Π. Προδρόμου: Δεν αποκλείεται νέα συνάντηση και αύριο

Γεμάτη ανατροπές, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί του προγράμματος, εξελίσσεται η προσπάθεια της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χόλ Λουτ, ώστε να πετύχει τη συναντίληψη μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η κ. Λουτ εμφανίζεται αποφασισμένη να φέρει εις πέρας την αποστολή που της ανέθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, να καταγράψει τους όρους αναφοράς, αφού παρά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν, επιμένει στην προσπάθεια της, μετρώντας ήδη την πέμπτη κατά σειρά συνάντηση της με τους δυο ηγέτες.
 
Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Λουτ, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και η προσπάθεια ώστε οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν αποκλείεται και δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση για αύριο.  

Παράλληλα, η σημερινή μέρα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη για τη συνέχεια της προσπάθειας, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ακιντζί, ενδεχομένως να υπάρξει και νέα συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη με την κ, Λουτ.
 
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στα κατεχόμενα, κάνουν λόγο για συνάντηση της κ. Λουτ με τον Αντρέα Μαυρογιάννη, χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς κατέθεσε μια νέα πρόταση ενώπιον της Ειδικής Απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία χαρακτηρίζεται από την άλλη πλευρά, ως ριζοσπαστική.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάνουν λόγο για πρόταση-έκπληξη από τον Μαυρογιάννη τ/κ μέσα

Σύμφωνα με ανάρτηση του στο twitter ο εκπρόσωπός του Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτήρισε τη συνάντησε τη συνάντηση με την κ. Λουτ παραγωγική, ενώ σημείωσε πως ενδεχομένως να υπάρξει και νέος γύρος επαφών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σύμφωνα με το Μπαρίς Μπουρτζού, ο Ακιντζί θα προχωρήσει σε ενημέρωση των Tουρκοκύπριων πολιτικών αρχηγών το ερχόμενο Σάββατο.
 
Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ έφτασε λίγο πριν από τις 11.00πμ στο Προεδρικό Μέγαρο για την πέμπτη, κατά σειρά, συνάντησή της με τον Πρόεδρο Νίκο  Αναστασιάδη από την ημέρα άφιξής της στην Κύπρο, στις 31 Αυγούστου. Η συνάντηση μετακινήθηκε κατά σχεδόν μισή ώρα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Κυριάκος Κούρος.

Μετά την χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την κ. Λουτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είχε δηλώσει ότι οι διεργασίες συνεχίζονται και ότι αν υπάρξει κάτι θα ανακοινωθεί.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν θέλησε το βράδυ της Τετάρτης να σχολιάσει κατά πόσο υπάρχει εμπλοκή αναφορικά με τους όρους αναφοράς στις διαβουλεύσεις, που γίνονται με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνει την άκρη για πέμπτη μέρα, μετά το φιρμάνι του σουλτάνου η Λουτ

Δειτε Επισης

Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου