Αποκάλυψε χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» ο Ερντογάν, αλλά έκρυψε την Κύπρο

Σε μια φωτογραφία από την τελετή ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, εμφανίζεται ο Ερντογάν με φόντο έναν χάρτη που γράφει «Γαλάζια πατρίδα έκταση 462.000 χιλιομέτρων».
 
Με τον πιο επίσημο τρόπο αποκαλύφθηκε η θεωρία της «γαλάζιας πατρίδας», την οποία έχουν αναφέρει Τούρκοι αξιωματούχοι πολλές φορές – χωρίς όμως να έχουν διευκρινίσει πού βρίσκεται ακριβώς. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, στην οποία μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Σε μία από τις φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε η τουρκική προεδρία στην ιστοσελίδα της, εμφανίζεται ο Ερντογάν να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών της σχολής, όπου στο φόντο υπάρχει ένας χάρτης που γράφει «Γαλάζια πατρίδα έκταση 462.000 χιλιομέτρων». Στο χάρτη αυτόν εμφανίζεται το μισό Αιγαίο να περιλαμβάνεται στη «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας: οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης περιλαμβάνονται στο χάρτη!
 
Στο παρελθόν και ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας είχαν αναφέρει πως η «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας εκτείνεται σε 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ποτέ όμως επίσημα δεν είχε εμφανιστεί χάρτης για τα σημεία όπου εκτείνεται αυτή.
 
Η συγκεκριμένη επίσημη φωτογραφία της τουρκικής προεδρίας δείχνει τη θέση της Αγκυρας για το Αιγαίο, αλλά και για τη Μεσόγειο και την Κύπρο – στην οποία, όμως, δεν φαίνεται καθώς καλύπτεται από τον Ερντογάν.
 
Ωστόσο, αξιωματούχοι της Τουρκίας έχουν δημοσιεύσει χάρτες με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας (ΑΟΖ) να «εξαφανίζει» την επήρεια του Καστελλόριζου στην ελληνική ΑΟΖ και να ενώνεται με αυτήν της Λιβύης.
Στη συγκεκριμένη τελετή ο Ερντογάν πραγματοποίησε ομιλία προς τους αποφοίτους της Στρατιωτικής Σχολής και αφού υποστήριξε πως η Τουρκία έχει ισχυροποιήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της, ανέφερε πως «δεν έχουμε σκοπό να απομακρυνθούμε από το ΝΑΤΟ και από τους συμμάχους μας. Αντιθέτως, θέλουμε να έχουμε πιο ισχυρή παρουσία μέσα σε αυτές τις δομές».
 
Στη δεξίωση που ακολούθησε στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, με αφορμή τη στρατιωτική νίκη των τουρκικών δυνάμεων το 1922, ο Ερντογάν υποστήριξε πως κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία.
 
«Σήμερα, ο αγώνας που διεξάγουμε στο Ιράκ, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε όλη την περιοχή γύρω μας έχει έναν στόχο. Ο σκοπός είναι κυρίως να προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας και παράλληλα να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των φίλων και αδελφών. Γιατί όταν εκατομμύρια άνθρωποι, πέρα από τα σύνορά μας, ζουν υπό τον κίνδυνο της ζωής τους και της καταστροφής των εστιών τους, δεν είναι δυνατό εμείς εδώ να ζούμε γαλήνια», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
 
Ο Ερντογάν ανέφερε πως «η Τουρκία διεξάγει έναν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αγώνα στην Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο, με κάποιους να τάσσονται με τις θέσεις των αντιπάλων μας. Κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά».
 
 

Δειτε Επισης

Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς