Τον γόρδιο δεσμό προσπαθεί να λύσει η Τζέιν Χολ Λουτ

Τον γόρδιο δεσμό των όρων αναφοράς προσπαθεί να λύσει η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με νέες επαφές που θα έχει με τις δύο πλευρές.
 
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχει παρουσιαστεί κάποιου είδους εμπλοκή στη διαδικασία, η οποία προέρχεται από κάποιους ενδοιασμούς της τουρκικής πλευράς. Γι’ αυτό και θα γίνουν τουλάχιστον δύο ακόμη συναντήσεις, μία με την κάθε πλευρά, τις επόμενες ώρες, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω συζήτηση, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.
 
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λουτ ήρθε στην Κύπρο για να κλειδώσει, ουσιαστικά, τη συναντίληψη που καταγράφηκε μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου και μέχρι ενός σημείου της παρουσίας της στην Κύπρο, όλα φαίνονταν να κυλούν ομαλά. Στην πορεία, ωστόσο, ο Ακιντζί φαίνεται να εξέφρασε κάποιους ενδοιασμούς, οι οποίοι αποτρέπουν την γραπτή αποτύπωση του περιγράμματος των όρων αναφοράς στο οποίο κατέληξαν. Ρόλο σε αυτό, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες από τα κατεχόμενα, φαίνεται να διαδραματίζει και η στάση της Τουρκίας.
 
Σημειώνεται ότι το κείμενο που ετοιμάστηκε περιείχε, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο επιγραμματική καταγραφή των όρων αναφοράς και όχι το περιεχόμενό τους, που επρόκειτο να συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Με την επίκληση της γνωστής ασάφειας –εποικοδομητικής ή μη- που χαρακτηρίζει εδώ και δεκαετίες τις συνομιλίες για το Κυπριακό, αυτό το περίγραμμα θεωρείτο επαρκής φόρμουλα για να προχωρήσουν οι δύο πλευρές στο επόμενο στάδιο, που είναι η τριμερής συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Τα πράγματα μπορεί να φαίνονται απλά αλλά δεν είναι. Στα κατεχόμενα το κλίμα ξεκίνησε να μυρίζει μπαρούτι, επειδή πλησιάζουν οι παράνομες «προεδρικές εκλογές», οι οποίες, εκ των πραγμάτων, παρεισφρέουν στην ατζέντα του Κυπριακού.
 
Ο πολιτικά απομονωμένος Μουσταφά Ακιντζί προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως διεκδικητικό διαπραγματευτή, ώστε να πείσει πως πρέπει να διατηρηθεί στη θέση του, την ίδια στιγμή που ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Κουτρέτ Οζερσάι, εμφανίζεται ως ο «άνθρωπος της Άγκυρας» και προσπαθεί να πλασάρει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο Κυπριακό. Όλα αυτά, αναπόφευκτα βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού του Ακιντζί, κάθε φορά που συναντάται με την Τζέιν Χολ Λουτ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης