Κρατούν ζωντανή τη διαδικασία, αποφασίζει για τα επόμενα βήματα ο Γκουτέρες

Χωρίς να έχει καταστεί δυνατόν, μέχρι στιγμής, να καταλήξουν σε συμφωνία επί των όρων αναφοράς, παρακάθονται στη κοινή συνάντηση, από τις έξι το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία της Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Μετά από το πήγαινε-έλα της Τζέιν Χολ Λουτ για σχεδόν μία εβδομάδα και τις συναντήσεις επί συναντήσεων, που γίνονταν πάντοτε χωριστά, οι δύο πλευρές συναντώνται πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά από τις 9 Αυγούστου, όταν και υπήρξε η συναντίληψη επί των όρων αναφοράς, την οποία επρόκειτο να καταγράψει η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κ. Λουτ αναμένεται, μετά το τέλος της κοινής συνάντησης, να ανακοινώσει ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί, παρόλο που δεν έχει καταστεί δυνατόν να καταλήξουν σε όρους αναφοράς κατά τις εντατικές διαβουλεύσεις της τελευταίας εβδομάδας. Ακολούθως, θα ενημερώσει τον Γ.Γ. για το τι συνέβη στην Κύπρο και αυτός θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα.
 
Πηγές αναφέρουν πως, παρά το γεγονός πως δεν κατέστη δυνατόν να καταγραφεί το περίγραμμα των όρων αναφοράς, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα προσκαλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί σε τριμερή, όχι όμως στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπως αρχικά προγραμματιζόταν. Πιο πιθανή θεωρείται μία συνάντηση εντός Οκτωβρίου, όχι απαραιτήτως στη Νέα Υόρκη.
 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή παρουσιάστηκε όταν ο Μουσταφά Ακιντζί κατέβαλε προσπάθεια να εμφιλοχωρήσουν στο κείμενο νέα στοιχεία, μεταλλάσσοντας το περίγραμμα στο οποίο είχαν συμφωνήσει σε ένα κείμενο που άγγιζε την ουσία των διαπραγματεύσεων.
 
Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, επιβεβαίωσε την μη κατάληξη σε όρους αναφοράς πριν από την κοινή συνάντηση, λέγοντας ότι «η προσπάθεια θα συνεχιστεί», ενώ, ερωτηθείς αν υπήρξε πρόοδος, απάντησε ότι «θα ακούσετε μετά την κοινή συνάντηση».
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, θα γίνουν οι ανακοινώσεις εν καιρώ, μετά τη συνάντηση, ενώ χαρακτήρισε θετική την πραγματοποίησή της, λέγοντας ότι ήταν κάτι που επιδίωκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που μετρά είναι η μεγάλη εικόνα και η ανακοίνωση, η θέση που μπορούμε να πούμε είναι ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί».
 
Κληθείς να πει αν η μικρή εμπλοκή που είχε παρουσιαστεί έχει ξεπεραστεί, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η προσπάθεια θα συνεχιστεί» και πρόσθεσε ότι «ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων μέσω των όρων αναφοράς». Ερωτηθείς αν ακόμα και να αναχωρήσει από την Κύπρο η κα Λουτ μετά την αποψινή συνάντηση, η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ενδεχομένως θα πληροφορηθείτε μετά την αποψινή συνάντηση».
 
Είναι ξεκάθαρο πως η συνάντηση του απογεύματος δεν είναι κοινωνικού χαρακτήρα αλλά ουσίας, καθώς είναι ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία Λουτ. Τα Η.Ε., ωστόσο, στην ανακοίνωσή τους, την χαρακτηρίζουν «ανεπίσημη δεξίωση», προσδίδοντας της κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς είναι καλά γνωστό ότι ο Ακιντζί δεν θέλει να πραγματοποιεί συναντήσεις που να υποδηλούν την ύπαρξη οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνε στη συνάντηση χωρίς συμφωνία οι δύο πλευρές

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια