Χαμήλωσαν πιο κάτω από το ναδίρ τον πήχη των προσδοκιών Ερντογάν και Τατάρ

Πιο κάτω και από το ναδίρ χαμήλωσαν τον πήχη των προσδοκιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και πρόοδο στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ.
 
Ερντογάν και Τατάρ, που συναντήθηκαν χθες στην Τουρκία, έδωσαν στις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν μετά τη συνάντησή τους άλλο ένα ρεσιτάλ προκλητικότητας και αδιαλλαξίας, λίγες μόλις ημέρες πριν από την επάνοδο της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και τη νέα προσπάθεια που θα καταβάλει για σύναψη των όρων αναφοράς με στόχο την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην κόψη του ξυραφιού το Κυπριακό-Καυτός Σεπτέμβρης που κρίνει πολλά

Αναλυτικά, η στήριξη που προσφέρει η Ε.Ε. στην ε/κ πλευρά είναι ντροπή δική της, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι «η Ε.Ε. με τη μέθοδο της παρέμβασης της στο Κυπριακό έχει καταντήσει να στηρίζει  την ανισότητα, το άδικο και την τυραννία.
 
Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «στην περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν ακόμη πάρει μαθήματα θέλω να γνωρίζουν ότι δεν θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις».
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι παρακολουθούν «κάθε θέμα στενά με την ίδια αντίληψη από την Επιτροπή Αποζημιώσεων μέχρι και το άνοιγμα των Βαρωσίων για Εγκατάσταση».
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «η Τουρκία συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις εργασίες που διεξάγει για την ασφάλεια και ευημερία της ‘τδβκ’».
 
«Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα και τα συμφέροντα των Τ/κ στο νησί και στην περιοχή. Η πρόκληση του προβλήματος μέχρι και η εξέλιξή του σήμερα πηγάζει εξολοκλήρου από την αδιάλλακτη στάση των Ε/κ», ανέφερε.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο έγινε εξαιτίας των αιματηρών επιθέσεων εναντίον των Τ/κ.
 
«Εκείνοι που προσπάθησαν χθες να καταλάβουν το νησί κάνοντας να χυθεί το αίμα των Τ/κ, και σήμερα επιδιώκουν τους ίδιους στόχους και με τις πολιτικές και οικονομικές επιθέσεις. Η τοποθέτηση της Ε.Ε. υπέρ του ε/κ τομέα που δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις του προς τα Η.Ε. και τη διεθνή κοινότητα στο θέμα της λύσης στο νησί είναι ντροπή δική της», ανέφερε.

 
Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι δεν τηρήθηκαν ούτε οι υποσχέσεις στο θέμα της οικονομικής βοήθειας. «Η  ίδια κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα όπως και τότε. Η Ε.Ε., η οποία ανακοίνωσε λεγόμενα μέτρα εναντίον της χώρας μας και της ‘τδβκ’ λόγω των δραστηριοτήτων έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο, με αυτή τη στάση της δεν βλάπτει εμάς αλλά τον εαυτό της. Η Τουρκία εκτός από βαθιούς ιστορικούς δεσμούς με το Κυπριακό και το νησί είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες χώρες. Λόγω του ότι είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις έχει και δικαίωμα λόγου», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας ότι συνεχίζουν και θα συνεχίσουν τις έρευνες με την ίδια αποφασιστικότητα.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «η Ε.Ε. με τη μέθοδο της παρέμβασης σε αυτό το πρόβλημα έχει καταντήσει να στηρίζει όχι την ισότητα αλλά την ανισότητα, όχι το δίκαιο αλλά το άδικο, όχι την ειρήνη αλλά τον τύραννο”, προσθέτοντας ότι “δυστυχώς όποιο βήμα έκανε η Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα δεν ενθαρρύνει τους Ε/κ για λύση αλλά για μη λύση».
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως αν οι Ε/κ φτάσουν σε ένα σημείο ειλικρινούς και ρεαλιστικού συμβιβασμού θα ανοίξει ο δρόμος της λύσης που όλοι περιμένουν. «Μέχρι εκείνη τη μέρα η Τουρκία μαζί με την ‘τδβκ’ θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματα μας με βάση τον δικό μας οδικό χάρτη», ανέφερε.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην ανατολική Μεσόγειο κανένα πρόγραμμα το οποίο αγνοεί είτε την Τουρκία είτε τους Τ/κ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. «Αυτοί που θέλουν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της χώρας μας σε αυτό το θέμα  πρέπει μέχρι στιγμής να έχουν πάρει τα απαραίτητα μαθήματα. Στην περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν ακόμη πάρει μαθήματα θέλω να γνωρίζουν ότι δεν θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις», ανέφερε.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι «πλέον είναι γνωστά σε όλους μας τα παιχνίδια της Ε/κ πλευράς και των πλευρών που την στηρίζουν». «Πιστεύω ότι κανένας αξιωματούχος της ‘τδβκ’ και κανένας Τ/κ δεν θα μπει σε αυτά τα παιχνίδια. Στις επαφές που είχαμε σήμερα με τον κ. ‘πρωθυπουργό’ και την αντιπροσωπεία του, αισθάνθηκα ικανοποίηση για την δεξιοτεχνία και την αποφασιστικότητα που είδα σε αυτό το θέμα.

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι την ίδια δεξιοτεχνία έχουν και οι άλλες βαθμίδες αξιωματούχων στη χώρα. Διεξάγουμε τις έρευνες που ξεκινήσαμε μαζί με τους Τ/κ αδελφούς μας στην ανατολική Μεσόγειο με δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία. Ασφαλώς για να μπορούν να διεξάγονται με ασφάλεια οι δραστηριότητες αυτών των πλοίων μας ανέλαβαν καθήκοντα οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις μας», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει ποτέ μια άδικη προσέγγιση στην ανατολική Μεσόγειο».
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «η στάση του ‘Ε/κ τομέα’ που δεν αναγνωρίζει την ‘τδβκ’ δεν αλλάζει την ‘πραγματικότητα’ ότι υπάρχει μια κοινότητα και ένα κράτος με ιστορία, γεωγραφική περιοχή, πληθυσμό, πολιτικό και πολιτικοοικονομικά δικαιώματα».
 
«Ασφαλώς αυτό το λέω με θλίψη. Στη χώρα μας το πρόσωπο που είναι επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου) έχει μάτια για να πει μέχρι και ότι δεν βρισκόμαστε εκεί, μπερδεύοντας μάλλον τη σημαία τόσο των πλοίων των Ενόπλων Δυνάμεών μας αλλά και των γεωτρύπανων και σεισμικών πλοίων μας με άλλες ξένες εχθρικές σημαίες, αλλά δεν βλέπει. Είπε ότι η Αμερική είναι εκεί, η Γαλλία είναι εκεί, το Κατάρ είναι εκεί, εκείνος είναι εκεί αλλά το μόνο κράτος που δεν είναι εκεί είναι η Τουρκία. Πρώτα από όλα πρέπει ο ίδιος να επαναθεωρεήσει και να αναγνωρίσει τις φρεγάτες των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τα δύο γεωτρύπανά μας που είναι στολισμένα με τεράστια μισοφέγγαρα και τα σεισμογραφικά μας πλοία», ανέφερε και πρόσθεσε:
 
«Σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει ούτε τις τουρκικές σημαίες. Είτε το θέλεις είτε όχι θα σε κάνουμε να τις αναγνωρίσεις. Εμείς εκεί διεξάγουμε τις εργασίες μας και θα συνεχίσουμε να τις διεξάγουμε. Επειδή δεν θα αφήσουμε το κυπριακό ζήτημα το οποίο βλέπουμε ως εθνική μας υπόθεση αν δεν διασφαλιστεί η ασφάλεια των αδελφών μας εκεί και δεν τους αποδοθούν πλήρως τα πολιτικά και οικονομικά τους δικαιώματα. Παρακολουθούμε κάθε θέμα στενά με την ίδια αντίληψη από την Επιτροπή Αποζημιώσεων μέχρι και το άνοιγμα των Βαρωσίων για Εγκατάσταση», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «μας δίνουν δύναμη οι θυσίες της Τουρκίας για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/κ και οι εργασίες στην ανατολική Μεσόγειο». Κατηγόρησε την Ε/κ πλευρά ότι συμπεριφέρεται σαν να είναι όλα δικά της, λέγοντας ότι ”αυτό δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε».
 
Για το Κυπριακό ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει μεγάλη ελπίδα για μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας και πως δεν έχει νόημα να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.
 
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία τους είναι οι τουρκικές εγγυήσεις, προσθέτοντας πως αν δεν υπήρχε το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας ως εγγυήτρια χώρα δεν θα μπορούσε εύκολα η Τουρκία να παρέμβει το 1974.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού