Ν. Αναστασιάδης: Ο Νίκος Μούγιαρης, υπήρξε υπόδειγμα γνήσιας πατριωτικής προσφοράς

«Η μεγαλύτερη τιμή της οποίας μπορεί να τύχει ένας άνθρωπος είναι η μετά θάνατον καθολική αναγνώριση της πορείας που διέγραψε ενόσω βρισκόταν εν ζωή». Με τη φράση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, άρχισε τον επικήδειο λόγο του, το στερνό αντίο, στον ευπατρίδη ομογενή και προσωπικό του φίλο, Νίκο Μούγιαρη ο οποίος προσφάτως απεβίωσε στις ΗΠΑ, ωστόσο η σορός του μεταφέρθηκε για ταφή στη γενέθλια γη της Αθηένου και στην Εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσης.
 
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι ο εκλιπών, «εργαζόμενος ακούραστα και με επιμονή για την επικράτηση των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κύπρο, βρισκόταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή, διαδραματίζοντας σπουδαίο και πολλές φορές καθοριστικό ρόλο όσον αφορά τις διεκδικήσεις και την προώθηση ζητημάτων που άπτονται του κυπριακού προβλήματος, στις Ηνωμένες Πολιτείες».
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «το άρτια στελεχωμένο και οργανωμένο αυτό δίκτυο της διασποράς, κινητοποιούμενο άμεσα και αποτελεσματικά, ως ακριβώς και οι στόχοι που έθεσε ο Νίκος Μούγιαρης, πέτυχε σε πολλές περιπτώσεις την εναρμόνιση της πολιτικής των ΗΠΑ με τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας».
 
Ανέφερε ότι «στο πλαίσιο αυτό, απετέλεσε έναν σπουδαίο πρεσβευτή των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού και υπόδειγμα γνήσιας πατριωτικής προσφοράς των Ελλήνων Κυπρίων της διασποράς προς την πατρίδα τους».
 
Σημειώνοντας ότι «η μεγαλύτερη τιμή της οποίας μπορεί να τύχει ένας άνθρωπος είναι η μετά θάνατον καθολική αναγνώριση της πορείας που διέγραψε ενόσω βρισκόταν εν ζωή», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μίας τέτοιας ακριβώς καθολικής αναγνώρισης έτυχε δικαίως η υποδειγματική, σεμνή πορεία ζωής, την οποία ο αείμνηστος Νίκος Μούγιαρης επέλεξε συνειδητά να ακολουθήσει κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό, όχι μόνο των συμπατριωτών του, αλλά και του μεγάλου κύκλου της αμερικανικής κοινότητας της οποίας αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος».
 
 «Απτή επιβεβαίωση τούτων αποτελεί η σωρεία άρθρων και θετικών σχολίων που ακολούθησαν της θλιβερής είδησης του θανάτου του Νίκου, αλλά και η μαζική παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, των αναρίθμητων φίλων, των ευεργετηθέντων και εκτιμητών του έργου του», είπε ο Πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
 
Πρόσθεσε ότι «αποχαιρετώντας σήμερα τον Νίκο Μούγιαρη αποχαιρετούμε τον άνθρωπο, ο οποίος διακρίθηκε για τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, με κύριο το εξαίρετο του ήθους του, την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο, αλλά και την περισσή αγάπη που έτρεφε για την πατρίδα του και τον Ελληνισμό, γενικότερα».
 
Όπως είπε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, «η επιμονή, η υπομονή, η σοβαρότητα και η μοναδική του κρίση, σε απόλυτη συνάρτηση με τις ικανότητές του, ήταν η σύνθεση χαρακτηριστικών που του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το δικό του όνειρο».
 
«Ένα όνειρο», συνέχισε, «το οποίο τον οδήγησε φτωχόπαιδο από την Αθηένου, φοιτητή στην Αμερική και στη συνέχεια, ως υπόδειγμα δημιουργικότητας, εργατικότητας, προσωπικής προόδου και προκοπής, κατάφερε να μεγαλουργήσει ως ιδρυτής της MANA Products, σημειώνοντας μία μεστή επιτευγμάτων επιχειρηματική δραστηριότητα»
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε το γεγονός πως η «εταιρεία ΜΑΝΑ ξεκίνησε τη λειτουργία της σε ένα χώρο μόλις 900 τετραγωνικών ποδών στη δυτική περιοχή του Μανχάταν και εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως στο είδος της, η οποία συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο απασχολώντας πέραν των 1000 υπαλλήλων».
 
Ανέφερε πως «ήταν αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά και οι βαθιές ανθρωπιστικές αρχές και αξίες οι οποίες τον διέκριναν που τον οδήγησαν να μετατρέψει την τεράστια επαγγελματική του επιτυχία, αλλά και τον πόνο, τον οποίο δοκίμασε σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή του, σε κουράγιο, αποφασιστικότητα και συνεχή προσφορά, τόσο στη γενέτειρα του όσο και στον απόδημο Ελληνισμό».
 
Σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του εκλιπόντα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι «αναντίλεκτα, ο Νίκος Μούγιαρης αποτιμώντας την αξία της φιλανθρωπίας, ως επίσης της προαγωγής του πολιτισμού και της παιδείας, συνέδεσε στενά την καταξιωμένη του πορεία με ευγενείς πράξεις και έργα αφειδώλευτης ευεργεσίας».
 
Πρόσθεσε ότι «αντιθέτως, επεκτείνοντας τη δράση του αυτή, πέραν των στενών αυτών ορίων, απέδειξε  ότι η φιλοσοφία και η έννοια της προσφοράς για τον Νίκο Μούγιαρη δεν διέκρινε σύνορα ή εθνικότητες».
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νίκος Μούγιαρης, έθεσε ως επίκεντρο της δράσης του, τη χρηματοδότηση αρχαιολογικών ανασκαφών και την ανέγερση μνημείων, τη συνεχή ενίσχυση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, την ίδρυση σχολείων και την ενίσχυση της Έδρας Ελληνικών Σπουδών Ελύτη στο Πανεπιστήμιο Rutgers και  του Κέντρου Ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου St Johns και του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Queens.
 
Στον Νίκο Μούγιαρη οφείλεται, όπως ανέφερε, η καθιέρωση υποτροφιών μέσα από τη δημιουργία προγράμματος μόρφωσης στην εταιρεία ΜΑΝΑ, το οποίο προσφέρει υποτροφίες στους εργαζόμενους και στα παιδιά τους, ώστε να έχουν την ευκαιρία περαιτέρω μόρφωσης ως επίσης και η μόρφωση νέων γυναικών στο Κονγκό μέσω της υποστήριξης του Ιδρύματος Μαλάικα.
 
Αναλόγως, συνεχής ήταν η στήριξη που παρείχε στα παιδικά «Χωριά SOS» και σε σειρά άλλων ανάλογων οργανώσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ χαρακτηριστική ήταν η μέριμνα του για τη συντήρηση του Ιδρύματος «Ο Παράδεισος των Παιδιών», το οποίο φιλοξενεί ορφανά παιδιά στη Σιέρα Λεόνε.
 
«Είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους που όσοι τον γνώρισαν συνηθίζουν να τον περιγράφουν ως τον αυτοδημιούργητο φιλάνθρωπο ευεργέτη, παρά ως τον πλούσιο διαπρεπή επιχειρηματία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Αποχαιρετώντας τον Νίκο Μούγιαρη «με τα αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης που αναλογούν σε ανθρώπους του δικού σου αναστήματος», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «αναντίλεκτα, το κοινωφελές σου έργο συνιστά κληροδότημα, το οποίο καθίσταται με το πέρασμα του χρόνου πολυτιμότερο, αφού συνεχίζει να εκπληρώνει οράματα και εθνικούς στόχους».
 
«Εκφράζοντας εκ μέρους της Κυβέρνησης και του συνόλου κυπριακού λαού,  ευγνωμοσύνη για τις μακροχρόνιες σου υπηρεσίες στον αγώνα αυτό, αλλά και την ανεκτίμητη προσφορά σου στην ομογένεια, θέλω να γνωρίζεις ότι η  ανθρωπιά, η προσφορά και ο πατριωτισμός σου θα αποτελούν πρότυπο για τον καθένα από εμάς», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...