Ετοιμάζει νομοθετικό πλαίσιο για διορισμούς συμβούλων και συνεργατών η Κυβέρνηση

Στην ετοιμασία νομοθετικό πλαισίου που θα ρυθμίζει τα θέματα των διορισμών των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής και των Υπουργών, προχωρά η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, το Γενικό Λογιστήριο και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, όπως ανέφερε ο Προϊστάμενος Διοίκησης Προεδρίας Θεοδόσης Τσιόλας, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία συζήτησε σήμερα την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την Προεδρία για το έτος 2017.
 
«Είμαστε υπέρ και ήδη προωθούμε σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, το Γενικό Λογιστήριο και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, την ετοιμασία νομικού πλαισίου», είπε ο κ. Τσιόλας, απαντώντας σε αναφορά που προηγήθηκε από πλευράς του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για μη ύπαρξη κανονισμών για συμβούλους, συνεργάτες και επιτρόπους.
 
Η νομοθεσία που ετοιμάζεται, πρόσθεσε, θα ισχύει για τους συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής και των Υπουργών και γίνεται προσπάθεια αυτή να εγκριθεί από το Υπουργικό και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Για το ίδιο θέμα, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας δήλωσε ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στο πολιτικό πρόσωπο, από τη στιγμή που ο νόμος του παρέχει αυτό το προνόμιο, να επιλέγει ο ίδιος τους πολίτικους συνεργάτες τους οποίους επιθυμεί να έχει δίπλα του καθόλη τη διάρκεια της θητείας του.
 
«Εάν θα πρέπει να καθοριστούν εκ των προτέρων κάποια κριτήρια τα οποία θα πρέπει να αποτελούν τρόπο επιλογής για τον συγκεκριμένο άνθρωπο αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αξίζει να συζητήσουμε και να το βελτιώσουμε αν κι εφόσον υπάρχει ανάγκη», σημείωσε. «Αυτό το θέμα νομίζω ότι μας βρίσκει όλους σύμφωνους», πρόσθεσε, και ως εκ τούτου θα προχωρήσει ο καθορισμός κριτηρίων και πιθανόν να υπάρξει κατάληξη στο επόμενο διάστημα.
 
Νωρίτερα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, ο κ. Πάλμας σημείωσε πως οποιαδήποτε καλούπια προστεθούν για την επιλογή συνεργατών και συμβούλων ενδεχομένως να καταλήγουν ηθελημένα ή άθελα σε λαϊκισμούς. «Θα πρέπει οπωσδήποτε μέσα από αυτά που θα οριστικοποιήσουμε να διασφαλίζεται το δικαιώματα του πολιτικού προσώπου να επιλέγει τους συνεργάτες και τους συμβούλους του, είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια πρακτική», συμπλήρωσε.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι η προκήρυξη θέσεων για πρόσληψη συμβούλων ή συνεργατών θα είναι εμπαιγμός και κοροϊδία όσων ενδεχομένως ενδιαφερθούν για τις συγκεκριμένες θέσεις. Για κριτήρια να συζητήσουμε, αλλά να διεξαγάγουμε συνεντεύξεις, ενώ εκ των προτέρων γνωρίζουμε ποιον θα επιλέξουμε θα είναι κοροϊδία για τους υπόλοιπους, είπε.
 
Νωρίτερα στη δική του τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί που να διέπουν το ύψος των απολαβών και θέματα όπως καθήκοντα θέσης, σχετική πείρα, ακαδημαϊκά προσόντα κ.λπ., αλλά το ύψος των απολαβών των συνεργατών και τα καθήκοντα της θέσης των πλείστων εξ αυτών καθορίζονται στη Συμφωνία Παροχής Υπηρεσιών.
 
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν διαφωνεί με το να προσλαμβάνεται κάποιος με ειδικό τρόπο, αλλά θα πρέπει, υπέδειξε, να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για σκοπούς διαφάνειας. «Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν κανονισμοί και οργανόγραμμα, αλλά ότι πρέπει να υπάρχει γενικό πλαίσιο», ανάλογο με αυτό που ισχύει για τους συνεργάτες των βουλευτών, είπε, προσθέτοντας πως δεν εισηγείται να θεσπιστεί ένα δύσκαμπτο πλαίσιο, για παράδειγμα με απαρίθμηση των συμβούλων που θα επιτρέπεται να προσληφθούν.
 
Επεσήμανε ακόμα ότι για σκοπούς διαφάνειας, η Προεδρία θα πρέπει να δημοσιοποιεί τα ονόματα, τα προσόντα, τη θέση και την αμοιβή των συμβούλων που επιλέγονται, καθώς πρόκειται για πολιτικούς διορισμούς.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο στο Προεδρικό το οποίο εργοδοτείται ως ειδικός σύμβουλος αλλά δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο. Επί τούτου, ο Προϊστάμενος Διοίκησης της Προεδρίας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο άτομο αξιοποιείται με βάση την εμπειρογνωμοσύνη την οποία απέκτησε τα προηγούμενα χρόνια και καλύπτει το κενό που είχε εντοπίσει ο ίδιος ο Ελεγκτής σε σχέση με τη διαδικασία έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ παράλληλα ασκεί καθήκοντα βοηθού της Πρώτης Κυρίας.
 
Σύγκρουση συμφερόντων, βλέπει ο Ελεγκτής
Η συζήτηση στην Επιτροπή επικεντρώθηκε και στο θέμα το διορισμού του Γιαννάκη Παπαδούρη ως Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, με τον Γενικό Ελεγκτή να κάνει λόγο για σύγκρουση συμφερόντων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως είναι σαν να ανατίθεται η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας σε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην παραλία των Φοινικούδων.
 
«Είναι έντονη η θέση της Υπηρεσίας ότι εγείρονται θέματα σύγκρουσης συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.
 
Ανέφερε ότι σοβαρότατα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων εγείρονται και για τους τρεις συμβούλους του κ. Παπαδούρη, που προσλήφθηκαν στο Προεδρικό και οι οποίοι προηγουμένως εργοδοτούνταν από τον ίδιο μέσω του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Ένας εξ αυτών, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, διετέλεσε και διευθυντής σε αριθμό εταιρειών που ανήκουν στον Επίτροπο και σε συγγενικά του πρόσωπα και οι οποίες εξασφάλισαν χρηματοδότηση για αναπτύξεις στο Τρόοδος από ευρωπαϊκά προγράμματα.
 
Ερωτηθείς για το θέμα, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι τίθεται θέμα ασυμβίβαστου, προσθέτοντας πως ο κ. Παπαδούρης «είναι ένας καταξιωμένος επιχειρηματίας, ο οποίος αμισθί προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Κυπριακή Δημοκρατία και για να τις διεκπεραιώσει και να τις υλοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα πρέπει να έχει και συνεργάτες, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ένα εισόδημα».
 
Η προεδρεύουσα της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για «σκάνδαλο ολκής» το οποίο το ΑΚΕΛ πολλές φορές έθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών χωρίς ωστόσο να πάρει απαντήσεις.
 
Ανέφερε ακόμα ότι συνεχώς «ξεφυτρώνουν» Επίτροποι, οι οποίοι ενώ προσλαμβάνονται αμισθί, στη συνέχεια γίνονται έμμισθοι και η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί τα ονόματά τους επικαλούμενη προσωπικά δεδομένα.
 
«Διορίζουμε συμβούλους για να μοιράζουμε officia και τίτλους για να ικανοποιούμε τους κομματικούς μας ψηφοφόρους;» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να ξέρουμε αν αυτοί που διορίζονται έχουν εμπειρογνωμοσύνη, ποια είναι η εκπαίδευση και τα προσόντα τους και τι έχουν αποδώσει για τα συμφέροντα της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του διορισμού τους. «Οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή είναι σαφέστατες, αναδεικνύουν σκάνδαλα καθημερινά. Το ερώτημα είναι: έχουμε μια κυβέρνηση που θέλει να ακούσει ή η κυβέρνηση έχει ως μόνο στόχο με αλαζονεία και θρασύτητα να ικανοποιεί τις κομματικές της υποχρεώσεις», κατέληξε.
 
Υπέρ της ρύθμισης του νομικού πλαισίου για τους συνεργάτες του Προέδρου τάχθηκε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, σεβόμενοι πάντοτε, όπως είπε, τη διασφάλιση του δικαιώματος επιλογής των συνεργατών και των θεμάτων εμπιστευτικότητας που τίθενται. Οι πρόνοιες οι συγκεκριμένες θα ξεκαθαρίσουν αυτά τα ζητήματα που φαίνονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και για σκοπούς διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως εντοπίζονται σοβαρά φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος και αναιτιολόγητων δαπανών και σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί η «ανεξέλεγκτη πρόσληψη συμβούλων, πολλές φορές χωρίς τα κατάλληλα προσόντα και ιδιαίτερα όταν υπάρχει και ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, όπως στην περίπτωση του Επιτρόπου για τις ορεινές περιοχές». Επιβάλλεται, είπε, η Κυβέρνηση να καταθέσει κανονισμό για τους όρους της πρόσληψης και τα προσόντα για τους συμβούλους στο Προεδρικό και τους Υπουργούς.
 
«Ένας Πρόεδρος ή Υπουργός μπορεί να θέλει δίπλα του τους δικούς του ανθρώπους της δικής του επιλογής, αλλά αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να είναι η καμαρόπορτα ή το παραθυράκι μέσα από το οποίο εξυπηρετούνται προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

LIVE: Έστειλε μήνυμα για αλλαγή ο Αρμεύτης, μίλησε για «καθαρές δουλειές» ο Νικολαΐδης στη Λεμεσό
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ