Τα παίζει όλα για όλα η Λουτ για να αποτρέψει το ναυάγιο

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο ναυαγίου στην προσπάθεια συνομολόγησης όρων αναφοράς, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
 
Η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ παίζει τα τελευταία της χαρτιά σήμερα, με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά την υπαναχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τα όσα είχαν συμφωνηθεί στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 9 Αυγούστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκικά προσκόμματα και παιχνίδια εντυπώσεων μπλοκάρουν τους όρους αναφοράς
 
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τα πρώτα εικοσιτετράωρα παραμονής της κ. Λουτ στην Κύπρο, υπήρχε η εντύπωση πως το ταξίδι της ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Θα έβαζε, δηλαδή, στο χαρτί, ένα περίγραμμα που ήταν προϊόν συνεννόησης και συμφωνίας, ένα μήνα πριν. Τελικά παρουσιάστηκε εμπλοκή, επειδή η τουρκική πλευρά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία προς επίτευξη άλλων σκοπιμοτήτων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει στην Απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες πως δεν αποδέχεται να συμπεριληφθούν στους όρους αναφοράς ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο των συνομιλιών, εξουδετερώνοντας το περιθώριο διαπραγμάτευσής τους, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει προχωρήσει με αντίστοιχες απαιτήσεις για συμπερίληψη δικών της προτεραιοτήτων στο έγγραφο Λουτ.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί, ωστόσο, φαίνεται να είναι ανένδοτος, καθώς αφενός δέχεται pressing από την Άγκυρα και αφετέρου επιζητεί κάποιου είδους νίκη στο Κυπριακό, την οποία θα μπορεί να κεφαλαιοποιήσει στο πλαίσιο της εκστρατείας στα κατεχόμενα για τις παράνομες «προεδρικές εκλογές», που θα πραγματοποιηθούν σε μερικούς μήνες. Δεδομένης της δράσης του βασικού του αντιπάλου, Κουντρέτ Οζερσάι, κυρίως στο θέμα της Αμμοχώστου, ο Ακιντζί αναζητεί «πατήματα» γνωρίζοντας ότι τα περιθώρια εξελίξεων στο Κυπριακό είναι έτσι κι αλλιώς μικρά, λόγω της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Εάν αποτύχουν και οι σημερινές προσπάθειες της κ. Λουτ να περιοριστούν οι όροι αναφοράς στο συμφωνηθέν περίγραμμα (οι οποίες θα ξεκινήσουν από τα κατεχόμενα στις 9:30 και θα ολοκληρωθούν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11:15), θεωρείται αμφίβολο ότι θα συνεχίζει να παρατείνει την παρουσία της στο νησί για πολύ, παρατείνοντας παράλληλα και την εμπλοκή που έχει προκαλέσει η τουρκική πλευρά, η οποία έτσι κι αλλιώς αποδύεται σε μία επιχείρηση δημιουργίας νέων τετελεσμένων, που δυναμιτίζει το κλίμα και θέτει σοβαρά εμπόδια στον ουσιαστικό διάλογο.
 
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν η Τζέιν Χολ Λουτ επιστρέψει στον Γ.Γ. με άδεια χέρια ή με δύο διαφορετικά έγγραφα, όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο. Τι θα γράψει στην έκθεσή της και πώς θα αντιδράσει ο Αντόνιο Γκουτέρες;
 
Θα προσπαθήσει, έτσι κι αλλιώς, ο Γ.Γ. να δώσει ώθηση σε επανέναρξη της διαδικασίας ή θα εγκαταλείψει την προσπάθεια; Θα ξαναστείλει την κ. Λουτ στην Κύπρο για ένα νέο γύρο προσπαθειών για σύναψη όρων αναφοράς; Θα καλέσει τις δύο πλευρές χωριστά να του παρουσιάσουν τα έγγραφά τους; Ή μήπως θα  προχωρήσει, τελικά, με την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με τις δύο πλευρές, είτε για να θέσει τις βάσεις και για την πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς είτε για να περιοριστεί στην καταγραφή του διαφαινόμενου αδιεξόδου; Και, αν ισχύει το δεύτερο, ποιο είναι το μέλλον του Κυπριακού, πέραν από το blame game;
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο η Τουρκία-Στη Μερσίνα το Oruc Reis

Δειτε Επισης

Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού