Δεν τα παρατά η Λουτ-Βλέπει και αύριο τους δύο ηγέτες

Νέα ραντεβού για αύριο με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, έκλεισε η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέας του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, έπειτα από τις δύο ξεχωριστές συναντήσεις που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
 
H συνάντησή της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11 το πρωί, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στα κατεχόμενα όπου θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. 

Την αυριανή συνάντηση της κ. Λουτ με τον Μουσταφά Ακιντζί, ανακοίνωσε με γραπτή δήλωση του ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα στα κατεχόμενα και η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις.
 
Νωρίτερα το πρωί, η Τζέιν Χολ Λουτ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Νίκο Αναστασιάδη να θέτει στην Ειδική Απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες το θέμα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και των τουρκικών μεθοδεύσεων αναφορικά με την Αμμόχωστο. Ωστόσο η κ. Λουτ φέρεται να μην ανέφερε ότιδηποτε σε σχέση με τις θέσεις της Άγκυρας επί των δύο αυτών ζητημάτων.
 
Τόσο οι σημερινές επαφές της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ, όσο και οι συναντήσεις που θα έχει αύριο με τους δύο ηγέτες στόχο έχουν την επίτευξη προόδου στην προσπάθεια που καταβάλλεται για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν στην κ. Λουτ να ανάψει το πράσινο φως στον Αντόνιο Γκουτέρες για την πραγματοποίηση της Τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμο 24ωρο-Οι συναντήσεις Λουτ με τους δύο ηγέτες κρίνουν τα επόμενα βήματα

Το γεγονός ότι η κ. Λουτ έκρινε σκόπιμο να συναντηθεί εκ νέου με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, δείχνει την αποφασιστικότητα της να επιτύχει την πρόοδο που αναζητείται έστω και αν οι πολιτικές συνθήκες, εντός των οποίων πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ουσιαστική πρόοδο  και από τη στιγμή που οι διαφωνίες μετά και τη σημερινή ημέρα φαίνεται πως εξακολουθούν να υφίστανται.
 
Το ενδεχόμενο πάντως για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης των δύο ηγετών με την Τζέιν Χολ Λουτ κατά την αυριανή ημέρα, δείχνει να είναι απομακρυσμένο έως απίθανο.
 
Τόσο η ελληνοκυπριακή, όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, φρόντισαν να κρατήσουν δημοσίως κλειστά τα χαρτιά τους, αναφορικά με τα διαμειφθέντα κατά τις συναντήσεις των Αναστασιάδη και Ακιντζί με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, ενώ και η ίδια, στα τετ-α –τετ που είχε με τους δύο ηγέτες, αρκέστηκε για ακόμη μια φορά να ακούσει τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους, χωρίς να αφήνει να διαφανούν οι προθέσεις της για τα επόμενα βήματα.
 
Στην γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, χαρακτήρισε  εποικοδομητική τη σημερινή συνάντηση με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά την δίωρη συνάντηση της κ. Λουτ με τον Τ/κ ηγέτη, στην οποία παρών ήταν και ο κ. Μπουρτζιού, ο Τ/κ ηγέτης «εξήγησε με λεπτομέρεια την ξεκάθαρη στάση που έχουμε στα θέματα στα οποία στεκόμαστε εδώ και καιρό ως τ/κ πλευρά. Η κ. Λουτ, καταβάλλει προσπάθεια για να ολοκληρώσει την εργασία πάνω στους όρους αναφοράς, όπως προσδοκεί και ο ΓΓ».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τουρκικές προκλήσεις στο μικροσκόπιο και των Αθηνών
 
Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι «ήταν μια παραγωγική συνάντηση με επίκεντρο την αποστολή της κ. Λουτ για την ετοιμασία όρων αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «παρουσίασε τις θέσεις του και τη θετική προσέγγισή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι «ήγειρε βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και γενικότερα τις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, όπως βέβαια και το μέγα θέμα που δημιουργείται από τις παράνομες επεμβάσεις και τις εξαγγελίες που γίνονται σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου".
 
Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ έδειξε να προβληματίζεται από τις τουρκικές προκλήσεις και ιδιαίτερα τις τελευταίες κινήσεις για τα Βαρώσια, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι ο Πρόεδρος «έχει εγείρει αυτά τα θέματα, τα οποία βεβαίως λαμβάνονται υπόψη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Αυτή την στιγμή, είπε, «και με δεδομένο ότι πιθανώς αύριο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις είναι καλύτερα να περιοριστούμε σ’ αυτά τα οποία γνωρίζουμε σήμερα».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση, επανέλαβε ότι «με δεδομένο το ότι η κ. Λουτ είναι εδώ, θα γίνουν διαβουλεύσεις με τον Τ/κ ηγέτη το απόγευμα, προς το παρόν ας περιοριστούμε σ’ αυτά επιφυλασσόμενοι για το ότι μπορεί μάλιστα να υπάρξει αύριο συνέχεια των διαβουλεύσεων».

Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ ή προτάσεις για να σπάσει το αδιέξοδο, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «η κ. Λουτ έχει οδηγίες και εντολή από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι δεδομένο. Και εργάζεται στην προσπάθεια να διαμορφωθούν μεταξύ των δύο πλευρών όροι αναφοράς για να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν οι νέες επαφές αύριο εξαρτώνται από το τί θα ακούσει από τον κ. Ακιντζί ή αν έχει διευθετηθεί ήδη νέος γύρος επαφών και για αύριο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι εξαρτάται από την ίδια την απεσταλμένη του ΓΓ. «Η κ. Λουτ θα είναι εδώ και αύριο και αναλόγως θα ανακοινωθεί αν και πώς θα υπάρξει συνέχεια των διαβουλεύσεων», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν είναι στον αέρα η τριμερής στη Νέα Υόρκη, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι «αυτή την στιγμή έγινε μια δημιουργική, παραγωγική συζήτηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόθυμος και διατεθειμένος να συνεχίσει τη συνεργασία και με την κ. Λουτ και με τον κ. Ακιντζί».

Σε ερώτηση αν συμφωνεί ο Πρόεδρος να γίνει μια τέτοια συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «βεβαίως ο Πρόεδρος είναι θετικός». Εδώ και πολύ καιρό έχει κάνει προτάσεις, πρόσθεσε, «διότι ο αντικειμενικός σκοπός είναι να ξεκινήσουν ξανά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Η κ. Λουτ θα κρίνει και θα ανακοινωθεί το αν και πώς θα συνεχιστούν αύριο οι διαβουλεύσεις».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόοδος ως προς τους όρους αναφοράς είπε ότι υπάρχει η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών με την κοινή τοποθέτηση, την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Μουσταφά Ακιντζί από τις 9 του περασμένου μηνός.

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης