικές προθέσεις ξεκαθάρισαν, η αοριστολογία παραμένει…
 
Μάλιστα αναφέρθηκε στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για την οποία, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης Κύπρος και Ελλάδα θα προετοιμαστούν κατάλληλα με στόχο να ισχυροποιήσουν τα ερείσματα τους στο εξωτερικό.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, επανέλαβε πως η Ελλάδα παραμένει ο πιο σταθερός συμπαραστάτης της Κύπρου. Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως, «όπως έχεις επισημάνει πολύ ορθά θα μας δοθεί η ευκαιρία να προχωρήσουμε σε ενημέρωση για τις εξελίξεις», ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις χθεσινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλοου.   
 
«Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών αναδεικνύουν, αλλά και αποδεικνύουν την έντονη ανησυχία που έχει η ελληνοκυπριακή κοινότητα για τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Τουρκία», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Αυτό», συνέχισε ο Πρόεδρος, μας προβληματίζει για το ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου και πως διαφυλάσσεται η προσπάθεια για βιωσιμότητα της λύσης», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι από κοινού αποδεκτή από τις δύο κοινότητες.
 
Εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με τον κ. Παυλόπουλο να εκφράζει «σθεναρή στήριξη».
 
Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα.
 
«Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος επαναβεβαίωσε για τη σθεναρή στήριξη του ιδίου και της Ελλάδας στην Κύπρο» καταλήγει ο Εκπρόσωπος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Παυλόπουλο για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
 
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.
 
Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου στο twitter, έγινε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα