Α. Νεοφύτου: Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά από το κυπριακό

  Άνοιγμα κεφαλαίων δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο, δήλωσε από το Στρασβούργο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος πραγματοποιεί επαφές με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε πως είναι ξεκάθαρο σε όλους τους συνομιλητές του, πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού.
 
Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι στη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, συζήτησαν για τα δημοσιονομικά στοιχεία της επανενωμένης Κύπρου.
 
Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι συνομιλητές του χαρακτήρισαν την Κύπρο ως «τα καλά νέα της Ευρώπης», λόγω της εξόδου από το μνημόνιο, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Συμπλήρωσε παράλληλα ότι όλοι θεωρούν την Κύπρο έναν αξιόπιστο εταίρο, καθώς επανέκτησε την αξιοπιστία της στον ευρωπαϊκό χώρο.
 
Ερωτηθείς σε σχέση με την αναφορά της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το άνοιγμα κεφαλαίων – που συζητείται την Τετάρτη την Ολομέλεια του ΕΚ – είπε ότι πρόκειται για αρνητικό σημείο, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν και θετικές αναφορές, όπως η υποστήριξη του ΕΚ για λύση μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, η απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή της Αμμοχώστου.
 
Ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα υποβάλει σχετική τροπολογία και ευχήθηκε να στηριχθεί και από άλλες πολιτικές ομάδες. «Χωρίς ουσιαστική πρόοδο για το Κυπριακό και χωρίς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το πρωτόκολλο της Άγκυρας, η Κύπρος δεν θα ανοίξει ποτέ τα μπλοκαρισμένα κεφάλαια», είπε.
 
Ακολούθως ανέφερε ότι το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντησή του με τον κ. Ντομπρόβσκις ήταν η δημοσιονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού. «Συμφωνήσαμε πάνω στην αρχή ότι πρέπει να γίνει σωστή προεργασία, ούτως ώστε μετά τη λύση, τα έξοδα του ομοσπονδιακού κράτους να είναι σε τέτοια επίπεδα που να μπορεί η οικονομία να τα σηκώνει» αλλά και «να ακολουθήσουμε τη σωστή δημοσιονομική πολιτική για να μην αναπαράγουμε ελλείμματα», είπε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, ο Επίτροπος Ντρομπρόβσκις δήλωσε ότι η ΕΕ είναι δίπλα στις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης, για να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο.
 
Είπε εξάλλου ότι υπάρχουν κάποια προκαταρκτικά στοιχεία για το δημοσιονομικό σκέλος, στα οποία όμως δεν επεκτάθηκε, καθώς όπως είπε, δεν θα ήταν σωστό να τα αναφέρει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διευκρίνισε ότι η συζήτηση δεν αφορούσε στο κόστος της λύσης.
 
Προγραμματισμένη η επίσκεψη ΤΑΧΕ στην Κύπρο

Ο κ. Νεοφύτου κλήθηκε να σχολιάσει και την επικείμενη επίσκεψη της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» (ΤΑΧΕ) στην Κύπρο, καθώς δημοσιεύματα τη συνέδεσαν με τις αποκαλύψεις στα λεγόμενα «Έγγραφα του Παναμά». Όπως είπε, πρόκειται για προγραμματισμένη επίσκεψη προ τριμήνου.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι οι επαφές της Ειδικής Επιτροπής αφορούν το υπό συζήτηση θέμα για κοινούς φορολογικούς συντελεστές, κάτι που όπως είπε η Κύπρος, ως χρηματοπιστωτικό κέντρο, πότε δεν θα δεχτεί.
 
Σε ερώτηση, γιατί επιλέχθηκε η Κύπρος για την επίσκεψη της Ειδικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η οικονομία της Κύπρου, όπως και άλλων χωρών, στηρίζεται στο φορολογικό της σύστημα, την αξιοπιστία του συστήματος και τους καλούς φορολογικούς συντελεστές. Είπε ότι θα δοθεί μάχη ώστε χώρες, όπως η Κύπρος, να διατηρήσουν τη δυνατότητα να έχουν τους δικούς τους φορολογικούς συντελεστές.
 
Διερωτήθηκε παράλληλα πΏς θα αντιδρούσε η Γερμανία αν έμπαινε ειδικός φόρος για τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ ζήτησε να υπάρξει σεβασμός της ιδιαιτερότητας των κρατών μελών.
 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε με τον Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρήστο Στυλιανίδη, την Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Επίτροπο, αρμόδιο για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΕΛΚ. Το απόγευμα συναντάται και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ αργότερα θα προσφωνήσει την ομάδα του ΕΛΚ. Οι επαφές του κ. Νεοφύτου στο Στρασβούργο ολοκληρώνονται την Τετάρτη.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου