Χοντραίνουν το παιχνίδι για το… ξέπλυμα-Ανελέητα πυρά Κυβέρνησης με ΑΚΕΛ

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε και σήμερα η άγρια αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, εμπλέκοντας το δικηγορικό γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
 
Μετά τις χθεσινές απαντήσεις που δόθηκαν, τόσο από πλευράς Κυβέρνησης διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου όσο και από το ίδιο το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΑΚΕΛ επανήλθε σήμερα επί του θέματος, αναφέροντας πως δεν τους εξέπληξε η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση για τα περί ξεπλύματος Ν. Αναστασιάδης και το δικηγορικό του γραφείο
 
Ζητήματα από ΑΚΕΛ
«Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτά αναμέναμε να απαντήσουν. Θα θέσουμε λοιπόν κάποια ζητήματα ευελπιστώντας ότι θα λάβουμε διαφωτιστικότερες απαντήσεις», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, θέτοντας τα εξής πιο κάτω ζητήματα:  
 
1.Το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι ένα από τα θέματα που έθεσαν στο μάτι του κυκλώνα την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια. Είναι προφανές από το δημοσίευμα του διεθνούς παρατηρητηρίου ότι ένας από τους κύριους λόγους που συνέβη αυτό είναι οι δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Θα ανέμενε κάποιος ότι ο κ. Αναστασιάδης και το γραφείο του θα απαντούσαν επί της ουσίας για να ανασκευάσουν όσα λέγονται και να πείσουν για την καθαρότητα τους. Αντί τούτου δηλώνουν ότι δεν θα ασχοληθούν με όσα καταγγέλλει το διεθνές παρατηρητήριο αλλά θα στραφούν ενάντια σε όσους αναδημοσίευσαν τα κείμενα ή υποβάλλουν ερωτήματα για το περιεχόμενο τους εδώ στην Κύπρο. Γεννάται ωστόσο ένα εύλογο ερώτημα: Γιατί δεν στρέφονται ενάντια στο διεθνές παρατηρητήριο; Τι φοβούνται άραγε; Γιατί δεν τους ενδιαφέρει το ξεκαθάρισμα του ονόματος τους και κατ` επέκταση και της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς παρά μόνο η εικόνα τους εσωτερικώς;
 
2. Ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ότι η πολιτική ζωή και η δημοσιογραφία πρέπει να φιμώνονται με απειλές για αγωγές στην περίπτωση που θέτουν ζητήματα που θίγουν συμφέροντα του; Έτσι εξυπηρετείται η δημοκρατία και η διαφάνεια στον τόπο; Εμείς δεν πρόκειται να φιμωθούμε. Θα ασκούμε το ρόλο μας ως η αντιπολίτευση μέσα σε μια δημοκρατία. Αλλού οι απειλές λοιπόν.
 
3. Για άλλη μια φορά επιχειρείται να περάσει το μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία ότι όλα αυτά λέγονται για να κτυπηθεί πολιτικά ο κ. Αναστασιάδης. Τους υπενθυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγαν και όταν υποβάλλαμε ερωτήματα και για τη βιομηχανία έκδοσης διαβατήριων που έστησαν. Τότε εκτός από εμάς, αντέδρασαν και οι ευρωπαίοι φίλοι τους. Κυρίως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκουν. Με ανακοίνωση του σε έντονο πνεύμα το ΕΛΚ κατήγγειλε τα όσα έπραττε η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αλλού λοιπόν αυτές οι κουτοπονηριές.
 
«Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα γιατί δυσφημίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία από δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου. Αναμένουμε απαντήσεις λοιπόν. Όπως αναμένουμε και από τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση στο θέμα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.
 
Η απάντηση Προδρόμου
Έντονη υπήρξε η απάντηση από πλευράς Κυβέρνησης, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου να κατηγορεί το ΑΚΕΛ για κατάφορη αντίφαση με τον εαυτό του.
 
Σε γραπτή απάντησή του στο ΑΚΕΛ, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι η νέα ανακοίνωση του κόμματος δείχνει ότι έχουν πολύ κοντή μνήμη και αποδεικνύει ότι προκειμένου να ασκήσουν αντιπολίτευση και να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν διστάζουν ακόμα και να έρχονται σε κατάφορη αντίφαση με τον ίδιο τον εαυτό τους.
 
«Ήταν ο Υπουργός της Κυβέρνησης ΑΚΕΛ κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος το 2010 προσπαθούσε να υπερασπιστεί την κυπριακή νομοθεσία και πρακτική περί πολιτογραφήσεων, όταν διεθνή δημοσιεύματα επέκριναν τη χώρα μας για την προσέλκυση οικονομικά ισχυρών παραγόντων από διάφορες χώρες και ειδικά από τη Ρωσία, ενώ και μερικά χρόνια αργότερα, σε επικριτικό δημοσίευμα του ‘’The Guardian”, ημερομηνίας 18 Μαρτίου 2013, ο κ. Συλικιώτης υπεραμυνόταν της πρακτικής επιλεκτικών πολιτογραφήσεων, έναντι της οποίας καταλογιζόταν στην Κύπρο ‘’συμπαιγνία’’ με ρωσικά συμφέροντα», αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Ειδικότερα, συνεχίζει ο Πρόδρομος Προδρόμου, ο κ. Συλικιώτης φέρεται να είχε δηλώσει στο βρετανικό έντυπο ότι «ο κ. Αμπράμοφ, λαμβανομένων υπόψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, θεωρείται ότι προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία».
 
«Και όμως», προσθέτει, «το ΑΚΕΛ καλεί σήμερα τον Πρόεδρο να δώσει εξηγήσεις για ένα ανώνυμο συκοφαντικό δημοσίευμα ιστοσελίδας που καταλογίζει στον Πρόεδρο και την Κύπρο δραστηριότητες του κ. Αμπράμοφ, τον οποίο, όμως, είχε πολιτογραφήσει η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ! Πρόκειται για τοποθέτηση μνημειώδους υποκρισίας! Ας ρωτήσουν πάντως τον Υπουργό τους...»
 
«Δεύτερο δείγμα υποκρισίας και σύγχυσης», είπε ο Εκπρόσωπος, «είναι ότι ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ ουσιαστικά συντάσσεται με δυσφημιστικά δημοσιεύματα που επικρίνουν την Κύπρο και τον Πρόεδρο για σχέσεις με τη Ρωσία και φιλορωσική στάση και ζητά από τον Πρόεδρο εξηγήσεις και σχίζει τα ιμάτιά του κατηγορώντας Πρόεδρο και Κυβέρνηση ως υπαίτιους για αμερικανικό νομοσχέδιο που θα παραβλάψει τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία! Ας αποφασίσουν λοιπόν τι από τα δυο συμβαίνει! Για έναν νηφάλιο και αντικειμενικό παρατηρητή, πάντως, ούτε το ένα ούτε το άλλο συμβαίνει πραγματικά.»
 
Τα όσα ανώνυμα δημοσιεύει η εν λόγω ιστοσελίδα, πέραν της πρόδηλης συκοφαντικής διάθεσης, σημειώνει ο Εκπρόσωπος, «δεν περιέχουν απολύτως κανένα επιβαρυντικό στοιχείο. Ενώ διευκρινίζει ότι τα «τραπεζικά έγγραφα», που δηλώνει ότι διαθέτει, «δεν περιέχουν καμία απόδειξη» για παραβίαση του νόμου ή για διάπραξη αξιόποινων πράξεων... εκείνο που επαναλαμβάνεται είναι το γνωστό τροπάριο που διακινείται εδώ και χρόνια, από την εποχή της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ, για «συσχέτιση» της Κύπρου με ρωσικά διεθνή δίκτυα και «ύποπτες συναλλαγές».
 
Καταλήγοντας, ο κ. Προδρόμου διερωτήθηκε «αφού είναι καλά γνωστό ότι από την αρχή της δεκαετίας διακινούνταν σποραδικά τέτοια δημοσιεύματα, το ΑΚΕΛ που σήμερα ρωτά δηκτικά τον Πρόεδρο, θα πρέπει να απαντήσει και το ίδιο: Τι έκανε για «ξεκαθάρισμα του ονόματος της διακυβέρνησής του και κατ’ επέκταση της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς;»
 
Η ανταπάντηση του ΑΚΕΛ
 
Το ΑΚΕΛ με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε, ανταπαντά στην Κυβέρνηση και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, υποστηρίζοντας ότι «η Κυβέρνηση επιχειρεί να αναμείξει τα θέματα για να προκαλέσει σύγχυση στο μυαλό του απλού πολίτη. Δεν θα τη βοηθήσουμε σε αυτή της την προσπάθεια. Θα αναδείξουμε ξανά την ουσία του θέματος αναμένοντας απάντηση σε αυτη και όχι για το... νομοσχέδιο Ρούμπιο Μενέντεζ(!)».

Αναφέρει ακόμα ότι «το Διεθνές Παρατηρητήριο για την καταπολέμηση της διαφθοράς κατηγορεί ευθέως τον κ. Αναστασιάδη και το δικηγορικό του γραφείο για ύποπτες διαδρομές χρήματος. Σε αυτό να απαντήσει ο λαλίστατος κ. Προδρόμου, ο Πρόεδρος και το δικηγορικό του γραφείο. Όλα τα υπόλοιπα λέγονται εκ του πονηρού για να συγχίσουν τον κόσμο. Ας απαντήσουν σε αυτό λοιπόν».
 
Νέα ανταπάντηση από Προδρόμου

Στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, απάντησε εκ νέου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος αναφέρει ότι «επειδή το ΑΚΕΛ, με υποκριτικό στόμφο, επανέρχεται και ζητά δήθεν απάντηση για «ύποπτες διαδρομές χρήματος», υιοθετώντας το ανώνυμο συκοφαντικό δημοσίευμα, θα πρέπει να τους το επαναλάβουμε: την απάντηση σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα, το οποίο υιοθετείται από το ΑΚΕΛ, την έχει δώσει ο υπουργός τους, κ. Νεοκλής Συλικιώτης».

Παραθέτει μάλιστα δήλωση του κ. Συλικιώτη, που αναφέρεται σε αυτές ακριβώς τις δραστηριότητες, όπως λέει ο κ. Προδρόμου, η οποία δημοσιεύτηκε στον The Guardian (18/3/13): «ο κ.Αμπράμοφ, λαμβανομένων υπόψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, θεωρείται ότι προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία».

«Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση ΑΚΕΛ-Χριστόφια του είχε παραχωρήσει την κυπριακή υπηκοότητα. Τόσο απλό. Τι συμβαίνει εκεί στο ΑΚΕΛ; Δεν μιλούν με τον πρώην υπουργό τους;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκπρόσωπος: Είναι δεδομένο πως κάποιοι προσπαθούν να πλήξουν τη φήμη της χώρας μας
 
Το δεδομένο...
Νωρίτερα σε δηλώσεις του, ο Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε την εκτίμηση πως το ότι κατά καιρούς προσπαθούν κάποιοι να πλήξουν τη φήμη της χώρας μας, είναι δεδομένο, κληθείς να σχολιάσει αναφορές σε σχέση με λιβελλογραφήματα για το πρώην δικηγορικό γραφείο Ν. Αναστασιάδη.
 
«Το θέμα δεν είναι οι δηλώσεις και οι αντιδηλώσεις. Έχουν δοθεί απαντήσεις», ανέφερε ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν σε κάποια ιστοσελίδα έχουν από καιρό τύχει διερεύνησης από ανακριτικές και ερευνητικές Αρχές διαφόρων κρατών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, χωρίς να έχει προκύψει κάτι.
 
«Επομένως, δεν θα έλεγα ότι προκαλεί απορία. Προκαλεί απογοήτευση, και ο καθένας μπορεί να σκεφτεί το γιατί κάποιοι αναμασούν ένα τέτοιο ζήτημα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσθέσουμε ούτε νομίζω ότι το ΑΚΕΛ έχει κάτι να πει, αφού από την πρώτη στιγμή είπε ότι δεν υιοθετεί αυτούς τους ισχυρισμούς», υπέδειξε.
 
«Το ότι κατά καιρούς προσπαθούν κάποιοι να πλήξουν τη φήμη της χώρας μας, αυτό είναι δεδομένο. Αυτό έγινε και τον καιρό που στην Κυβέρνηση είχε βρεθεί το ΑΚΕΛ. Δυστυχώς, συνεχίζει να γίνεται», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.  
 
Καταλήγοντας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «θα πρέπει απέναντι σε τέτοιες απόπειρες να προτάξουμε όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που ισχύουν στην Κύπρο, όλους τους κανονισμούς, όλες τις ρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί και κάνουν την Κύπρο να είναι μια χώρα η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στους ύποπτους χώρους για παράνομες συναλλαγές».
 
Ο ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως η υιοθέτηση διαδικτυακών δημοσιευμάτων που χωρίς τεκμηρίωση, που προσπαθούν να πλήξουν την αξιοπιστία της Κύπρου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν βοηθούν τη χώρα μας, όπου ένας από τους  σημαντικότερους τομείς της οικονομίας μας είναι ο χρηματοοικονομικός.

 
 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ