Επαναπροσέγγιση ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ με το 2023 στο πίσω μέρος του μυαλού

Τροφή για σενάρια ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών, από τις οποίες απέχουμε περίπου τριάμισι χρόνια, έδωσαν δύο παρασκηνιακές συναντήσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, οι οποίες-όμως-, είδαν τελικά το φως της δημοσιότητας.
 
Κομματικές πηγές που κλήθηκαν από τον REPORTER να σχολιάσουν τις συγκεκριμένες συναντήσεις, και συγκεκριμένα κατά πόσο αυτές αποτελούν την αφετηρία μιας υπό εκκόλαψη προσπάθειας επαναπροσέγγισης των δύο κομμάτων με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2023, ναι μεν θέλησαν να αποσυνδέσουν τις συναντήσεις αυτές από μια πρόωρη, όπως την χαρακτήρισαν, προεδρολογία, ωστόσο δεν απέκρυψαν πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι προεδρικές εκλογές δεν μπορεί παρά να βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού, όχι μόνο του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, αλλά και όλων των κομμάτων.
 
Κυρίως όσον αφορά το ΑΚΕΛ, όπως μας υποδείχθηκε χαρακτηριστικά, η απομάκρυνση του Νίκου Αναστασιάδη και δη του ΔΗΣΥ από την εξουσία, αποτελεί στόχο διακηρυγμένο, τον οποίο εξάλλου το κόμμα της Αριστεράς δημοσίως εκφράζει με κάθε ευκαιρία.
 
Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, είναι πολύ λογικό και αναμενόμενο στην «Εζεκία Παπαϊωάννου» να θέλουν να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πόσο μάλιστα με το ΔΗΚΟ, ο ρόλος του οποίου ήταν και παραμένει ρυθμιστικός στην πολιτική ζωή της χώρας. Και πολύ πιο ρυθμιστικός, όπως υποδείκνυαν με νόημα, σε ό,τι αφορά το…ανεβοκατέβασμα των κατά καιρούς κυβερνήσεων.
 
Πάντως, τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στο ΔΗΚΟ, γνωρίζουν και το λένε, πως ένα πιθανό  εγχείρημα για σύμπλευσή τους στις επόμενες προεδρικές εκλογές εμπερικλείει τον μέγιστο βαθμό δυσκολίας, αφού τα δύο κόμματα χωρίζουν ουσιαστικές διαφωνίες σε πλειάδα θεμάτων, με πρώτιστο το Κυπριακό, αλλά και ζητήματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής.
 
Δεδομένων των διαφωνιών αυτών, εκείνο που αξιωματούχοι των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης τονίζουν, είναι πως η όποια πιθανή μελλοντική συνεργασία επιδιωχθεί, ενδεχομένως με τη συμμετοχή και άλλων πολιτικών δυνάμεων, θα πρέπει να κτιστεί και να εδραστεί σε γερές βάσεις. Δηλαδή, σε πολιτικές συγκλίσεις που θα πρέπει ν’ αναζητηθούν και στις οποίες να… δεσμευτούν, ώστε να μην συμβεί εκείνο που σε ανάλογες συμπράξεις του παρελθόντος συνέβη. Και που δεν ήταν άλλο από το πρόωρο, και σαφώς όχι βελούδινο, διαζύγιο.   
 
«Βήμα-βήμα και όλα στην ώρα τους», ήταν το σχόλιο, στον REPORTER, γνώστη του παρασκηνίου και των διαμειφθέντων κατά τις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και του προέδρου του ΔΗΚΟ. «Ο δρόμος είναι μακρύς και υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να γίνουν και να προηγηθούν», συνέχισε, «μέχρι να φθάσουμε, και αν φθάσουμε, στο σημείο να μιλάμε για την όποια εκλογική συνεργασία και δη για τις Προεδρικές». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Συνάντηση με πάνω από 40 χώρες για το «Αμάλθεια» στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ
Διακυβερνητική συνάντηση για ενεργειακή συνεργασίας έθεσαν στο τραπέζι ΠτΔ-Φατάχ αλ Σίσι
Ενημερώνει τους ομολόγους του για το «Αμάλθεια» ο Κωνσταντίνος Κόμπος
Στις Βρυξέλλες η Μαριλένα Ραουνά-Συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων, τα ερωτήματα της κατάταξης και το θολό σκηνικό
Ικανοποιημένος ο ΠτΔ από την Κοινή Διακήρυξη-«Ιστορική μέρα, νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου»
Ολοκληρώθηκε η Συνάντηση ηγετών της ΕΕ με τον Αλ Σίσι-Υπεγράφη κοινή διακήρυξη