Στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου οι T/κ, έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης

Εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου εισήλθαν σήμερα Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, μετά από πρόσκληση του Τ/κ «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τα παιχνίδια τακτικής και τα επικοινωνιακά κόλπα του Κουντρέτ Οζερσάι.
 
Ο Οζερσάι, επανέλαβε την αποφασιστικότητα του ψευδοκράτους να προχωρήσουν στην καταγραφή, λέγοντας πως πρώτη φορά γίνεται μια τέτοιου μεγέθους καταγραφή των κτιρίων και της κατάστασης στα Βαρώσια και γι’ αυτή την εργασία, θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους του Τύπου.
Οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι κατέγραψαν την κατάσταση εντός της περίκλειστης πόλης, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο από τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της βασιλεύουσας.



Η αντίδραση της Κυβέρνησης
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα προκλητική ενέργεια του Οζερσάι, ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου έκανε λόγο για παραβίαση των συγκλίσεων που υπήρξαν, ενώ έθεσε το ερώτημα ποιος αποφασίζει στα κατεχόμενα, δεδομένου ότι ο Τ/κ ηγέτης είχε τοποθετηθεί επικριτικά στις κινήσεις που γίνονται στα κατεχόμενα για τα Βαρώσια.

«Το να συμβάλει θετικά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει τη λογική της έντασης και των παράνομων επεμβάσεων αλλά βεβαίως αναδεικνύεται αυτή η στιγμή και  σημασία των συγκλίσεων και του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων στα οποία αναφέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε.

«Βεβαίως κρίνοντας από την τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον τ/κ ηγέτη τον κ. Ακιντζί, όταν ακούμε για δραστηριότητες που γίνονται στα κατεχόμενα, τίθεται δυστυχώς το ερώτημα αυτή τη στιγμή ποιος αποφασίζει για το τι γίνεται στα κατεχόμενα διότι ο κ. Ακιντζί για παράδειγμα έχει τοποθετηθεί επικριτικά απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες», κατέληξε.
 

Δυσαρέσκεια στον Δήμο Αμμοχώστου
Για επικοινωνιακά παιχνίδια κάνει λόγο σε ανακοίνωση του και ο Δήμος Αμμοχώστου.
 
«Ο Δήμος Αμμοχώστου βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τα Ηνωμένα Έθνη, παρακολουθεί στενά το θέμα και αξιοποιεί κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του με στόχο την αποτροπή νέων τετελεσμένων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
 
Αναφέρεται επίσης ότι η προ ημερών είσοδος στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για απογραφή των περιουσιών, αλλά και οι δηλώσεις Τ/κ αξιωματούχων περί ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής και ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΕΒΚΑΦ «είναι απαράδεκτες και δεν συμβάλουν στην καλλιέργεια καλού κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τελικά την επίλυση του προβλήματος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιστροφή της Αμμοχώστου είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας όπως προνοεί η 5η παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς της 19ης Μαΐου 1979 και τα δεσμευτικά ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) των Ηνωμένων Εθνών ως επίσης και οι αποφάσεις της Επιτροπής Αναφορών που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
«Η Αμμόχωστος μπορεί να αναγεννήσει την ελπίδα για οριστική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας και το σημερινό status quo οδηγεί στη διχοτόμηση με καταστροφικές συνέπειες και για τις δυο κοινότητες. Μόνος τρόπος ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο που καθόρισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες