Επιμένει να αρνείται την παράδοση των υπόπτων του τριπλού φονικού στον αυτοκινητόδρομο το ψευδοκράτος

Το ψευδοκράτος είναι έτοιμο να διώξει και να προσαγάγει σε δίκη τους υπόπτους για τη δολοφονία της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να παράσχει το απαραίτητο μαρτυρικό υλικό και να παρουσιάσει μάρτυρες ενώπιον «δικαστηρίων», αναφέρεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στο Στρασβούργο, με την οποία απορρίπτεται παράλληλα η ενδεχόμενη «έκδοσή» τους στις κυπριακές αρχές.
 
Το τουρκικό σχέδιο δράσης που υποβλήθηκε στο Τμήμα Εκτέλεσης των Αποφάσεων του ΕΔΑΔ αναφέρει ότι οι πέντε από τους έξι υπόπτους είναι «πολίτες» του ψευδοκράτους και ο έκτος είναι Τούρκος πολίτης. Για τους πέντε πρώτους γίνεται επίκληση μιας «νομοθεσίας», βάσει της οποίας οι κατοχικές αρχές μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση της «έκδοσης» όταν πρόκειται για «πολίτες» του ψευδοκράτους.
 
Όσον αφορά τον Τούρκο πολίτη, αναφέρεται ότι το «δικαστήριο» έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει υποθέσεις εγκλημάτων «τα οποία διαπράχθηκαν εκτός ‘τδβκ’ αλλά στο νησί της Κύπρου» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να «εκδοθεί».
 
«Εξετάζοντας, συνεπώς, τα αιτήματα έκδοσης η αιτιολογημένη απάντηση των αρχών της ‘τδβκ’» όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος «συνάδει με τα απαραίτητα ατομικά μέτρα στη βάση της απόφασης του Δικαστηρίου» προστίθεται.
 
Σύμφωνα με την επιστολή της Τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει εντοπίσει οποιεσδήποτε ελλείψεις στη «νομοθεσία» και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη για την υιοθέτηση γενικών μέτρων.
 
Όσον αφορά τους αιτητές, που είναι συγγενείς των δολοφονηθέντων, αναφέρεται ότι το συνολικό ποσό της αποζημίωσης που επιδίκασε το ΕΔΑΔ, ύψους 69.500 ευρώ, καθώς και άλλα έξοδα  κατατέθηκαν στον λογαριασμό τους, ενώ υπήρξε επικοινωνία με τους κληρονόμους ενός εκ των αιτητών που απεβίωσε.
 
Τα τρία μέλη της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου (πατέρας, μητέρα και κόρη) είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, ενώ οι δολοφόνοι είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα. Τον περασμένο Ιανουάριο, η μείζονα σύνθεση του ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης από τη Λευκωσία στην υπόθεση Γκουζέλγιουρτλου. Ταυτόχρονα, οι δικαστές έκριναν ομόφωνα ότι η Άγκυρα παραβίασε τις σχετικές πρόνοιες αναφορικά με το δικαίωμα στη ζωή και την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης δολοφονίας της οικογένειας Τουρκοκυπρίων.

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου