Πρόεδρος: Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα, το πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια είναι θέμα της κ. Λουτ

Χωρίς να έχει καταστεί δυνατόν, να καταλήξουν σε συμφωνία επί των όρων αναφοράς, παρακάθισαν στη κοινή συνάντηση, που διήρκησε μια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία της Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Μετά από το πήγαινε-έλα της Τζέιν Χολ Λουτ για σχεδόν μία εβδομάδα και τις συναντήσεις επί συναντήσεων, που γίνονταν πάντοτε χωριστά, οι δύο πλευρές συναντώνται πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά από τις 9 Αυγούστου, όταν και υπήρξε η συναντίληψη επί των όρων αναφοράς, την οποία επρόκειτο να καταγράψει η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρατούν ζωντανή τη διαδικασία, αποφασίζει για τα επόμενα βήματα ο Γκουτέρες
 
Το κείμενο ανανεώνεται 
*Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου μετά τη συνάντηση
Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι η διαδικασία για συνομολόγηση των όρων αναφοράς είναι εν εξελίξει.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου είχε μια άτυπη κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί και την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έγινε η οποιαδήποτε συζήτηση κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης, απλά φιλικές ανταλλαγές και αστεϊσμοί, αλλά φυσικά και η έκφραση ελπίδας και η ενθάρρυνση της κας Λουτ να συνεχίσει την προσπάθεια με την ελπίδα να καταλήξουμε σε κάτι που θα δημιουργεί προοπτικές για δημιουργικό διάλογο».
 
Ερωτηθείς πώς θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι θέμα της κας Λουτ με τις επαφές που θα έχει και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να κρίνει ή να προετοιμάσει κάτι που να αποτελεί τη βάση για τους όρους αναφοράς».
 
Σε ερώτηση ποια είναι η προοπτική για την τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτή την ώρα εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το βέβαιο είναι ότι θα τον συναντήσω».
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει απογοήτευση που δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει απογοήτευση, δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα, βρίσκεται μια διαδικασία εν εξελίξει, συνεπώς, ας περιοριστούμε μέχρι εδώ».
 
*Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία της Τζέιν Χολ Λουτ, σημείωσε πως δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα και η προσπάθεια θα συνεχιστεί. «Υπήρξαν ανταλλαγές και αστεϊσμοί. Υπήρξε ενθάρυνση από την κ. Λουτ για να συνεχιστεί η προσπάθεια. Το πως θα συνεχιστεί είναι θέμα της κ. Λουτ». 

*Σύμφωνα με την κ. Λουτ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν και η διαδικασία θα συνεχιστεί. 
 
*Η Τζέιν Χολ Λουτ ευχαρίστησε τους δύο ηγέτες που την δέχθηκαν και συμμετείχαν στις συζητήσεις. 
 
*Η Τζέιν Χολ Λουτ για πρώτη φορά από τότε που έλαβε εντολή από τον ΓΓ του ΟΗΕ για να προσπαθήσει να συνομολογήσει με τους δύο ηγέτες τους όρους αναφοράς, προέβη για πρώτη φορά σε δηλώσεις. 
 
*Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά τη συνάντηση η Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο.
 
*Ξεκινά η συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία της Τζέιν Χολ Λουτ. 
 
*Έφτασε στο χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας ο Μουσταφά Ακιντζί
 
*Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου για να μεταβεί στην άτυπη κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στην παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, και ερωτηθείς αν αυτή η συνάντηση μπορεί να μας φέρνει πιο κοντά στη διαμόρφωση όρων αναφοράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «υποδηλοί ότι η προσπάθεια συνεχίζεται. Πέραν τούτου, ουδέν σχόλιο».

*Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κ. Λουτ αναμένεται, μετά το τέλος της κοινής συνάντησης, να ανακοινώσει ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί, παρόλο που δεν έχει καταστεί δυνατόν να καταλήξουν σε όρους αναφοράς κατά τις εντατικές διαβουλεύσεις της τελευταίας εβδομάδας. Ακολούθως, θα ενημερώσει τον Γ.Γ. για το τι συνέβη στην Κύπρο και αυτός θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα.
 
*Πηγές αναφέρουν πως, παρά το γεγονός πως δεν κατέστη δυνατόν να καταγραφεί το περίγραμμα των όρων αναφοράς, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα προσκαλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί σε τριμερή, όχι όμως στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπως αρχικά προγραμματιζόταν. Πιο πιθανή θεωρείται μία συνάντηση εντός Οκτωβρίου, όχι απαραιτήτως στη Νέα Υόρκη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου