Θέτει το ζήτημα της Αμμοχώστου στην Λουτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Θεωρούμε ότι είναι πολύ σοβαρά τα όσα επιχειρούνται να γίνουν και δεν υποβαθμίζουμε καθόλου τις δηλώσεις και τις ενέργειες του κ. Οζερσάι σε σχέση με την Αμμόχωστο», δήλωσε, μιλώντας στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
«Να αναφέρουμε, επίσης, ότι ανάμεσα σε άλλες ενέργειες και πέραν της σχετικής συζήτησης που είχε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος θα θέσει ξεκάθαρα το θέμα και στην κ. Λουτ στη συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή το πρωί, διότι αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειες του κ. Οζερσάι στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών», είπε.
 
Οι ενέργειες του κ. Οζερσάι δεν είναι τυχαίες. Ένας λόγος αφορά τις ίδιες τις προσωπικές φιλοδοξίες του κ. Οζερσάι που αφορούν τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, εκτίμησε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
«Ένας άλλος, πολύ βασικός λόγος είναι αυτή η κινητικότητα που υπάρχει για επανέναρξη των συνομιλιών. Βλέπουμε αυτή την κινητικότητα και λόγω της επίσκεψης της κας Λουτ. Βλέπουμε ότι η συνάντηση των δυο ηγετών στις 9 Αυγούστου είχε αποτελέσματα. Ο κ. Οζερσάι δεν επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών. Όπως ανέφερα και πρόσφατα σε συζήτηση που είχαμε, θα γίνονται και θα προωθούνται τέτοιου είδους ενέργειες και δηλώσεις με σκοπό να δηλητηριάσουν το κλίμα και να μην επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψυχή, και με προσμένει… Φωτογραφίες της Αμμοχώστου από τη θάλασσα 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο Οζερσάι, με τις χθεσινές σκηνές, έπαιξε με τα αισθήματα, έπαιξε με τον πόνο των Αμμοχωστιανών, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς είναι να βλέπεις φωτογραφίες από το σπίτι σου 45 χρόνια μετά.
 
«Εμείς θέλουμε επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τον πόνο του κόσμου. Η συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής με την κα Λουτ θα είναι καθοριστικής σημασίας έτσι ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανα με ένα και μοναδικό στόχο: την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων», τόνισε.
 
Δεν ενεργεί μόνος του ο Οζερσάι
Ερωτηθείς τι θα κάνουμε, αν η άλλη πλευρά προχωρήσει με σταδιακό άνοιγμα της Αμμοχώστου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι το θέμα έχει συζητηθεί και με τον κ. Ακιντζί στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου. «Θα ήθελα να μην αναφέρω δημόσια ποια ήταν η αντίδραση του κ. Ακιντζί. Από εκεί και πέρα, και σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα της Αμμοχώστου και πρώτ’ απ’ όλα με το Δήμο της Αμμοχώστου, με τον οποίο υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς υπάρχουν και σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το θέμα θα τεθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο πέραν των όσων έχουν γίνει ήδη από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, έτσι ώστε να τερματιστούν οι όποιες σκέψεις και ό,τι κρύβεται πίσω από τέτοιες σκέψεις», είπε.
 
«Να σας πω επίσης ότι στην πρόσφατη απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο ήταν ξεκάθαρη η αναφορά του κ. Γκουτέρες πως ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, αυτό θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου των σχετικών Ψηφισμάτων των σχετικών αναφορών στα Ψηφίσματα που αφορούν την Κύπρο», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετακινείται σε άλλο σημείο ο Πορθητής-Νέα Navtex εξέδωσαν οι Τούρκοι

«Ο κ. Οζερσάι δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι η Αμμόχωστος είναι δική του υπόθεση. Ο κ. Οζερσάι δεν λειτουργεί από μόνος του. Λειτουργεί σε συνεργασία με την Τουρκία και δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε ο χρόνος ούτε ο τρόπος που επέλεξε δυο μέρες πριν την επίσκεψη της κ. Λουτ, να προχωρήσει στις συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν υποτιμούμε τις δηλώσεις του κ. Οζερσάι και θα κινηθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο που σας προανέφερα», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση ο Μουσταφά Ακιντζί να αντιδράσει στις ενέργειες Οζερσάι, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να μιλήσει εκ μέρους του.
 
«Υπάρχουν οι ξεκάθαρες δημόσιες δηλώσεις του για το θέμα της Αμμοχώστου και την ανάγκη ό,τι είναι να γίνει να γίνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές είναι δηλώσεις που έγιναν δημόσια και είναι ένα θέμα που συζητήθηκε πρόσφατα και στη συνάντηση των δυο ηγετών», ανέφερε.
 
Τέλος, αναφορικά με πληροφορίες ότι εταιρείες τουρκικών και άλλων συμφερόντων προσεγγίζουν Βαρωσιώτες για να πουλήσουν περιουσίες, ο Υπουργός τόνισε ότι υπάρχει επικοινωνία τόσο με τον Δήμο όσο και με το Εμπορικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου για συζήτηση του θέματος «για να έχουμε ενώπιον μας πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες και να υπάρξει και συγκεκριμένη τοποθέτηση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»