Έκκληση από τον ΥΠΟΙΚ στους επηρεαζόμενους να υποβάλουν αίτηση για το «Εστία»

Έκκληση στο κοινό να υποβάλει τις αιτήσεις για το σχέδιο «Εστία» που ξεκινά επίσημα αύριο, απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
 
Σε δηλώσεις στο Λιοπέτρι, μετά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των τεσσάρων ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρίου, και ερωτηθείς για το σχέδιο «Εστία» που αρχίζει επίσημα αύριο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το σχέδιο «πράγματι ξεκινά και θέλω να καλέσω όλους τους συμπολίτες μας που επηρεάζονται να υποβάλουν την αίτησή τους, να εξεταστεί, επειδή μέσα από αυτό τον τρόπο θεωρώ πως θα δοθεί πιο καθοριστική χειροπιαστή βοήθεια προς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη».
 
Εξήγησε ότι το σχέδιο «Εστία» «εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει ο προϋπολογισμός, αυτό είναι το σχέδιο και τώρα είναι η ώρα που ο κάθε δανειολήπτης που έχει το σπίτι του ως εξασφάλιση και δυσκολεύεται να πληρώσει το δάνειο, θα πρέπει να υποβάλει την αίτησή του».
 
Έκκληση και από τον Σύνδεσμο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας
Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, με σημερινή του ανακοίνωση, καλεί όλα τα μέλη του όπως υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ασχέτως αν η αίτηση έχει πιθανότητα απόρριψης, αφού αυτό θα δώσει έναν πρώτο υπολογισμό για το πόσοι θα ενταχθούν και πόσοι θα μείνουν εκτός του σχεδίου.
  
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «κύρια αδυναμία» του σχεδίου αποτελεί το γεγονός ότι άτομα που στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 είχαν αναδιαρθρωμένα δάνεια και άτομα που θα κριθούν ως μη βιώσιμα δεν θα είναι επιλέξιμα για ένταξη στο σχέδιο και υπόσχεται ότι θα «θα παλέψουμε για την αδικία αυτή» και ότι το θέμα αυτό θα εγερθεί στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Τέλος, ο Σύνδεσμος χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να δημιουργηθεί παράρτημα του γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου στη Λεμεσό, ελπίζοντας ότι αυτό θα δημιουργηθεί το συντομότερο.
 
"Κρύβει παγίδες"
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών αναφέρει ότι παραβλέπεται πως από την εξαγγελία του προγράμματος Εστία μέχρι σήμερα έχουν περάσει ήδη σχεδόν τρία χρόνια, παρά την στήριξη που είχε από την πλειοψηφία της Βουλής. 
 
"Το βέβαιο είναι ότι το σχέδιο Εστία ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τις Τράπεζες οι οποίες ήταν και οι συγγραφείς του. Η σημερινή πρόσκληση του κ. Γεωργιάδη προς τους δανειολήπτες για να υποβάλουν αίτηση για το Εστία μπορούσε κάλλιστα να γίνει από τις τράπεζες. Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση καθίσταται κράχτης των τραπεζών", προστίθεται στην ανακοίνωση. 
 
Σύμφωνα με τους Οικολόγους, το σχέδιο Εστία μπορεί όντως να λειτουργήσει για κάποιους δανειολήπτες, σίγουρα συμφέρει στις τράπεζες, αναμφίβολα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι τα λάθη των τραπεζών, των κομμάτων και της κυβέρνησης αλλά δεν λύνει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
 
Καλεί, παράλληλα, τους δανειολήπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το σχέδιο Εστία, "διότι κρύβει παγίδες και έχει επικινδυνότητες. Να επιδιώξουν να έχουν κατάλληλη συμβουλή και γνώση όλων των δεδομένων πριν δεσμευτούν σε μια νέα συμφωνία με την τράπεζα -πιστωτή". 

 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε