Με τίτλους όρων αναφοράς ανοίγουν το δρόμο για την τριμερή της Νέας Υόρκης

Εξελίξεις που φαίνεται να ανοίγουν το δρόμο για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα, σημειώνονται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί το τελευταίο 48ωρο με τους δύο ηγέτες η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Το πρωί, η κ. Λουτ συναντήθηκε εκ νέου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ, το απόγευμα συναντήθηκε, για περίπου μιάμιση ώρα ξανά και με τον Μουσταφά Ακιντζί. 
 
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο, ο Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πωςφαίνεται ότι πλέον υπάρχουν βάσιμες ελπίδες και έδαφος για κατάληξη στους όρους αναφοράς. Μάλιστα, ο κ. Προδρόμου χαρακτήρισε ως ορατή, πλέον, και την κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα.
 
Πληροφορίες του REPORTER, αναφέρουν πως αυτό που επί της ουσίας αλλάζει σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την παρούσα εν’ εξελίξει προσπάθεια για τους όρους αναφοράς, δεν είναι η διαφοροποίηση των επί της ουσίας θέσεων των δύο πλευρών, αλλά η φόρμουλα επί τη βάσει της οποίας θα προχωρήσει η διαδικασία.
 
Στο πλαίσιο αυτό, εκείνο που όπως όλα δείχνουν θα γίνει, είναι να υπάρξει συμφωνία επί των τίτλων των όρων αναφοράς(σ.σ. περίγραμμα όρων αναφοράς), χωρίς κατ’ ανάγκη να υπάρχει συναντίληψη επί του περιεχομένου τους, ώστε να μην καταλήξει σε ναυάγιο και αυτή η προσπάθεια. 
 
Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με συμφωνία επί των τίτλων αναφοράς, λύνονται τα χέρια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να καλέσει τους δύο ηγέτες σε τριμερή στη Νέα Υόρκη, όπου και θ' αποφασίσει για τα μετέπειτα βήματα και πώς θα μπορούσε να επανεκκινήσει η διαπραγματευτική διαδικασία. 
 
Παραμένουν τα εμπόδια
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες, ενδεχομένως σε μεταγενέστερο στάδιο. Αν και δεν υπάρχει στην παρούσα φάση κάποιος χρονικός προσδιορισμός ως προς το πότε θα γίνει αυτό, το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθήσει την ενημέρωση που θα κάνει στον Γ.Γ. η Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί πως, ακόμη κι αν υπάρχουν συμφωνημένοι όροι αναφοράς ανάμεσα στις δύο πλευρές, αυτό δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, καθώς για κάτι τέτοιο πρέπει να πληρούνται κι άλλες προϋποθέσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όπως ο τερματισμός της προκλητικής και παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στις κυπριακές θάλασσες. 
 
Θα πρέπει, επί της ουσίας, οι όροι αναφοράς να απαλλαγούν από τις ασάφειες και να δείξουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μέσα από τις ενέργειές τους, βούληση για συνέχιση του διαλόγου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σαφές μήνυμα Αναστασιάδη-«Δεν πάω σε διαπραγματεύσεις υπό την απειλή κανονιοφόρων
 
Ελπίδες και κατάλληλο κλίμα
Μιλώντας μετά τη συνάντηση με την κ. Λουτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου έκανε λόγο για καλή, παραγωγική συνάντηση, προσθέτοντας πως «φαίνεται ότι υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες, το έδαφος, για να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς».
 
«Βεβαίως, στην όλη διαδικασία εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες. Γίνεται αντιληπτό ότι η κα Λουτ θα έχει στη συνέχεια διαβουλεύσεις και με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, για αυτό και δεν μπορεί να παραγνωρίσουμε δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν αν τυχόν η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες επεμβάσεις και τα όσα εξυφαίνονται στο ζήτημα της Αμμοχώστου», πρόσθεσε.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει ότι με τα όσα έχουν διαμειφθεί αυτές τις δύο μέρες, χθες και σήμερα, είναι πλέον ορατή και η κοινή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ», ανέφερε περαιτέρω.
Σε ερώτηση πώς θα ανακοινωθεί η συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε. Η κα Λουτ είναι που διεξάγει την όλη διεργασία εκ μέρους των ΗΕ, θα πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα βήματα».
 
Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη σαφή θέση την οποίαν όλοι γνωρίζουμε. Εξάλλου υπάρχει και σχετική συζήτηση και κατεύθυνση που δόθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο, ότι οι καθ’ αυτό διαπραγματεύσεις χρειάζονται και το ανάλογο κατάλληλο κλίμα». «Έχει διευκρινίσει από την αρχή ότι για να γίνουν οι καθ’ αυτές διαπραγματεύσεις χρειάζεται το ανάλογο κλίμα. Αναμένουμε από την Τουρκία ότι θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τερματίζοντας τις παράνομες ενέργειες», πρόσθεσε. 
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, αυτή τη στιγμή έχουμε τις διαδικαστικές προεργασίες. «Με την κα Λουτ ο Πρόεδρος συνεργάζεται προκειμένου να έχουμε τους όρους αναφοράς για τους οποίους είμαστε πλέον σε καλό δρόμο, υπάρχει το έδαφος για να καταλήξουμε πολύ σύντομα, ούτως ώστε να δει ο ΓΓ πώς μπορεί να δρομολογηθεί η διαδικασία για την επανέναρξη». Επανέλαβε, δε, ότι οι όροι θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες είναι αυτές που διαπραγματεύονται ενώπιον των ΗΕ.
 
Κληθείς να πει από τι θα εξαρτηθεί προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει ανακοινωθεί ότι είναι θέμα που καταρχάς εξετάζεται».
 
Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος αύριο θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής άλλη συνάντηση με την κα Λουτ. Η πορεία των διαβουλεύσεων χθες και σήμερα ήταν θετική και ελπιδοφόρα, δίνει το έδαφος για να έχουμε όρους αναφοράς».
 
Τέλος, σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκείνο που περιμένει ο ΓΓ είναι τα δύο μέρη - για τα ΗΕ είναι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζουν ρόλο οι εγγυήτριες δυνάμεις, εξάλλου είδαμε ότι στη διάσκεψη των ΗΕ ήταν παρούσες και οι εγγυήτριες δυνάμεις και ως παρατηρητής η ΕΕ –  να σνομολογήσουν, να συμφωνήσουν σε όρους αναφοράς. Αυτό είναι το ζητούμενο. Θα είναι στο μεταξύ στην κρίση του ΓΓ το να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα».
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον