Σκληρή απάντηση ΠτΔ στο ΑΚΕΛ-«Το πάθος τους για απομάκρυνσή μου κατέστη εμμονή»

Σκληρή απάντηση στο ΑΚΕΛ έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το σάλο που ξέσπασε και τις ανακοινώσεις που εξέδωσε το ΑΚΕΛ αναφορικά με τις καταγγελίες του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP), για εμπλοκή του γραφείου Νίκου Χρ. Αναστασιάδη, σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Το ΑΚΕΛ με νέα τοποθέτηση ζήτησε από τον ίδιος τον Πρόεδρο να δώσει απαντήσεις στην υπόθεση, με τον Νίκο Αναστασιάδη να απαντά και να κάνει λόγο για εμμονές αλλά και συκοφαντικό κατήφορο που ακολουθεί η Εζεκία Παπαϊωάννου.
 
Δίνοντας συνέχεια στην κόντρα που ξέσπασε, το ΑΚΕΛ με νέα του τοποθέτηση ζητά απαντήσεις από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας, πως «τελικά αποδεικνύεται πολύ δύσκολο για τον Πρόεδρο να απαντήσει στις καταγγελίες αφού το Προεδρικό και ο ΔΗΣΥ απαντούν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά για τα οποία καταγγέλλεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδη».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνα της ΜΟΚΑΣ για τα περί ξεπλύματος ζητά το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη
 
«Διερωτόμαστε: Ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης δεν νιώθει την ευθύνη να μιλήσει αυτοπροσώπως και να λογοδοτήσει στην κοινωνία; Δεν συναισθάνεται το διασυρμό του θεσμού αλλά και της χώρας μας; Την ώρα μάλιστα που υποστηρίζει ότι με τα δημοσιεύματα στοχοποιείται η Κύπρος;», διερωτάται το ΑΚΕΛ
 
Όσο αφορά την πρόταση του δικηγορικού γραφείου Νίκου Χρ. Αναστασιάδη, για διερεύνηση της υπόθεσης από τη ΜΟΚΑΣ, το ΑΚΕΛ υποδεικνύει πως «αυτή θα έχει νόημα, εφόσον δεν περιοριστεί στα όσα ισχυριστεί το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδη αλλά αν πρωτίστως απευθυνθεί στο ίδιο το Παρατηρητήριο που είναι η πηγή των καταγγελιών και ζητήσει τα σχετικά έγγραφα αλλά και σε άλλους θεσμούς, όπως η Κεντρική Τράπεζα. Προφανώς, και οι κρίνοντες θα κριθούν για την έρευνα που θα κάνουν».
 
«Πάντως αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που ο Νίκος Χρ. Αναστασιάδη και το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδη καταγγέλλονται για εμπλοκή σε ύποπτες συναλλαγές τεράστιων ποσών, το περιβάλλον του Νίκου Χρ. Αναστασιάδη συνεχίζει να διαφημίζει –σε διάφορες γλώσσες, ακόμα και σε …άπταιστα κινέζικα- τον πλούτο και τη χλιδή στην οποία ζει», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.
 
Η απάντηση του Προέδρου 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στο ΑΚΕΛ σημειώνοντας πως «το πάθος της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για απομάκρυνση μου από την εξουσία, δυστυχώς, κατέστη εμμονή, και ως εκ τούτου δεν προτίθεμαι να εμπλακώ στον συκοφαντικό κατήφορο που ακολουθούν».
 
Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει, ότι είναι απαράδεκτη η σημερινή προσπάθεια του ΑΚΕΛ αμφισβήτησης της ικανότητας και ακεραιότητας της Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ) η οποία αρχίζει έρευνα για την υπόθεση, παρά το γεγονός πως ακόμη και το δημοσίευμα που επικαλούνται ρητώς αναφέρει και επί λέξει: «Τα έγγραφα δεν περιέχουν οποιαδήποτε απτή απόδειξη ότι το δικηγορικό γραφείο ή οι υπάλληλοι του, παραβίασαν οποιεσδήποτε νομοθεσίες ή διέπραξαν οποιοδήποτε αδίκημα». (The documents do not contain any specific evidence that the firm or its employees broke any laws or committed any crimes.)
 
«Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ παραγνωρίζει μια σειρά μέτρων που ως Κυβέρνηση έχουμε λάβει προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και το κύρος του κράτους από το κατάντημα που το είχαν οδηγήσει το διάστημα που κυβερνούσαν», πρόσθέτει ο Πρόεδρος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το ξέπλυμα
 
Επί της ουσίας ο Πρόεδρος σημειώνει πως, «η απάντηση προς το ΑΚΕΛ είναι η παραπομπή στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας όπου καταγράφεται η σωρεία μέτρων και το ογκώδες έργο Κυβέρνησης – Κεντρικής Τράπεζας – Εποπτικών Αρχών – Βουλής των Αντιπροσώπων, με τίτλο «Παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».
 
«Θα μπορούσα, επίσης, να αναφερθώ και στην επίθεση που δέχθηκε η Κυβέρνηση μου από το ΑΚΕΛ για τα μέτρα που λάβαμε ώστε να κλείσουν οι εταιρείες Κέλυφος».
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει την έκκληση όπως επικρατήσει η λογική. «Το συμφέρον της Κύπρου πρέπει να τεθεί πάνω από κομματικές σκοπιμότητες. Την ίδια ώρα, θέλω να καταστήσω σαφές πως ανάλογες συμπεριφορές περιφρονούν τη δημοκρατικά εκφρασθείσα βούληση του λαού τον Φεβρουάριου του 2018 όταν το 57% μου ανέθεσε την ισχυρή εντολή για διακυβέρνηση της χώρας μέχρι το 2023.Αυτή είναι εντολή πενταετίας και θα αλλάξει το 2023 με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι τριάμισι χρόνια πριν, με κομματικές ντιρεκτίβες», καταλήγει η γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Η έρευνα της ΜΟΚΑΣ
Στο μεταξύ, στον απόηχο του σάλου που δημιουργήθηκε μετά τη δημοσίευση της έρευνας του OCCRP, χθες, το δικηγορικό γραφείο με ανακοίνωση του ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας από την Μονάδα Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) σχετικά με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
 
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Στάθης Λεμής, Διευθύνων Σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου, γνωστοποιεί την πρόθεση του γραφείου του να συνεργαστεί με τη ΜΟΚΑΣ για να παράσχει  τις οποιεσδήποτε κατά την κρίση της υπηρεσίας πληροφορίες προκειμένου να καταγραφούν με πλήρη διαφάνεια τα πραγματικά γεγονότα και με την έκκληση να δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα της έρευνας», προσθέτει.
 
Πάντως, από τις 19 Αυγούστου η Μονάδα Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) είχε ζητήσει κάποια στοιχεία από το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδη και Συνέταιροι ΔΕΠΕ, σχετικά με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης OCCRP.
 
Αυτό ανέφερε η επικεφαλής της Μονάδας, Εύα Παπακυριακού, κληθείσα από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου μέσω της οποίας ζητά τη διενέργεια έρευνας από την ΜΟΚΑΣ σχετικά με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της OCCRP.

Την ίδια ώρα, κ. Λεμής, χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ως «παντελώς ανακριβές» και σημειώνει πως οι πλείστες των εταιρειών που αναφέρονται στο δημοσίευμα ότι εμπλέκονται σε ύποπτες συναλλαγές ή και ότι κατ’ ισχυρισμό διασυνδέονται με την Troika Laundromat, «ουδεμία σχέση εκπροσώπησης είχαν και/ή έχουν με το δικηγορικό μας γραφείο».
 
Να απαντήσει στο OCCRP
Αργά το απόγευμα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επανήλθε στο θέμα μέσω Twitter, κάνοντας λόγο για κομματικό χουλιγκανισμό και ζητώντας εκ νέου πειστικές απαντήσεις. 

 

Δειτε Επισης

Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά