Τουρκικά προσκόμματα και παιχνίδια εντυπώσεων μπλοκάρουν τους όρους αναφοράς

Σε θολά νερά εισέρχεται η προσπάθεια της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χόλ Λουτ,  και των δύο ηγετών, ώστε να συνομολογήσουν το κείμενο των όρων αναφοράς, που θα ανοίγει το δρόμο για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
 
Σήμερα η κ. Λουτ, είχε εκ νέου συναντήσεις με τους δύο ηγέτες σε μια προσπάθεια να υπερπηδηθεί η μικρή εμπλοκή, όπως χαρακτηριζόταν χθες από πηγή που συμμετέχει στις επαφές. Αυτό που προκύπτει μετά και τις νέες συναντήσεις της κ. Λουτ, είναι πως η εμπλοκή παραμένει, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να παραμένει αμετακίνητος από τις θέσεις που προέβαλε τις τελευταίες ημέρες και σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται από την Άγκυρα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η εμπλοκή έγκειται στην επιμονή του Τουρκοκύπριου ηγέτη να συμπεριληφθούν στο κείμενο των όρων αναφοράς μια σειρά από ζητήματα που θα ικανοποιούν τις τουρκικές ανησυχίες, κυρίως στο ζήτημα τις διακυβέρνησης, όπωςη πολιτική ισότητα. 
 
Επιπρόσθετά, πληροφορίες που μεταδίδονται στα κατεχόμενα, σημειώνουν πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απαιτεί και μορατόριουμ στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, αξίωση που χαρακτηρίζεται εκτός πραγματικότητας.
 
Την ίδια ώρα, η τύχη των όρων αναφοράς, όπως κατατέθηκαν από την Τζέιν Χολ ενώπιον των ηγετών, παραμένει άγνωστη, αφού πλέον ανάμεσα στο τρίγωνο Αναστασιάδη-Λουτ-Ακιντζί κυκλοφορούν αρκετά προσχέδια με αντιπροτάσεις της κάθε πλευράς.
 
Πάντως, τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο που έκαναν λόγο για ριζοσπαστική πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς που κατατέθηκε στην Τζέιν Χολ Λουτ από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, χαρακτηρίζονται ως μέρος της προσπάθειας που αποδίδεται στην άλλη πλευρά για να δημιουργηθεί πρόβλημα στη διαδικασία.
 
Η αισιοδοξία που εκφραζόταν τις προηγούμενες μέρες από επίσημα χείλη της προηγούμενες ημέρες παρήλθε ανεπίστρεπτή αφού πλέον, είναι ξεκάθαρο πως η άλλη πλευρά δημιουργεί μια σειρά από προσκόμματα για να εμποδίσει την κ. Λουτ από το να φέρει εις πέρας τον σκοπό της παρουσίας της στην Κύπρο για συνομολόγηση των όρων αναφοράς.
 
Σε αυτό το πλαίσιο μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο για ναυάγιο στις διαβουλεύσεις δήλωσε πως σε μια τέτοια διαδικασία είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ενώ σημείωσε ότι τη Δευτέρα, ήταν πιο αισιόδοξος από ότι σήμερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνει την άκρη για πέμπτη μέρα, μετά το φιρμάνι του σουλτάνου η Λουτ
 
Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το τέλος της συνάντησης της κ. Λουτ με τον Νίκο Αναστασιάδη, ανέφερε πως δεν αποκλείεται αν και δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση για αύριο.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, οι διαβουλεύσεις και η προσπάθεια ώστε οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς συνεχίζονται, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος και έχει όλη την καλή θέληση, ώστε, σύμφωνα με την έκκληση του Γ.Γ του ΟΗΕ, να συμφωνηθούν όροι αναφοράς για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
 
Παράλληλα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως «υπήρξε συναντίληψη στις 9 Αυγούστου για αυτό βρίσκεται εδώ η κ. Λουτ και γίνεται η προσπάθεια, μέσα από διαβουλεύσεις να καταλήξουμε. Όπως είπε ο Πρόεδρος, υπήρξε μια μικρή εμπλοκή, οι διαβουλεύσεις όμως συνεχίζονται», χωρίς όμως να επιθυμεί ο κ. Προδρόμου να εισέλθει σε λεπτομέρειες, αφού βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.  
 
Σε ότι αφορά τα τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συνάντηση της κ. Λουτ με τον Αντρέα Μαυρογιάννη, χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς κατέθεσε μια νέα πρόταση ενώπιον της Ειδικής Απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία χαρακτηρίζεται από την άλλη πλευρά, ως ριζοσπαστική, ο κ. Προδρόμου δεν διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε κανένα δημοσίευμα.
 
«Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα όσο η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη. Η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να περιμένουμε. Αυτό που μπορεί να επαναλάβω είναι πως ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος και έχει όλη την καλή θέληση να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς», ενώ ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος έκανε κάποια πρόταση, ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε πως «γίνονται διαβουλεύσεις».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάνουν λόγο για πρόταση-έκπληξη από τον Μαυρογιάννη τ/κ μέσα
 
Προανήγγειλε έκτο γύρο επαφών ο Μπαρίς
Παράλληλα, η σημερινή μέρα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη για τη συνέχεια της προσπάθειας, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ακιντζί, ενδεχομένως να υπάρξει και νέα συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη με την κ, Λουτ.
 
Σύμφωνα με ανάρτηση του στο twitter ο εκπρόσωπός του Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτήρισε τη συνάντησε τη συνάντηση με την κ. Λουτ παραγωγική, ενώ σημείωσε πως ενδεχομένως να υπάρξει και νέος γύρος επαφών. Τελικά, γύρω στις 6:30 το απόγευμα, ανακοίνωσε πως καθορίστηκε συνάντηση για τις 9:30 το πρωί της Παρασκευής. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο έχει καθοριστεί αργότερα, στις 11:15 το πρωί. 
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, σύμφωνα με το Μπαρίς Μπουρτζού, ο Ακιντζί θα προχωρήσει σε ενημέρωση των Tουρκοκύπριων πολιτικών αρχηγών το ερχόμενο Σάββατο.

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»