Δίνει γραμμή στον Ακιντζί για τα επόμενα βήματα ο Τσαβούσογλου

Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Μετά από αρκετές αλλαγές στο πρόγραμμα, τελικά έφθασε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου χθες και αναμένεται να συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιτζί, τον ψευδοπρωθυπουργό Τατάρ και την πολιτική ηγεσία των κατεχομένων.
 
Χθες ο Ακιντζί προέβη σε ενημέρωση των κομμάτων για τις επαφές της Ειδικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και την αποτυχία συμφωνίας επί των όρων αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών. Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, δέχθηκε πολλές επικρίσεις για τους χειρισμούς του, καθώς είναι καλά γνωστό πως μερίδα των τ/κ κομμάτων επιθυμούν την εγκατάλειψη της τρέχουσας διαδικασίας.
 
Δεδομένου ότι οι πολιτικοί που αντιτίθενται στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όπως είναι ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι αλλά και ο Ερσίν Τατάρ, θεωρείται ότι έχουν πολύ στενότερη σχέση με την Άγκυρα, αναμένει να φανεί αν απηχούσαν τις θέσεις του τουρκικού κράτους επί του θέματος. Την εβδομάδα που πέρασε, πάντως, κατέστη σαφές πως ένας από τους λόγους που απέτυχε η διαδικασία Λουτ ήταν το γεγονός πως η Τουρκία δεν άναβε το πράσινο φως στον Ακιντζί για να προχωρήσει, πέραν των αξιώσεων που προέβαλλε, οι οποίες άπτονταν της ουσίας των διαπραγματεύσεων και όχι του περιγράμματος των όρων αναφοράς.
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται ότι θα δώσει γραμμή στον Μουσταφά Ακιντζί για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Αν και αυτό που ανακοινώθηκε μετά την αποχώρηση Λουτ ήταν μία αόριστη συνέχιση της προσπάθειας, η εκτίμηση είναι πως ο Γ.Γ. θα αξιολογήσει τα όσα θα του μεταφέρει η κ. Λουτ και ακολούθως θα επιδιώξει να ακούσει τι έχουν να πουν οι δύο πλευρές.
 
Παρόλο που πλέον θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένο το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αυτό τον μήνα στη Νέα Υόρκη, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει χωριστές επαφές με τις δύο πλευρές, ενώ θα γίνει και κρούση (μάλλον από την κ. Λουτ) προς τις εγγυήτριες δυνάμεις. Υπό αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται, τελικά,  να συγκληθεί τριμερής συνάντηση σε μεταγενέστερο στάδιο, πιθανόν τον Οκτώβριο.
 
Από τη στιγμή που αναμένεται να υπάρξει κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό, είναι σαφές ότι η Τουρκία θέλει να σιγουρευτεί ότι έχει το πάνω χέρι. Αυτό το χρονικό διάστημα, άλλωστε, η Άγκυρα επενδύει πολιτικά και επικοινωνιακά στην Κύπρο, με το μπαράζ παραβιάσεων στην ΑΟΖ και το ζήτημα της Αμμοχώστου, προσπαθώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Είναι, συνεπώς, αναμενόμενο να επιδιώκει να διατηρεί τον έλεγχο και εκεί που δεν αντιπροσωπεύεται άμεσα, όπως είναι η υπό τον ΟΗΕ διαδικασία, μέσω του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ήδη κάνει λόγο για χρονοδιαγράμματα.
 

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Στην μάχη για τον ΕΟΑ Λευκωσίας Ασσιώτης και Γιωρκάτζης-Έδωσαν το στίγμα του οράματός τους
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο