Στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο Γιώργος Λιλλήκας-Όσα συζήτησαν με τον Άντρο Κυπριανου

Πρέπει να προετοιμαστεί καλά μια επανέναρξη των συνομιλιών και μια ενδεχόμενη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών συμφωνώντας ότι η παράταση του αδιεξόδου εγκυμονεί κινδύνους αλλά και ότι ένα αδιέξοδο σε μια ενδεχόμενη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, εγκυμονεί κι αυτό κινδύνους.
 
Ο κ. Κυπριανού, μετά από συνάντηση με τον Γιώργο Λιλλήκα στα γραφεία του ΑΚΕΛ, είπε ότι εύχεται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα είναι «δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Εχει τεράστια σημασία να πάμε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι σε αυτή την διαπραγμάτευση, εάν και εφόσον ξεκινήσει, με ξεκάθαρο στο μυαλό μας το τι θέλουμε». Οι διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου θα πρέπει να μας καθοδηγήσουν για όλα τα ζητήματα που συζητιούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε. Με συγκεντρωμένη όλη την επιχειρηματολογία μας, πρόσθεσε, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και μπορούμε να αντλήσουμε επιχειρήματα για να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας και να αξιοποιήσουμε και θέσεις που διατυπώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Το ΑΚΕΛ, είπε, εάν και εφόσον ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, θα επιδιώξει να συμβάλλει ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, ότι εάν αυτή η νέα προσπάθεια αναληφθεί και τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την ε/κ πλευρά και πολύ ανησυχητικά. «Δεν έχουμε περιθώρια αποτυχίας, πρέπει να επιτύχουμε, εάν και εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Και αυτό πρέπει να το γνωρίζει πρώτος και καλύτερος από όλους, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
 
Εδώ που βρισκόμαστε σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια για λάθη, είμαστε υποχρεωμένοι και θα πρέπει να κάνουμε προσεκτικές κινήσεις προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού και κυρίως να επιμένουμε «κάτι που επιδιώκει και ο ΓΓ, στην κατάλληλη προετοιμασία μιας νέας διάσκεψης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας.
 
Εκτιμά, όπως είπε, ότι δεν θα πρέπει να πάμε σε τρίτη διάσκεψη εάν δεν έχει γίνει προεργασία και δεν προηγηθεί ένα κοινό έδαφος στις βασικές πτυχές. «Τρίτο αδιέξοδο σε τρίτη συνεχόμενη διάσκεψη πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες εξελίξεις στο Κυπριακό».
 
Σε ερώτηση εάν οι όροι αναφοράς θα ανακοινωθούν εδώ ή από τον ΓΓ του ΟΗΕ και οι δύο αρχηγοί κομμάτων απάντησαν ότι δεν θα ανακοινωθούν δημόσια. Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κρίνει κατά πόσο η δημοσιοποίηση θα βοηθήσει στη διαπραγμάτευση ή όχι, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.
 
Φυσικό αέριο και αντιπρόταση Αναστασιάδη
Κληθέντες να σχολιάσουν την αντιπρόταση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να μετέφερε προφορικά στον Τ/κ ηγέτη στη συνάντηση της 9ηςΑυγούστου για το άνοιγμα ενός ειδικού ανοικτού λογαριασμού (escrow account) οι κ. Κυπριανού και Λιλλήκας είπαν ότι αναφέρθηκε σε αυτήν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χθες στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με τους δύο αρχηγούς κομμάτων να παραπέμπουν στο νομοθέτημα της Βουλής για τη δημιουργία του Ταμείου Υδρογονανθράκων, που είχε ψηφιστεί μετά από συζήτηση του θέματος και πάλι στο Εθνικό Συμβούλιο.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του είχε καταθέσει από το 2015 πρόταση για το θέμα του φυσικού αερίου που δεν έδινε όμως το δικαίωμα στους Τ/κ να αντλούν λεφτά από τον λογαριασμό πριν τη λύση του Κυπριακού. Την πρόταση εκείνη, πρόσθεσε, επανέφερε στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πριν μερικούς μήνες, όμως κατέληξαν στην πρόταση για τη δημιουργία του Ταμείου που εγκρίθηκε από την Βουλή, και από το οποίο κανείς δεν θα μπορεί να παίρνει χρήματα πριν από τη λύση του Κυπριακού.
 
Η απόφαση εκείνη αντιμετώπιζε το όλο πρόβλημα, είπε και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε αυτή την πρόταση. Ερωτηθείς εάν διαφωνεί με την πρόταση αυτή, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ δεν έδιδε το δικαίωμα στην άντληση χρημάτων πριν τη λύση στους Τ/κ και πως αυτό που ψηφίστηκε από την Βουλή είχε συζητηθεί προηγουμένως στο Εθνικό και ήταν κοινή απόφαση.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι στο αρχικό νομοσχέδιο για το Ταμείο Υδρογονανθράκων που είχε καταθέσει η κυβέρνηση περιλαμβανόταν πρόνοια που έδιδε εξουσία στον εκάστοτε ΥΠΟΙΚ να αντλεί κεφάλαια για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, πράγμα που – όπως είπε – έστελνε λάθος μηνύματα στους Τ/κ και θα αποτελούσε κακή διαχείριση του Ταμείου. Η κυβέρνηση, συνέχισε, είχε πειστεί τότε, αφαίρεσε αυτή την πρόνοια και όπως ψηφίστηκε ο νόμος προνοεί ότι, όταν αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο, στο Ταμείο θα συσσωρεύονται χρήματα για τις επόμενες γενιές.
 
«Κατά την άποψή μου οι Τ/κ είναι διασφαλισμένοι, όπως και οι Ε/κ, όταν θα υπάρξουν αυτά τα κεφάλαια, οφέλη να έχουν όχι μόνο οι σημερινές γενιές, αλλά και οι μελλοντικές. Γιατί ο φυσικός πλούτος δεν ανήκει μόνο στη σημερινή γενιά», είπε.
 
Κυπριανού – Λιλλήκας για απλή αναλογική και κατώτατο μισθό
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφεραν ότι συζήτησαν δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε η Συμμαχία για τον τρόπο θέσπισης του κατώτατου μισθού και της απλής αναλογικής για τον εκλογικό νόμο.
 
Ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει να είναι «ένας, ισοπεδωτικός, για όλους και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια για τις διάφορες ομάδες επαγγελμάτων: Βαθμός δυσκολίας, προσόντα που απαιτούνται κ.ο.κ. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τρόπους για να βρεθούν λύσεις σε αυτό το ζήτημα».
 
Για τον εκλογικό νόμο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεσμεύθηκε να μεταφέρει τις απόψεις της Συμμαχίας Πολιτών στα σώματα του ΑΚΕΛ και θα λάβουν σχετικές αποφάσεις.
 
Η νομοθετική θέσπιση του κατώτατου μισθού ισχύει σήμερα σε 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, σημείωσε ο Γιώργος Λιλλήκας εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί οι προβληματισμοί και οι σκέψεις του κ. Κυπριανού για το θέμα είναι και στη δική του φιλοσοφία. Θεωρεί δίκαιο, εξήγησε, το να διαφέρει ο κατώτατος μισθός ανάλογα με τη δυσκολία ενός επαγγέλματος και μετά για τα ακαδημαϊκά ή άλλα προσόντα. Δεν είχαν από μόνοι τους ως Συμμαχία Πολιτών τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο και γι’ αυτό, είπε, εξέφρασε ετοιμότητα να συζητήσουν το θέμα και με τις συντεχνίες ώστε να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο νομοθετικό με τρόπο που να προστατεύονται οι συλλογικές συμβάσεις εκεί και όπου υπάρχουν και με πρόθεση να προχωρήσουν στην ψήφιση ενός τέτοιου πλαισίου από το οποίο θα επωφεληθούν πρώτιστα οι νέοι εργαζόμενοι που σήμερα τυγχάνουν εκμετάλλευσης.
 
Για την απλή αναλογική, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «είναι το πιο δημοκρατικό μέτρο, λειτούργησε αποτελεσματικά για πάρα πολλές δεκαετίες και γι’ αυτό κατέθεσαν την πρόταση για εκ νέου επαναφορά». Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξετασθεί το θέμα από το ΑΚΕΛ και η πρόταση για απλή αναλογική θα γίνει αποδεκτή.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι υπάρχει μια διαχρονική απόφαση κυρίων στη Βουλή για τα ζητήματα που αφορούν τις νομοθεσίες για τις εκλογές, να συζητούνται και να ψηφίζονται τουλάχιστον έναν χρόνο πριν τις εκλογές, Βουλευτικές ή Προεδρικές. Λογικά, πρόσθεσε, πρέπει αυτό το θέμα να πάει στην Ολομέλεια πριν από τον ερχόμενο Μάιο.
 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα