Δυναμιτίζουν το κλίμα για να αποτρέψουν επανέναρξη οι Τούρκοι

«Οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, καθώς και όλες οι ενέργειές του στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης που πραγματοποιεί στα κατεχόμενα, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ευθύνη της Τουρκίας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, καθώς και μια εντελώς προκλητική στάση που σκοπό έχει να δυναμιτίσει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του Γ.Γ. των Η.Ε. για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων», τόνισε σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Με τις τοποθετήσεις του, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν κρύβει ότι ποδηγετεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ταυτόχρονα αποπειράται να ναρκοθετήσει την όλη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να παραλείπει να προσπαθεί με τρόπο εντελώς ανυπόστατο να αποδώσει υπαιτιότητα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, η αξίωση ότι θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί εκ των προτέρων τις ανεδαφικές τουρκικές αξιώσεις σχετικά με συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων που θα σημαίνει και πλήρη έλεγχο του κράτους, είναι το ακριβώς αντίθετο της πολιτικής βούλησης για δημιουργικές διαπραγματεύσεις και συνιστά μια ωμή απόπειρα να προκαταλάβει τις συνομιλίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι όροι αναφοράς, το πισωγύρισμα, ο Γκουτέρες και τα επόμενα βήματα στο κενό  
 
«Πρέπει όμως να υπογραμμιστεί ότι οι προσβλητικές αναφορές του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το μόνο που μπορεί να επιτύχουν είναι να εκθέτουν την Τουρκία. Με τέτοιες αναφορές σαν αυτές που προβάλλει ο κ. Τσαβούσογλου, είναι σαν να ομολογεί η τουρκική κυβέρνηση ότι βρίσκεται εν αδίκω και γι’αυτό επινοεί τον δόλο. Σίγουρα πάντως εμφανίζεται ανέτοιμη να συνδιαλλαγεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και των κοινώς παραδεκτών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
«Ταυτόχρονα απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις επιτηδευμένες προσπάθειες του Τούρκου Υπουργού να προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής πλευράς με διάφορες υπόνοιες και ανυπόστατους ισχυρισμούς», πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάραξαν γραμμή πλεύσης Ακιντζί-Τσαβούσογλου  

Εξαιρετικά αντιπαραγωγική είναι και η απόπειρα της τουρκικής πλευράς, για μια ακόμα φορά, να εκτρέψει τη διαπραγματευτική διαδικασία που απαιτείται για την επίλυση του Κυπριακού σε συζήτηση επί των σφετεριστικών αξιώσεων της έναντι του φυσικού πλούτου της Κύπρου, είπε.
 
«Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι να εγκαταλείψει η Τουρκία αυτή την άγονη επιθετική συμπεριφορά και να συγκατατεθεί στην κατεύθυνση της συνεννόησης που προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στη βάση της οποίας γίνονται και οι διαβουλεύσεις με τα Η.Ε., προκειμένου να καταλήξουμε σε Όρους Αναφοράς και επανέναρξη διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σοβαρή αποσχιστική πράξη
Στο μεταξύ, σε εξίσου υψηλούς τόνους, καταδίκασε και το Υπουργείο Εξωτερικών την πρόθεση της Τουρκίας για άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, χαρακτηρίζοντας την πολύ σοβαρή αποσχιστική πράξη.
 
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «καταδικάζει την εκφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας για άνοιγμα «Γενικού Προξενείου» της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, όπως διατυπώθηκε μέσα από δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψης του στην Κύπρο στις 8-9 Σεπτεμβρίου 2019».
 
Η πιο πάνω πρόθεση, τονίζει το ΥΠΕΞ, αποτελεί μία ακόμη πολύ σοβαρή αποσχιστική πράξη, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ειδικότερα του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο μεταξύ άλλων «καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Tουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους» και έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες προκλητικές ενέργειες κατά το τελευταίο διάστημα από πλευράς της Τουρκίας και «αξιωματούχων» του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την Αμμόχωστο, αλλά και γενικότερα.
 
«Αυτή η συμπεριφορά είναι δηλωτική μιας προσπάθειας εκ μέρους της Τουρκίας που στόχο έχει την πρόκληση νέων απαράδεκτων τετελεσμένων και την υπονόμευση της προοπτικής επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», προστίθεται περαιτέρω.
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, προβαίνοντας σε όλες τις δέουσες ενέργειες για αποτροπή τους. Παράλληλα, θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο την επιτυχία της εν εξελίξει προσπάθειας για δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό απ’ εκεί όπου διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά», καταλήγει το ΥΠΕΞ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»