Ψάχνει την άκρη για πέμπτη μέρα, μετά το φιρμάνι του σουλτάνου η Λουτ

Κι εκεί που όλα έδειχναν πως η συνομολόγηση των όρων είχε φτάσει στο τέλος της και η αποτύπωση τους στο χαρτί από την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, μέχρι την περασμένη Δευτέρα, ήταν μια τυπική διαδικασία, ξαφνικά προέκυψε εμπλοκή.
 
Τον γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει η Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία δείχνει αποφασισμένη να φέρει εις πέρας την εντολή που έλαβε από τον Αντόνιο Γκουτέρες, για συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει για πέμπτη ημέρα το πήγαινε-έλα, αλλά αυτή τη φορά με αντίθετη διαδρομή.
 
Συγκεκριμένα, από την Κυριακή μέχρι χθες, η κ. Λουτ πρώτα ανηφόριζε τον λόφο του Προεδρικού και ακολούθως πήγαινε στα κατεχόμενα για να δει τον Μουσταφά Ακιντζί. Μετά από τις χθεσινές εξελίξεις και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που είχε το απόγευμα, αποφάσισε πως θα ήταν πιο ωφέλιμο για τη διαδικασία να πάει πρώτα στον Μουσταφά Ακιντζί και ακολούθως να έρθει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ξεκίνησε στις 9 και 30 και διήρκησε μια ώρα, ενώ ακολούθως, στις 11 το πρωί, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η συνάντηση της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν στις 11 και 30, ωστόσο ζήτησε το ραντεβού να μετατεθεί για τις 11. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τον γόρδιο δεσμό προσπαθεί να λύσει η Τζέιν Χολ Λουτ

Η «μικρή» εμπλοκή
Η μικρή εμπλοκή, όπως χαρακτηριζόταν χθες από κυβερνητικές πηγές, προέρχεται από τα κατεχόμενα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μουσταφά Ακιντζί, στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης, προέβαλε ενστάσεις ως προς τα όσα η Τζέιν Χολ Λουτ κατέγραψε στο χαρτί και ζήτησε την συμπερίληψη και άλλων σημείων, που θα διασκέδαζαν τις ανησυχίες αφενός των Τουρκοκυπρίων και αφετέρου της Άγκυρας.
 
Συγκεκριμένα, όπως γίνεται αντιληπτό, από τις πληροφορίες που βγαίνουν από αρμόδια χείλη με το σταγονόμετρο, κάποια σημεία για τα οποία υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου, δεν έλαβαν το πράσινο φως της Άγκυρας και υποχρέωσαν τον Μουσταφά Ακιντζί να προβεί σε νέες εισηγήσεις, για διαφοροποιήσεις.
 
Η έκταση αυτών των διαφοροποιήσεων δεν έγινε γνωστή, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως αν ικανοποιηθούν, θα ανατρέψουν το αρχικό ύφος των όρων αναφοράς, όπως αποτυπώθηκαν από την Τζέιν Χολ Λουτ και είχαν την μορφή σύντομου κειμένου περιγράμματος, που απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
 
Πλέον, αν οι τουρκικές εισηγήσεις υιοθετηθούν -κάτι που δεν φαίνεται να ευνοεί η δική μας πλευρά- θα μετατρέψουν τους όρους αναφοράς σε ένα εκτενέστερο κείμενο, που ίσως στην πορεία δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους, αφού θα εξασφαλίζει τουρκικές θέσεις, σε θέματα κυρίως που έχουν να κάνουν με το κεφάλαιο τις διακυβέρνησης, χωρίς οποιοδήποτε αναφορά σε ζητήματα που ελληνική πλευρά θεωρεί σημαντικά, όπως είναι οι εγγυήσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν σχολιάζει την εμπλοκή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το μήνυμα της Άγκυρας
Το γεγονός ότι η μετάλλαξη του Ακιντζί έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την συναντίληψη που εξέφρασαν  στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως ο δεύτερος ενεργεί ως εντολέας της Άγκυρας.

Τα νέα προσκόμματα που δημιουργούνται με ευθύνη της κατοχικής δύναμης, ενδεχομένως να αποτελούν και ένα μήνυμα της Άγκυρας προς πάσα κατεύθυνση, πως δεν διατεθειμένη να επιστρέψει, επί του παρόντος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
 
Κι αυτό διότι στο μεγάλο κάδρο η Άγκυρα τοποθετεί το μείζων, όπως εξελίσσεται για αυτήν, θέμα των υδρογονανθράκων αλλά και τα παιχνίδια των Οζερσάι-Τατάρ στο Βαρώσι.
 
Με το Yavuz και το Fatih να βρίσκονται στα μέσα σχεδόν, των παράνομων γεωτρήσεων τους και το Barbaros να συνεχίζει το σκανάρισμα της κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα ποντάρει πως η ασφυκτική πίεση που ασκεί, παίζοντας με την υπομονή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως στο τέλος της ημέρας να λειτουργήσει υπέρ της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει το... evet της Άγκυρας για τους όρους αναφοράς ο Ακιντζί

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα