Ο Σίμος Ιωάννου νέος δήμαρχος Αμμοχώστου-Τα ποσοστά των υποψηφίων

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σίμος Ιωάννου, που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, καθώς και τη Συμμαχία Πολιτών και την Δημοκρατική Παράταξη, ήταν ο νικητής των σημερινών αναπληρωματικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν για ανάδειξη νέου δημάρχου Αμμοχώστου, έπειτα από τον αδόκητο θάνατο του τέως δημάρχου Αλέξη Γαλανού.
 
Ο Σίμος Ιωάννου εξασφάλισε το 48,94% των ψήφων και αναδείχθηκε νέος δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης. 
 
Τη δημαρχία Αμμοχώστου διεκδίκησαν επίσης ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Κάρουλλας(σ.σ. υποστηρίχθηκε από τον ΔΗΣΥ), εξασφαλίζοντας 26,23%, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Λόρδος που εξασφάλισε 16,24%, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης που εξασφάλισε 6,22% και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γεώργιος Σταυρή, που εξασφάλισε 2,37%.
 
Η ανακήρυξη του νέου δημάρχου Αμμοχώστου θα γίνει αύριο Δευτέρα, στις δώδεκα το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια.
 
Προανήγγειλε τιτάνιο αγώνα
Τις προθέσεις του πάντως για την επόμενη μέρα της εκλογής του έδωσε στις δηλώσεις στις οποίες προέβη σήμερα, μετά την εκλογική του επιτυχία, ο νεοκλεγείς δήμαρχος, στέλνοντας μηνύματα ενότητας στους Αμμοχωστιανούς και μπλέκοντας το εγκώμιο του προκατόχου του, αποθανόντα τέως δημάρχου, Αλέξη Γαλανού.  
 
«Έχουμε να δώσουμε ένα τιτάνιο αγώνα, πρέπει να δώσουμε μια μεγάλη μάχη για να μπορέσουν οι Αμμοχωστιανοί επιστρέψουν πίσω στην πόλη, να αποτρέψουμε τα τετελεσμένα γεγονότα τα οποία τον τελευταίο καιρό τεκταίνονται γύρω από την Αμμόχωστο. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι. Με διχόνοια δεν θα μπορέσουμε να καταφέρουμε τίποτα. Ξεκινούμε ένα αγώνα, ο οποίος θα είναι δυναμικός», ανέφερε ο νέος δήμαρχος.
 
Ο Σίμος Ιωάννου είπε πως είναι μεγάλο το καθήκον που αναλαμβάνει μετά τον αδόκητο χαμό του αείμνηστου Αλέξη Γαλανό και ευχαρίστησε όλες τις Αμμοχωστιανές και Αμμοχωστιανούς, οι οποίοι τον τίμησαν με την ψήφο τους.
 
«Επίσης να ευχαριστήσω και όλους όσοι ήρθαν στις κάλπες και ψήφισαν τους ανθυποψήφιους μου. Σίγουρα το ποσοστό προσέλευσης δεν ήταν το αναμενόμενο, αλλά υπάρχουν και κάποιες ιδιάζουσες συνθήκες, οι καλοκαιρινές διακοπές, η μεγάλη ζέστη», ανέφερε.  
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα βαθιά από την αρχή ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου-Οι εξαγγελίες και οι προκλήσεις
 
«Αλλά ελπίζω», συνέχισε, «ότι ως δημοτικό συμβούλιο, ως δήμαρχος, θα δούμε αυτό το θέμα, για να κάνουμε τέτοιες ενέργειες, ώστε οι Αμμοχωστιανοί να έρθουν πιο κοντά στην πόλη τους, πιο κοντά στο δημαρχείο. Να ευχαριστήσω όλα τα κόμματα, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, τη Συμμαχία Πολιτών, την ΔΗΠΑ, οι οποίοι με στήριξαν, όλους τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που ψήφισαν εμένα».
 
Ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου ευχαρίστησε τους ανθυποψήφιους μου, με τους οποίους είχαν, όπως υπέδειξε, ένα πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα εκμεταλλευτεί και την δική τους αγάπη για την Αμμόχωστο. Ευχαρίστησε επίσης την οικογένεια του, η οποία του συμπαραστάθηκε στον αγώνα που έδωσε.
 
«Πάνω απ’ όλα είναι η ενότητα των Αμμοχωστιανών. Φαίνεται ότι η πορεία μου στα 26 χρόνια στον δήμο Αμμοχώστου έπεισε τους ψηφοφόρους της Αμμοχώστου ότι μπορώ να τους αντιπροσωπεύσω και πιστεύω ότι θα φανώ αντάξιος, ακόμα και αυτών που δεν  ήλθαν στις κάλπες», ανέφερε.
 
Ο Νίκος Κάρουλλας
Από την πλευρά του ο Νίκος Κάρουλλας, ο οποίος έλαβε το 26,23% ή 2.518 ψήφους, ανέφερε ότι από την αρχή είχε δηλώσει πως «μαζί μπορούμε να ελπίζουμε και έτσι μαζί θα συνεχίσουμε».
 
Πρόσθεσε ότι μίλησε ήδη με τον Σίμο Ιωάννου αφού, όπως εξήγησε «είμαστε φίλοι χρόνια και θα είμαι δίπλα του στην προσπάθεια να επιστρέψουμε πίσω στην πόλη μας και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ μας, αφού έχουμε κοινό στόχο και κοινό όραμα και κανένας δεν περισσεύει σ’ αυτή την προσπάθεια».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το who is who του νέου δημάρχου Αμμοχώστου Σίμου Ιωάννου
 
Χαμηλή προσέλευση 
Χαρακτηριστικό των σημερινών αναπληρωματικών εκλογών για ανάδειξη του νέου δημάρχου Αμμοχώστου ήταν η αδιαφορία που επέδειξε η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών της πόλης, καθώς παρά το γεγονός ότι οι πέντε υποψήφιοι πραγματοποίησαν δυναμική προεκλογική εκστρατεία και ανέδειξαν την κρισιμότητα των εκλογών, επτά στους δέκα ψηφοφόρους δεν πήγαν σε ένα από τα 44 εκλογικά κέντρα που λειτούργησαν, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
 
Συγκεκριμένα, δικαίωμα ψήφου είχαν 31,584 δημότες Αμμοχώστου, με την προσέλευση να ανέρχεται ωστόσο μόλις στο 30,36% και να ψηφίζουν συνολικά 9.587 άτομα. Μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι, οπόταν και η ψηφοφορία διακόπηκε για μια ώρα, η προσέλευση είχε ανέλθει στο 15,9% (5.023 άτομα). Σημειώνεται ότι στις δημοτικές εκλογές του 2016 η προσέλευση των ψηφοφόρων, για τον Δήμο Αμμοχώστου, ανήλθε στο 39,98%.
 
Αναλυτικά, επί συνόλου 31.584 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 9.707 ψηφοφόροι ή ποσοστό 30,73%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν στις 9.598 (98,88%), τα άκυρα στα 59 (0,61%) και τα λευκά στα 50 (0,52%).  Η αποχή ανήλθε σε 21.877 ψηφοφόρους ή 69,27%. Με ειδική εξουσιοδότηση ψήφισαν 250 ψηφοφόροι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδιαφόρησαν οι Αμμοχωστιανοί-Επτά στους δέκα δεν πήγαν να ψηφίσουν για δήμαρχο
 
Συγχαρητήρια από ΔΗΣΥ  
Συγχαρητήρια στον νεοκλεγέντα δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου έδωσε με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΗΣΥ, τονίζοντας πως ο νέος δήμαρχος θα έχει τη στήριξη του κόμματος στη συνέχιση του αγώνα και της διεκδίκησης της επιστροφής της Αμμοχώστου.
 
«Αυτή την ώρα χρειάζεται όλοι μας να ενισχύσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για αποτροπή των απαράδεκτων επιδιώξεων της τουρκικής πλευράς για την πόλη της Αμμοχώστου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας