Κρίσιμο 24ωρο-Οι συναντήσεις Λουτ με τους δύο ηγέτες κρίνουν τα επόμενα βήματα

Κρίσιμο είναι το επόμενο εικοσιτετράωρο για το Κυπριακό, αναφορικά με την προσπάθεια της Ειδικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, με το μπαλάκι να βρίσκεται στην Αμερικανίδα διπλωμάτη, η οποία μετά τη συνάντηση της με τον Μουσταφά Ακιντζί, θα κρίνει εάν ένας νέος γύρος επαφών αύριο, ενδεχομένως στην παρουσία και των δύο ηγετών θα ήταν υποβοηθητικός για την συνομολόγηση των όρων αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Λουτ που κράτησε σχεδόν μιάμιση ώρα, χαρακτηρίστηκε ως παραγωγική από τη Λευκωσία, με τον Νίκο Αναστασιάδη να εγείρει, όπως ήταν αναμενόμενο, τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς βέβαια και τις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, όπως βέβαια και το θέμα που δημιουργείται από τις παράνομες εξαγγελίες για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
 
Στο μεταξύ, γύρω στις επτά ολοκληρώθηκε και η συνάντηση της Αμερικανίδας διπλωμάτη με τον Μουσταφά Ακιντζί.  Η συνάντηση διήρκησε δύο ώρες και μετά το τέλος της δεν έγιναν δηλώσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα... θολά νερά του Βαρωσιού και της ΑΟΖ τα τετ-α-τετ της Λουτ
 
Για το συγκεκριμένο θέμα, κ. Λουτ κράτησε κλειστά τα χαρτιά της, ενώ σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, το συγκεκριμένο θέμα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία και ενδέχεται τη Δευτέρα να υπάρξει περαιτέρω συνέχεια των διαβουλεύσεων, η Λευκωσία δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο θέμα.
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου η κ. Λουτ μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί θα κρίνει εάν θα υπάρξει αύριο περαιτέρω συνέχεια των διαβουλεύσεων αν αυτό κριθεί υποβοηθητικό και μια κοινή συνάντηση.
 
Υπενθυμίζεται ότι στόχος των επαφών της κ. Λουτ είναι η κατάληξη στους όρους αναφοράς, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τριμερή συνάντηση μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη, Αντόνιο Γκουτέρες και Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, για  να τεθούν επί τάπητος τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
 
Αν και η κατάληξη στους όρους αναφοράς δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση της τριμερούς, το ευρύτερο κλίμα που επικρατεί, με την Τουρκία να διευρύνει την παράνομη δραστηριότητα στις κυπριακές θάλασσες, σε συνδυασμό με τις ενέργειες για την Αμμόχωστο και την όξυνση της ρητορικής της με συνεχείς απειλές, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για επανέναρξη του διαλόγου, γεγονός που αναμένεται να ληφθεί υπόψιν από τον Γ.Γ., όταν θα αποφασίσει κατά πόσον θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση.
 
Στο μεταξύ μετά το πέρας της συνάντησης της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ έδειξε να προβληματίζεται από τις τουρκικές προκλήσεις και ιδιαίτερα τις τελευταίες κινήσεις για τα Βαρώσια, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι ο Πρόεδρος «έχει εγείρει αυτά τα θέματα, τα οποία βεβαίως λαμβάνονται υπόψη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Αυτή την στιγμή, είπε, «και με δεδομένο ότι πιθανώς αύριο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις είναι καλύτερα να περιοριστούμε σ’ αυτά τα οποία γνωρίζουμε σήμερα».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση, επανέλαβε ότι «με δεδομένο το ότι η κ. Λουτ είναι εδώ, θα γίνουν διαβουλεύσεις με τον Τ/κ ηγέτη το απόγευμα, προς το παρόν ας περιοριστούμε σ’ αυτά επιφυλασσόμενοι για το ότι μπορεί μάλιστα να υπάρξει αύριο συνέχεια των διαβουλεύσεων».

Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ ή προτάσεις για να σπάσει το αδιέξοδο, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «η κ. Λουτ έχει οδηγίες και εντολή από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι δεδομένο. Και εργάζεται στην προσπάθεια να διαμορφωθούν μεταξύ των δύο πλευρών όροι αναφοράς για να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν οι νέες επαφές αύριο εξαρτώνται από το τί θα ακούσει από τον κ. Ακιντζί ή αν έχει διευθετηθεί ήδη νέος γύρος επαφών και για αύριο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι εξαρτάται από την ίδια την απεσταλμένη του ΓΓ. «Η κ. Λουτ θα είναι εδώ και αύριο και αναλόγως θα ανακοινωθεί αν και πώς θα υπάρξει συνέχεια των διαβουλεύσεων», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν είναι στον αέρα η τριμερής στη Νέα Υόρκη, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι «αυτή την στιγμή έγινε μια δημιουργική, παραγωγική συζήτηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόθυμος και διατεθειμένος να συνεχίσει τη συνεργασία και με την κ. Λουτ και με τον κ. Ακιντζί».

Σε ερώτηση αν συμφωνεί ο Πρόεδρος να γίνει μια τέτοια συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «βεβαίως ο Πρόεδρος είναι θετικός». Εδώ και πολύ καιρό έχει κάνει προτάσεις, πρόσθεσε, «διότι ο αντικειμενικός σκοπός είναι να ξεκινήσουν ξανά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Η κ. Λουτ θα κρίνει και θα ανακοινωθεί το αν και πώς θα συνεχιστούν αύριο οι διαβουλεύσεις».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόοδος ως προς τους όρους αναφοράς είπε ότι υπάρχει η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών με την κοινή τοποθέτηση, την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Μουσταφά Ακιντζί από τις 9 του περασμένου μηνός.
 

Δειτε Επισης

Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
Συμμετοχή Ρίτας Σούπερμαν σε συνάντηση ΟΗΕ για καταπολέμηση τρομοκρατίας
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ