Φεύγει όπως ήρθε η Λουτ-Η μπάλα στο γήπεδο των Ηνωμένων Εθνών

Το φιλί της ζωής στην προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς έδωσαν οι δύο ηγέτες και η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, η Τζέιν Χολ Λουτ παρέθεσε προς τιμήν τους ανεπίσημη δεξίωση στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, με στόχο να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των τελευταίων ημερών για να υπάρξει συμφωνία επί των όρων αναφοράς.

Μια αποτυχία που χρεώνεται στην αλλαγή στάσης που επέδειξε ο Μουσταφά Ακιντζί, όταν η Τζέιν Χολ Λουτ, έθεσε ενώπιον του γραπτώς, το σύντομο έγγραφο με το πλαίσιο όπως η ίδια το ετοίμασε μετά τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες αλλά και την μεταξύ τους συνεννόηση όπως καταγράφηκε στις εννέα Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος: Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα, το πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια είναι θέμα της κ. Λουτ

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να θέσει ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες την αναφορά της, στην οποία θα καταγράφονται οι θέσεις των δύο πλευρών, ενώ αναμένεται  η Αμερικανίδα διπλωμάτης, να έχει κάποιες επαφές και με τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο, των εξελίξεων δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να καθοριστεί, αφού, οι επαφές της κ. Λουτ με τις εγγυήτριες δυνάμεις δεν μπορούν να τοποθετηθούν χρονικά.

Όπως χρονικά δεν μπορεί να τοποθετηθεί και η ενδεχόμενη τριμερής συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών και του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η τριμερής μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, βρίσκεται στον αέρα, αφού η απόφαση για πραγματοποίηση της ή όχι εναπόκειται μόνο στον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες. Πάντως νωρίτερα σήμερα αρμόδιες πηγές την τοποθετούσαν τον Οκτώβριο, αλλά όχι στη Νέα Υόρκη.

Η Λευκωσία αξιολογεί ως σημαντική την προσπάθεια που έγινε από την Τζέιν Χολ Λουτ τις τελευταίες ημέρες, αφού πλέον έγιναν γνωστές οι θέσεις και οι σκέψεις της άλλης πλευράς και δη του Μουσταφά Ακιντζί.

Από την πλευρά της, για σοβαρές συζητήσεις οι οποίες ήταν αρκετά επικεντρωμένες, μίλησε η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, σε σύντομη δήλωσή της απόψε κατά την άτυπου κοινωνικού χαρακτήρα συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η κ. Λουτ, η οποία καθόταν μαζί με τους δύο ηγέτες, αφού τους καλωσόρισε είπε ότι είχαν «σοβαρές συζητήσεις οι οποίες ήταν αρκετά επικεντρωμένες».

Σημείωσε ότι «αυτή πρόκειται για συνεχιζόμενη προσπάθεια και οι δύο ηγέτες έχουν δεσμευθεί να συνεχίσουν τη διαδικασία».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με της Τζέιν Χολ Λουτ και τον Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε πως εγκαταλείπουμε την ελπίδα σημειώνοντας ότι η διαδικασία για συνομολόγηση των όρων αναφοράς είναι εν εξελίξει.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρατούν ζωντανή τη διαδικασία, αποφασίζει για τα επόμενα βήματα ο Γκουτέρες

 
Ο Πρόεδρος πρόσθεσε πως  «δεν έγινε η οποιαδήποτε συζήτηση κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης, απλά φιλικές ανταλλαγές και αστεϊσμοί, αλλά φυσικά και η έκφραση ελπίδας και η ενθάρρυνση της κας Λουτ να συνεχίσει την προσπάθεια με την ελπίδα να καταλήξουμε σε κάτι που θα δημιουργεί προοπτικές για δημιουργικό διάλογο».
 
Ερωτηθείς πώς θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι θέμα της κας Λουτ με τις επαφές που θα έχει και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να κρίνει ή να προετοιμάσει κάτι που να αποτελεί τη βάση για τους όρους αναφοράς».
 
Σε ερώτηση ποια είναι η προοπτική για την τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτή την ώρα εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το βέβαιο είναι ότι θα τον συναντήσω».
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει απογοήτευση που δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει απογοήτευση, δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα, βρίσκεται μια διαδικασία εν εξελίξει, συνεπώς, ας περιοριστούμε μέχρι εδώ».

Δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι ολοκληρώσαμε τους όρους αναφοράς , οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ανέφερε απόψε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί βρισκόταν στον Άγιο Επικτητο Κερύνειας σε φεστιβάλ και ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του Μπαϊράκ σχετικά με την άτυπη δεξίωση της κ. Λουτ και τις επαφές με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ. Οι συναντήσεις με την κ. Λουτ ήταν εντατικές και εποικοδομητικές, είπε ο Τ/κ ηγέτης, προσθέτοντας ότι ο βασικός στόχος αυτών των συναντήσεων ήταν η ολοκλήρωση των όρων αναφοράς. «Δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι τους ολοκληρώσαμε».
 
Η προσπάθεια για την ολοκλήρωση των όρων αναφοράς θα συνεχισθεί, σε αυτό το θέμα υπάρχει συμφωνία των πλευρών, είπε. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βγει ένα επιτυχές αποτέλεσμα από την εργασία που έγινε και να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς που θα αποτελούν ένα νέο σημείο αρχής».
 
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι θα έχει προς το τέλος του μήνα συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, η ώρα και η ημερομηνία της οποίας όμως δεν έχει ακόμα καθορισθεί. «Ο κ. Γκουτέρες θέλει να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση. Δεν προβλέπω ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια των εργασιών της ΓΣ των ΗΕ. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια ημερομηνία μετά το τέλος της ΓΣ».
 
Μετά το τέλος της ΓΣ του ΟΗΕ, συνέχισε, θα συνεχιστεί και η προσπάθεια της κ. Λουτ οποία θα δει και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου