Εμφύλιος στα κατεχόμενα για το show του Οζερσάι στην Αμμόχωστο

Η επίσκεψη δημοσιογράφων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και οι εικόνες από αυτήν, προκάλεσαν συζήτηση αλλά και αντιπαράθεση στην τ/κ πλευρά.
 
Το μοντέλο «απόσχισης τμημάτων» των Βαρωσίων δεν ικανοποιεί τον ακτιβιστή της τ/κ πρωτοβουλίας Αμμοχώστου, Μερτκάν Χαμίτ που δήλωσε στην εφημερίδα Χαβαντίς ότι μια πρωτοβοουλία που δεν λαμβάνει υπόψη αυτούς που έχουν περιουσιακά δικαιώματα στην περιφραγμενή πόλη και τα στοιχεία που θα προκαλέσουν αντιπαράθεση, δεν είναι ειρηνευτική. Επέκρινε δε τον Κουντρέτ Οζερσάι γι’ αυτή την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι είναι μια «πολιτική προεκλογική εκστρατεία» με φόντο τις «προεδρικές εκλογές».
 
Ενώ υπάρχουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τα Βαρώσια και ενώ είναι ξεκάθαρο το τί πρέπει να γίνει, το να δηλώνει ο κ. Οζερσάι ότι τα ΗΕ δεν έχουν ρόλο, είναι κατά τον κ. Χαμίτ όχι μια πράξη του κεφαλιού του, αλλά κίνηση εναντίον της κοινωνίας. Ο Τ/κ ακτιβιστής αναφέρθηκε και σε συνάντηση που είχε η πρωτοβουλία Αμμόχωστος με τον κ. Οζερσάι όταν αυτός ήταν διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς. Τότε, ανέφερε ο Μερτκάν Χαμίτ, ο Κουντρέτ Οζερσάι ήταν υπέρ της εισόδου στην περίκλειστη πόλη μιας τεχνικής ομάδας για καταγραφή που δεν θα απαρτιζόταν μόνο από Τ/κ, αλλά και από Ε/κ, ενώ είχε ταχθεί εναντίον του να έβγαζε κάποιος φωτογραφία από τα Βαρώσια στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα γιατί αυτό θα ήταν κακή εικόνα για την «τδβκ», το ψευδοκράτος δηλαδή, προς την διεθνή κοινότητα.
 
Οι σημερινές του πράξεις έρχονται σε αντίθεση με τα όσα τότε δήλωνε, ανέφερε ο κ. Χαμίτ για τον κ. Οζερσάι, λέγοντας πως σήμερα ο ίδιος εκ μέρους της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους βγαίνει με όλους φωτογραφία στα Βαρώσια. Είτε λέει ψέματα, είτε μας κλέβουν το χρόνο και το μέλλον μας, είτε κάτι συνέβη και υπάρχει αυτή η αλλαγή, και αυτό στα μάτια μου, είπε ο κ. Χαμίτ, είναι οι «προεδρικές εκλογές».
 
Από την άλλη, μιλώντας επίσης στην Χαβαντίς, ο «δήμαρχος» Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αλτέρ είπε ότι σε περίπτωση σταδιακού ανοίγματος των Βαρωσίων είναι έτοιμοι να παρέχουν «δημοτικές υπηρεσίες» εκεί και όπου χρειαστεί. Εάν ολόκληρα τα Βαρώσια αποστρατιωτικοποιηθούν, συνέχισε, είναι έτοιμοι να προβούν ακόμα και σε προσλήψεις για να ανταποκριθούν ως «δήμος» στις ανάγκες. Υπενθύμισε ότι ο «δήμος» είχε συνεργαστεί με τον στρατό που έχει την διοίκηση της περίκλειστης, όταν πριν λίγα χρόνια είχε προκληθεί εκεί φωτιά και είχαν προβεί τότε σε κάποιες εργασίες καθαρισμού σε συγκεκριμένες, καθορισμένες περιοχές.
 
H Χαβαντίς προτάσσει επίσης στο πρωτοσέλιδό της την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου χθες για τα Βαρώσια και το ερώτημα που διατύπωσε εάν για το θέμα είναι αρμόδιος ο κ. Οζερσάι ή ο κ. Ακιντζί.
 
Στο μεταξύ, η εφημερίδα Γενί Ντουζέν φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη με την Ε/κ Κίκα Τ.Δ από τα Βαρώσια που περιγράφει τα συναισθήματά της όταν είδε τις φωτογραφίες από την περιοχή που μεγάλωσε. «Δεν μπορούσα να πιστέψω την εγκατάλειψη που είδα. Τα όμορφα κτίρια που είχαμε, το σπίτι μας, όταν τα είδα έπαθα σοκ. Δεν μπορώ να περιγράψω τον πόνο και την απογοήτευση που έζησα», δήλωσε στην Γενί Ντουζέν η 64χρονη σήμερα Κίκα.
 
Αναγνώρισε, είπε, το σπίτι της στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν και όταν είδε την σημερινή του κατάσταση, έπαθε κρίση. Η Κίκα μετά το 1974 ζει στην Αγγλία και δηλώνει ότι περνά από το οδόφραγμα για να πάει στην Αμμόχωστο και μέχρι τώρα έβλεπε το σπίτι της μόνο από μακριά, σκεπτόμενη πώς να ήταν τώρα το εσωτερικό του. Ρώτησε δε τον Κουντρέτ Οζέρσαι γιατί μόνο σε Τ/κ δημοσιογράφους επέτρεψε την πρόσβαση και όχι και σε Ε/κ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ήθελε να δείξει πως είναι η εξουσία.
 
«Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από τα Βαρώσια». Η 64χρονη ε/κ δηλώνει πεπεισμένη ότι η διαίρεση της Κύπρου δεν θα κάνει κανέναν ευτυχισμένο. «Αυτή την ερείπωση δεν μπορώ να την δεχθώ. Δεν είμαι πολτικός, λέω τα συναισθήματά μου ως ένα άτομο που έζησα τον πόλεμο. Μιλώ ως ένα άτομο που νιώθει λύπη, εγκατάλειψη, τα σύνορα και έχασε την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς και στις δύο πλευρές. Με πονά που 45 χρόνια έχουν περάσει έτσι. Έχω βαρεθεί να πληρώνουμε τα λάθη άλλων και είμαι πεπεισμένη ότι η διαίρεση της Κύπρου κανέναν δεν κάνει ευτυχισμένο», κατέληξε ο η Κίκα από το Βαρώσι.
 
Με τίτλο «Το παιδί που θα ανοίξει τα Βαρώσια», ο «βουλευτής» Αμμοχώστου του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοι σε άρθρο του σήμερα στη Γενί Ντουζέν γράφει ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι έχει μετατρέψει το θέμα των Βαρωσίων σε ένα επιτυχημένο πολιτικό παιχνίδι. Μετά από διάφορους Υπουργούς που ήρθαν από την Τουρκία , τώρα άνοιξε την πόρτα για να δουν ένα μέρος της περιοχής και σε Τ/κ δημοσιογράφους και έτσι, αναφέρει, έστειλε μηνύματα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και άσκησε ψυχολογική επιρροή στην ε/κ κοινότητα.
 
Ο Ακάνσοϊ αφού παραθέτει τις διάφορες δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για το θέμα ο κ. Οζερσάι, υποστηρίζει ότι η όλη υπόθεση έχει σχέση με την υπόθεση της ε/κ εταιρείας (με περιουσία στα Βαρώσια) που βρίσκεται ενώπιον του ΕΔΑΔ.  Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου που η Τουρκία πρέπει να παρουσιάσει τις παρατηρήσεις της που αφορούν και την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσω, ενώπιον του ΕΔΑΔ, συνεχίζει ο τ/κ πολιτικός, πρέπει να αλλάξει η απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» Αμμοχώστου του 2005 για τα Βαρώσια που αποφάνθηκε ότι είναι όλη η περιοχή, περιουσία του ΕΒΚΑΦ, αλλά και να διευρυνθεί η αρμοδιότητα της «επιτροπής» και σε στρατιωτικές περιοχές (που είναι τα Βαρώσια).
 
Αυτό όμως δεν αρκεί, γράφει ο Ασίμ Ακάνσοϊ, αφού η «επιτροπή» έχει σοβαρό οικονομικό θέμα και αυτό πρέπει να λυθεί. Επισημαίνει ότι στις δηλώσεις του ο Κουντρέτ Οζερσάι λέει ότι θα χειριστούν το θέμα όχι με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά μέσω του ΕΔΑΔ και αυτό, κατά τον κ. Ακάνσοϊ, σημαίνει πως ο «υπεξ» υπονοεί ότι οι ε/κ ιδιοκτήτες στα Βαρώσια θα προσφεύγουν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», μέσω της οποίας θα πωλούν και έτσι τα Βαρώσια θα «τουρκοποιηθούν». Ωστόσο, ο Τ/κ πολιτικός επισημαίνει το ψήφισμα 550 του ΣΑ του ΟΗΕ και λέει ότι σε αντίθεση με αυτό, ο κ. Οζερσάι δεν θέλει να παραδώσει την πόλη στους νόμιμους κατοίκους ακόμα και με χωρίς λύση του Κυπριακού, ούτε και την διοίκηση στα ΗΕ.
 
Ο κ. Ακάνσοϊ σημειώνει ότι η Τουρκία έχει ήδη πολλά προβλήματα στην εξωτερική της πολιτική και έχει εργαλειοποιήσει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για το εσωτερικό της. Αυτό που φαίνεται, συνεχίζει, είναι ότι το θέμα των Βαρωσίων θα μετατραπεί σε εργαλείο για τις «προεδρικές εκλογές» για τον κ. Οζερσάι. «Θα είναι το παιδί που θα ανοίξει τα Βαρώσια», αναφέρει. Αν υπάρχει ένα κομμάτι που μπορούν να το ανοίξουν, θα χειροκροτούν τον Οζερσάι μέχρι τις «εκλογές». Μετά, γράφει, εάν η Τουρκία ζοριστεί στη διεθνή σκηνή, θα την κλείσει την περιοχή, αρκεί ο Κουντρέτ να έχει ένα εργαλείο να πουλά κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα