Τετάρτη 8 Απρ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Σαφές μήνυμα Αναστασιάδη-«Δεν πάω σε διαπραγματεύσεις υπό την απειλή κανονιοφόρων

  02/09/2019 12:30
Σαφές μήνυμα Αναστασιάδη-«Δεν πάω σε διαπραγματεύσεις υπό την απειλή κανονιοφόρων

Σαφές μήνυμα Αναστασιάδη-«Δεν πάω σε διαπραγματεύσεις υπό την απειλή κανονιοφόρων

  02/09/2019 12:30
Το ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ακόμα και να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς, αν δεν τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, δεν πρόκειται να φτάσουμε σε διαπραγματεύσεις, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση και τον Ανδρέα Κημήτρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά και τα όσα οι κύριοι Τατάρ και Οζερσάι με την έγκριση της Άγκυρας, πράττουν και διαμηνύουν για την Αμμόχωστο, δεν συμβαδίζουν με το κλίμα που θα πρέπει να επικρατεί για επανέναρξη των συνομιλιών, αφού μολύνουν το κλίμα και ενισχύουν τη δυσπιστία και ενδεχομένως να εμποδίσουν τις συνομιλίες.
 
«Δυστυχώς», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι μια αρνητική παράμετρος που και ακόμα αν συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς που είναι ευχή και προσπάθεια μας, ενδεχόμενα να μην μας οδηγήσουν σε συνομιλίες , αν συνεχίσουν να ενεργούν κατά τον έκνομο τρόπο που ενεργούν».
 
«Δεν μπορώ κάτω από την απειλή κανονιοφόρων να πάω να αναμένει κανείς ότι ένας σοβαρός ηγέτης θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για να αποδέχεται εκβιαστικά τις υπαγορεύσεις του ισχυρότερου μέσω των όπλων», πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης. Η κ. Λουτ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρεί ότι θα πρέπει και απαιτείται να υπάρξει συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις και συγκεκριμένα με την Τουρκία.
 
Μετά και την παράταση της παραμονής της κ. Λουτ στην Κύπρο, βασική επιδίωξη των εμπλεκόμενων στον υπό εξέλιξη διάλογο είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η προσπάθεια εστιάζεται στην πρόταση που ο ίδιος υπέβαλε την  9η Αυγούστου.
 
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Προέδρου προέβλεπε  πως,  η διαδικασία συνομολόγησης των όρων αναφοράς θα μπορούσε να προχωρήσει στη βάση της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και οι οποίες οδήγησαν στη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα, της συζήτησης επί των έξι παραμέτρων του Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο μέχρι το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη οι συζητήσεις του ιδίου, αλλά και του Μουσταφά Ακιντζί με την κ. Λουτ εστιάζονται στην προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος που να τονίζονται τα έξι σημεία Γκουτέρες χωρίς να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο έγγραφο. «Συνεπώς εάν και επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος θα τεθούν τα όσα θέματα έχουν ηγέρθη στο Κρανς Μοντανά και στην νέα προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου».
 
Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει αποτέλεσμα όσο αφορά την προσπάθεια σύναψης των όρων  αναφοράς, αφού ο Γενικός Γραμματέας θα ήθελε να δει κάτι ενθαρρυντικό προκειμένου να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία.
 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την προσήλωση και την αποφασιστικότητά του για να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που μέσα από τον διάλογο θα οδηγήσουν στις συνθήκες που θα επιτρέπουν την λύση του Κυπριακού.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας