Η OLAF ολοκλήρωσε 167 έρευνες και ζητά ανάκτηση 371 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ολοκλήρωσε 167 έρευνες, εκδίδοντας 256 συστάσεις προς τις αρμόδιες εθνικές και κοινοτικές αρχές και συνέστησε την ανάκτηση 371 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τη δραστηριότητα του οργανισμού το 2018, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, ο OLAF άνοιξε 219 νέες έρευνες, ύστερα από 1259 προκαταρκτικές αναλύσεις που διενεργήθηκαν από εμπειρογνώμονες και διατήρησε μια ισχυρή ερευνητική επίδοση το 2018, εστιάζοντας τις προσπάθειές της στους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να αποφέρει την υψηλότερη προστιθέμενη αξία στους Ευρωπαίους πολίτες. Τέτοιες είναι κατά τον οργανισμό, περίπλοκες, διακρατικές περιπτώσεις που θα ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν μόνο από τις εθνικές αρχές, στον τομέα των διαρθρωτικών ταμείων, των τελωνείων ή των άμεσων δαπανών.
 
 Σύμφωνα με την ανάλυση του OLAF, οι τάσεις που αποκάλυψαν οι έρευνές είναι οι εξής:
 
· Δημιουργία ψεύτικων εταιρειών και συγκάλυψη πλαστών εμπορικών συναλλαγών για την απόκτηση κοινοτικών κονδυλίων
· Απάτη στην προώθηση των γεωργικών προϊόντων, με τα χρήματα να πλένονται συχνά μέσω τρίτων χωρών
· Η φοροδιαφυγή των τελωνειακών δασμών πραγματοποιείται μέσω διακρατικών εγκληματικών συστημάτων
 
Συγκεκριμένα σε σχέση με την Κύπρο, ο OLAF καταγράφει 32 περιπτώσεις "ανωμαλιών" με επίπτωση το 0.63% της συλλογής των λεγόμενων παραδοσιακών ίδιων πόρων του προϋπολογισμού (TORs), εκ των οποίων 10 έκλεισαν με συστάσεις που αφορούν το 0,45% της συλλογής των TORs για το 2018.
 
Σε ό,τι αφορά ανωμαλίες που σχετίζονται με τα διαρθρωτικά ταμεία στην Κύπρο ο οργανισμός εντόπισε 82 "ανωμαλίες, που επηρέαζουν το 0,74% των κονδυλίων, αλλά καμία δεν έκλεισε με συστάσεις (0).
 
Οι δε κυπριακές δικαστικές αρχές δεν έχουν ακόμα εκδώσει αποφάσεις για τρεις υποθέσεις που τους παρέπεμψε ο OLAF, έχουν αποφασίσει επί δύο υποθέσεων και έχουν απορρίψει άλλες δύο, οδηγώντας τελικά σε μηδενικές καταδίκες (0). Τέλος ο OLAF έλαβε πληροφορίες το 2018 μόνο για μια υπόθεση της αρμοδιότητάς του, από πηγή που ήταν ιδιώτης, αναφέρει η έκθεση.
 
Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση πολύπλοκων περιπτώσεων απάτης που διαπράττονται από πολύ οργανωμένους εγκληματίες, οι ανακριτές της OLAF έχουν και πολλά χρόνια πρακτικής πίσω τους και αυτό τους βοηθά να εντοπίζουν γρήγορα τα πρότυπα και να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους για την ταχύτερη επίλυση των περιπτώσεων και τον εντοπισμό νέων τομέων απάτης, αναφέρει ο οργανισμός.
 
Το 2018 η OLAF συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της νέας στρατηγικής της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης και τώρα θα καθοδηγεί την εφαρμογή της. Η στρατηγική προτείνει ενισχυμένη ανάλυση δεδομένων για μέτρα πολιτικής που βασίζονται σε τεκμηριωμένες πολιτικές καταπολέμησης της απάτης, καθώς και μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των κινδύνων απάτης που θα οδηγήσει σε καλύτερη διάδοση των ελέγχων κατά της απάτης.
 
Σημειώνεται τέλος ότι τον Μάιο του 2018 η Κομισιόν ενέκρινε επίσης πρόταση τροποποίησης της νομικής βάσης της OLAF και  πρότεινε να ενισχυθεί το παραδεκτό των αποδεικτικών στοιχείων της OLAF στα εθνικά δικαστήρια, να δοθεί στην OLAF πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, να διευκολυνθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι και να παρασχεθεί στην Υπηρεσία τα αναγκαία μέσα για την εκπλήρωση της εντολής της στον τομέα του ΦΠΑ. Η τροπολογία αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι η OLAF μπορεί να εργάζεται αποτελεσματικά παράλληλα με τη νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), συμπληρώνοντας το έργο του EPPO προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»