Φρεσκάρει την Κυβέρνηση με νέο αίμα και εσωτερικές μετακινήσεις ο Αναστασιάδης

Η επιστροφή στην κανονικότητα της πολιτικής ζωής της χώρας έπειτα από το διάλειμμα των καλοκαιρινών διακοπών, δεν σημαδεύτηκε μόνο από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την άκαρπη, όπως εξελίχθηκε, προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, αλλά και την αναζωπύρωση της σεναριολογίας για τον φημολογούμενο ανασχηματισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Τα δεδομένα γύρω από το ζήτημα του ανασχηματισμού, όπως εγκύρως πληροφορείται ο REPORTER, έχουν ως εξής:
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει όντως κατασταλάξει στην απόφαση να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας αλλαγές (σ.σ. τρεις με τέσσερις όπως μας λέχθηκε από καλά ενημερωμένες πηγές) στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, με το… φρεσκάρισμα της Κυβέρνησης να τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.
 
Οι αλλαγές που θα γίνουν θα περιλαμβάνουν, τόσο την είσοδο νέων ατόμων στην Κυβέρνηση όσο και εσωτερικές μετακινήσεις υφιστάμενων στελεχών της. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές δεν αποκρύβουν πως τέθηκε στο τραπέζι και αποτελεί ένα πάρα πολύ πιθανό σενάριο (σ.σ. περίπου κλειδωμένο), η μετακίνηση του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη στο Υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο, ως γνωστό, αποχωρεί ο Χάρης Γεωργιάδης, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες εσωτερικές ανακατατάξεις. 
 
Απ’ εκεί και πέρα, στην ονοματολογία που έχει προ πολλού αναπτυχθεί και δεν έχει ποτέ διαψευστεί, αλλά ούτε βεβαίως και επιβεβαιωθεί από το Προεδρικό, παραμένουν ψηλά στη λίστα ως υπό αποχώρηση υπουργοί, τα ονόματα των Κώστα Χαμπιαούρη και Βασιλικής Αναστασιάδου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πάντως, σε καμία περίπτωση μέχρι στιγμής να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του και να μην έχει δείξει οποιεσδήποτε προθέσεις.
 
Όσον αφορά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, το όνομα του οποίου επίσης γράφτηκε το τελευταίο διάστημα πως θα μπορούσε να… αποχαιρετήσει το Προεδρικό, γνώστες του παρασκηνίου, που κλήθηκαν από τον REPORTER να σχολιάσουν τις εν λόγω πληροφορίες, εκτιμούσαν ότι μάλλον επικρατέστερο σενάριο είναι όπως ο κ. Προδρόμου παραμείνει στη θέση του.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τον πρόσφατο διορισμό της Στέλλας Κυριακίδου σε Ευρωπαία Επίτροπο, ο Πρόδρομος Προδρόμου θα μπορούσε, ως ο πρώτος επιλαχόντας στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, να επιστρέψει στα κοινοβουλευτικά έδρανα.
 
Στην εξίσωση ο ΔΗΣΥ
Από την εξίσωση του επερχόμενου ανασχηματισμού φυσικά, δεν μπορεί να απουσιάζει η γνώμη και η άποψη του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή του ΔΗΣΥ.
 
Στην Πινδάρου, εδώ και μήνες, πριν από τις Ευρωεκλογές, είχαν φροντίσει να μεταφέρουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη θέση του κόμματος υπέρ ενός ανασχηματισμού που θα έδινε, κατά τη δική τους ανάγνωση, ώθηση στην Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο γενικότερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπουν ευκαιρία για λίφτινγκ και επανεκκίνηση της Κυβέρνησης στον ΔΗΣΥ
 
Θεωρείται δεδομένο, συναφώς, πως η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα έχει και λόγο και ρόλο να διαδραματίσει ενόψει του προδιαγραφόμενου φρεσκαρίσματος του κυβερνητικού σχήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κατ’ ανάγκη θα ικανοποιηθούν όλα τα «θέλω» της Πινδάρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Στο πλαίσιο αυτό, άριστα ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, κλήθηκαν από τον REPORTER να σχολιάσουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στην ημερήσιο Τύπο της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με τις οποίες η ηγεσία του ΔΗΣΥ φέρεται να θέτει επιτακτικά θέμα… αποπομπής από το Προεδρικό, και την Κυβέρνηση γενικότερα, των αξιωματούχων εκείνων που προέρχονται από τον χώρο-περιβάλλον του Μάριου Καρογιάν.
 
Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν πως επισήμως δεν τέθηκε ποτέ ένα τέτοιο ζήτημα από την ηγεσία του ΔΗΣΥ, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την καλλιέργεια ενός τέτοιου κλίματος από στελέχη και αξιωματούχους του κόμματος, οι οποίοι στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων πολιτικών σχεδιασμών της παράταξης και μιας ενδεχόμενης προσπάθειας επαναπροσέγγισης με το ΔΗΚΟ, θα ήθελαν απαλλαγή από τους «καρογιανικούς».   
 
Την ίδια ώρα, στον ΔΗΣΥ ξεκίνησαν ήδη να ράβονται υπουργικά κοστούμια, με το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του κόμματος Νίκου Τορναρίτη και του αντιπροέδρου Νίκου Νουρή, να «παίζουν» για τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, αντίστοιχα. Γίνεται αντιληπτό πως πιθανές υπουργοποιήσεις αξιωματούχων του ΔΗΣΥ που, πέραν των κομματικών τους αξιωμάτων κατέχουν και βουλευτικό έδρανο, θα σηματοδοτήσει ευρείας κλίμακας... ανασχηματισμό και στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης. 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων