Λίνος Παπαγιάννης: Αφετηρία για σωστή λύση του Κυπριακού η Αμμόχωστος

Τη θέση πως η Αμμόχωστος είναι η αφετηρία για να μπορέσει να υπάρξει σωστή λύση του Κυπριακού, μακριά από διζωνικές ή άλλες λύσεις ομοσπονδίας και υποβάθμισης του προβλήματος, εκφράζει ο υποψήφιος δήμαρχος Αμμοχώστου, βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης.
 
Σε συνέντευξή του στον REPORTER, o κ. Παπαγιάννης τονίζει πως μια ενδεχόμενη υλοποίηση της απόφασης των Τούρκων για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ «διοίκηση» θα συνιστά μια ακόμη μεγάλη πολιτική και νομική ήττα για την δική μας πλευρά, με καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για το θέμα της Αμμοχώστου, αλλά για όλους τους πρόσφυγες και όλη την Κύπρο.»
 
Ο υποψήφιος δήμαρχος υπογραμμίζει πως η δική μας θέση ως κράτος, πρέπει να είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου και μετά οτιδήποτε άλλο, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής και επαναφοράς του Κυπριακού στην ορθή του διάσταση , καθιστώντας το ζήτημα της Αμμοχώστου ακόμη πιο έντονο.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια τη συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Αμμοχώστου στον REPORTER:
 
-Διεκδικείτε τη δημαρχία της Αμμοχώστου σε μια κρίσιμη περίοδο για την κατεχόμενη πόλη, δεδομένων των ενεργειών των Τούρκων για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ «διοίκηση». Ποιες θα είναι σε περίπτωση εκλογής σας οι πρώτες κινήσεις σας για αναχαίτιση της τουρκικής αυτής απόφασης;
-Η πρώτη κίνηση σχετικά με αυτή την πρόθεση των Τούρκων θα είναι η τοποθέτηση του Δήμου για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη. Επιπλέον, η καθοδήγηση των συμπολιτών μας για την στάση που όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να τηρήσουμε είναι πολύ σημαντική. Παράλληλα, με αυτό και επειδή το θέμα είναι πολιτικό και νομικό, θα πρέπει σε συνεργασία με την Κυβέρνηση να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις (ΟΗΕ, Ε.Ε.) .
 
Το σημαντικότερο, όμως, είναι να δώσουμε το μήνυμα όλοι οι Αμμοχωστιανοι προς τους Τούρκους και τους ξένους ότι δεν πρόκειται ποτέ να εξυπηρετήσουμε τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Μέσα στα μέτρα που θα βοηθούσαν τις προσπάθειες αποτροπής, δίνοντας έστω και συμβολικά μηνύματα, είναι η μετακίνηση της έδρας του Δήμου στο Πολιτιστικό Κέντρο και το άμεσο κλείσιμο του οδοφράγματος.
 
Καταστροφικές συνέπειες
-Τι θα σημαίνει για την Αμμόχωστο και τους Ε/κ εκτοπισθέντες κατοίκους της ενδεχόμενη υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης της τουρκικής πλευράς;
-Η ενδεχόμενη υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης-και εάν κάποιοι συμπολίτες μας συνεργαστούν με τους Τούρκους-, θα είναι ακόμα μια μεγάλη πολιτική και νομική ήττα για την πλευρά μας, με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για το θέμα της Αμμοχώστου, αλλά για όλους τους πρόσφυγες και όλη την Κύπρο. Θα περιθωριοποιήσει για πάντα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα βάλει νερό στον μύλο της  προπαγάνδας των Τούρκων δίνοντας λανθασμένα μηνύματα παντού.
 
Πρέπει έστω και τώρα, ακόμα και πριν από την Κυριακή των εκλογών, ο Δήμος Αμμοχώστου να καλέσει όλους τους Αμμοχωστιανούς να δώσουν το μήνυμα ότι η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε οι πεμπτοφαλαγγιτες των προσφύγων και όλων των Ελλήνων της Κύπρου.
 
-Από τουρκικής πλευράς γίνεται μεγάλο θέμα σε σχέση τους τίτλους ιδιοκτησίας, υποστηρίζοντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των περιουσιών ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Διαβλέπετε προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος της Αμμοχώστου από πολιτικό σε νομικό;
-Η πολιτική των Τούρκων είναι πάντοτε η ίδια. Προσπαθούν συνεχώς με νέες αξιώσεις να εδραιώσουν την θέση τους στο εξωτερικό και να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Η υπόθεση του ΕΒΚΑΦ είναι ακόμη ένα τέχνασμα των Τούρκων, που μεταξύ άλλων θέλουν να προκαλέσουν τον διχασμό μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου.
 
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας παρασύρουν και σε αυτό το παιχνίδι και γι’ αυτό η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση και από την Δήμο, αλλά και την Κυβέρνηση.
 
 Να αλλάξουμε στρατηγική
-Εκτιμάτε πως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο στόχος για επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους κατοίκους, ως ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των προσπαθειών συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, πλέον απομακρύνεται;  
-Όσο η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη και όσο οι μεγάλες δυνάμεις δεν προχωρούν με άμεσα μέτρα, τίποτε δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Από την δική μας πλευρά, όμως, πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, ώστε να επαναφέρουμε τα Κυπριακό στην ορθή του βάση και το ζήτημα της Αμμοχώστου να γίνει πιο έντονο. Η δική μας θέση ως κράτος δηλαδή, πρέπει να είναι η επιστροφή της πόλης και μετά οτιδήποτε άλλο.
 
-Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για σύσταση κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστο. Σας βρίσκει σύμφωνο η πρόταση αυτή;
-Θεωρούμε ότι η πρόταση για κοινή επιτροπή είναι εντελώς λανθασμένη κυρίως γιατί θα στείλουμε το μήνυμα στο εξωτερικό ότι το πρόβλημα μας είναι δικοινοτικό. Δεν πρέπει να δώσουμε άλλη ευκαιρία στους Τούρκους να εκμεταλλευτούν καταστάσεις για δικό τους όφελος. Κάθε φορά που η Κυβέρνηση προχώρα σε μια διευκόλυνση ή σε ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης η Κυπριακή Δημοκρατία χάνει.
 
Η Αμμόχωστος
είναι η αφετηρία
-Ποια είναι η απάντησή σας σε όσους με επικριτική διάθεση κάνουν λόγο για Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού;
-Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το Κυπριακό δεν μπορεί να αφορά μόνο την Αμμόχωστο. Η Αμμόχωστος όμως είναι η αφετηρία για να μπορέσει να υπάρξει σωστή λύση του Κυπριακού. Μακριά από διζωνικές ή άλλες λύσεις ομοσπονδίας και υποβάθμισης του προβλήματος.
 
-Θεωρείτε πως σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο έγιναν κατά καιρούς λανθασμένοι χειρισμοί από τη δική μας πλευρά, που αν γίνονταν διαφορετικά, σήμερα τα δεδομένα θα ήταν αλλιώς;
-Τον κύριο λόγο για την αποτυχία μέχρι στιγμής, τόσο στο Κυπριακό όσο και για το θέμα της Αμμοχώστου δεν μπορεί να τον έχει κανένας άλλος εκτός από την Τουρκία. Η αδιαλλαξία των Τούρκων, αλλά και η προκλητική και επιθετική τους πολιτική είναι ο πρώτος και πιο σημαντικός λόγος.
 
Από τη δική μας πλευρά τα κυριότερα λάθη είναι η εμμονή σε μια εντελώς άδικη και λανθασμένη βάση, καθώς και η απομάκρυνση της θέσης για επιστροφή της πόλης και στη συνέχεια να προχωρήσουμε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Αυτό, άλλωστε, προνοούν διαφορά ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αυτήν περίπτωση πρέπει να πούμε ότι ο Δήμος λανθασμένα έχει απομακρυνθεί από τις αντικατοχικές εκδηλώσεις, καθώς και το κράτος δεν βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Διαφώτιση και  
αντικατοχικό πνεύμα
-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε καταληκτικά στους δημότες της Αμμοχώστου, τόσο ενόψει των εκλογών όσο και γενικότερα;
-Οι εκλογές δεν ήταν ποτέ ο σκοπός του αγώνας μας και γι’ αυτόν τον λόγο το μήνυμα που θα στείλω είναι πολύ πιο σημαντικό και διαρκές. Χρειαζόμαστε ως κράτος άμεση στροφή προς την διαφώτιση και το αντικατοχικό πνεύμα.
 
Η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι ο Τούρκος ποτέ δεν συμβιβάστηκε, αλλά ούτε και τήρησε κάποια από την συμφωνία του. Ο λαός μας χρειάζεται πρώτα ομοψυχία και κοινούς στόχους. Για την πόλη, λοιπόν, που δεν έζησα, αλλά μεγάλωσα με αυτήν μέσα από τις διηγήσεις του πατέρα και του παππού μου, οφείλω να πράξω ότι περνά από το χέρι μου για να αλλάξω την κατάσταση. Μόνος του κανένας δεν μπορεί να πράξει κάτι τόσο μεγάλο. Δώστε μας λοιπόν την ευκαιρία να προχωρήσουμε όλοι μαζί για την ελευθερία και την επιστροφή στην κατεχόμενη μας γη.

Δειτε Επισης

Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας