Τι να περιμένουμε από την παράνομη επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα

Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ από την Κύπρο, μετά την αποτυχία συνομολόγησης των όρων αναφοράς, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποιεί σήμερα παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.
 
Η χρονική συγκυρία της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, δεν είναι καθόλου τυχαία δεδομένου πως ο βασικός λόγος της αποτυχίας στην προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ήταν οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στον Μουσταφά Ακιντζί και η απαίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, οι όροι αναφοράς να μετατραπούν σε ένα εκτενέστερο κείμενο που θα εξασφάλιζε μια σειρά από ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.
 
Καθόλου τυχαία επίσης, δεν πρέπει να θεωρείται και η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η παράνομη επίσκεψη του ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο επισπεύσθηκε για λόγους που δεν έγιναν επίσημα γνωστοί, αλλά μπορούν να εξαχθούν εύκολα, αφού σήμερα το πρωί, o Μουσταφά Ακιντζί ενημερώνει τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, στην παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να υψώσει τοίχος προστασίας υπέρ των Τουρκοκύπριων και να αναφερθεί στις παράνομες γεωτρήσεις που διενεργεί η τουρκική εταιρεία πετρελαίων στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην οικονομική βοήθεια μαμούθ που δόθηκε στο ψευδοκράτος.
 
Όσο αφορά τις παράνομες γεωτρήσεις, δεν αποκλείεται κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, να επισκεφθεί το γεωτρύπανο Yavuz που βρίσκεται ανατολικά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχει ανακοινωθεί, πέραν των «επίσημων» συναντήσεων που θα έχει τη Δευτέρα με τον Μουσταφά Ακιντζί, τον Τατάρ και τον Οζερσάι.
Ειδικά με τον τελευταίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει αρκετές επαφές, αφού δεν είναι μυστικό πως αποτελεί τον εκλεκτό της Άγκυρας για τις επικείμενες παράνομες εκλογές του 2020 στα κατεχόμενα.
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτηρίζεται ως ο άνθρωπος της Άγκυρας στο ψευδοκράτος, πρόθυμος να υλοποιήσει κάθε σχεδιασμό που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Τουρκίας και θα δημιουργεί προσκόμματα και εμπόδια στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
 
Για αυτό άλλωστε δεν αποκλείεται στο κενό που υπάρχει στο πρόγραμμα του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, όπου τον τελευταίο καιρό ο Οζερσάι ανέλαβε ρόλο ξεναγού.
 
Οι παράνομες ενέργειες των Οζερσάι-Τατάρ στην Αμμόχωστο, θεωρούνται τουρκικής έμπνευσης και τυγχάνουν της απόλυτης στήριξης της Άγκυρας. Η παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την άλλη πλευρά να δημιουργήσει νέες εστίες έντασης και να τεντώσει ακόμη περισσότερο το σχοινί των προκλήσεων.
 
Εξάλλου η στενή σχέση Οζερσάι-Τσαβούσογλου που περιγράφεται πιο πάνω, αποτυπώνεται και στο «επίσημο» πρόγραμμα που ανακοινώθηκε αφού στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας θα παρακαθίσουν σε γεύμα προς τιμή του από τον Κουντρέτ Οζερσάι.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση του «γραφείου τύπου και πληροφοριών», ο κ. Τσαβούσογλου στις 10 το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 10.35 θα παρακαθίσει σε σύσκεψη στρογγυλής τραπέζης στο «προεδρικό» όπου θα πάρουν μέρος οι αρχηγοί των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων.
 
Μετά το γεύμα με τον Κουντρέτ Οζερσάι θα συναντηθεί στις 2 και 30 το μεσημέρι με τον «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ. Η αναχώρηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα, είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα το απόγευμα.
 
Στο μεταξύ και αυτή την εβδομάδα οι δημόσιες απειλές κατά της Κύπρου δεν έλειψαν. Την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του προς τα στελέχη του κόμματος του ανέφερε πως «στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων».
«Στην ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε, «δεν κοιτάμε ποιος τι λέει. Κοιτάμε το τι λέμε εμείς! Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή. Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέρες μας είναι σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας. Εδώ έχει δικαιώματα η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου» , κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα, έχουμε δικαίωμα να μιλάμε» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας