Η Λουτ χαράζει γραμμή πλεύσης για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Στην επικείμενη νέα κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία τοποθετείται περί τα τέλη του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και δη την προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων εκείνων, που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Η Τζέιν Χολ Λουτ έρχεται στην Κύπρο, αφού πρώτα πολύ πιθανόν μεταβεί σε Αθήνα και Άγκυρα, προκειμένου να συνεχίσει την προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς και ν’ ανάψει το πράσινο φως στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να απευθύνει και επίσημα πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες για μια τριμερή συνάντηση περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη(σ.σ. στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ).
 
Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά τα θετικά μηνύματα καλής θέλησης που, τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί έστειλαν μετά την τελευταία τους συνάντηση στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, το εγχείρημα της συνομολόγησης των όρων αναφοράς παραμένει ιδιαιτέρως δύσκολο και επίπονο. Και αυτό, αφού η τουρκική πλευρά επιμένει σε θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας, το οποίο ερμηνεύει κατά το δοκούν.
 
Παρ’ όλα αυτά, η πρόταση που υπέβαλε κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας συνομολόγησης των όρων αναφοράς, φαίνεται να δημιουργεί ένα κάποιο πρόσφορο έδαφος ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, αφού φαίνεται να μην απορρίπτεται από τους Τούρκους. Ενώ την ίδια ώρα, ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει επίσης την πρόταση Νίκου Αναστασιάδη για αποκέντρωση εξουσιών. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση Αναστασιάδη για επιτάχυνση και οδικός χάρτης για επανεκκίνηση
 
Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπέβαλε προς τον Μουσταφά Ακιντζί τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως στη βάση της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και οι οποίες οδήγησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, καθώς και στη βάση της συζήτησης επί των έξι παραμέτρων του Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο μέχρι το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν τη φόρμουλα και τη χρυσή τομή για τους όρους αναφοράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει προοπτική κατάληξης στους όρους αναφοράς ο Ακιντζί

Σε περίπτωση, συνεπώς, που η νέα κάθοδος Λουτ στεφθεί με κάποια δόση επιτυχίας, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα τα πουν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη με τον Αντόνιο Γκουτέρες, οπόταν και ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αυτό της σύγκλισης μιας άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.
 
Ο Γ.Γ. επιθυμεί να ανασκοπήσει ο ίδιος την κατάσταση και να διαπιστώσει πού βρίσκονται οι δύο πλευρές στο Κυπριακό, καθώς τα λόγια και οι διακηρύξεις δεν αρκούν για επανέναρξη των συνομιλιών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν σοβαρά σημεία τριβής, ενώ μετά το ναυάγιο της Ελβετίας δεν έχει σε καμία φάση σταματήσει η προσπάθεια για blame game.
 
Άλλωστε, ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει ήδη δει μία Διάσκεψη που έθεσε υπό την αιγίδα του να καταρρέει και είναι προφανές πως θέλει, εάν θα επαναρχίσουν κάποια στιγμή οι συνομιλίες, να έχουν προοπτική επιτυχίας, κάτι που δεν προδιαγράφει η παρατεταμένη δυστοκία σε ό,τι αφορά στην συνομολόγηση των όρων αναφοράς.  
 
«Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν τελικά θα συμβάλει και η Τουρκία σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων, εγκαταλείποντας τη σημερινή επιθετική τακτική των παραβιάσεων και της έντασης. Σε κάποια στιγμή θα πρέπει μέσα από τις διεργασίες των Η.Ε., να δηλώσει και να δείξει ετοιμότητα και η Άγκυρα», δήλωναν τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία.
 
Η Τουρκία, ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις που να καταδεικνύουν ότι μετακινείται από τις θέσεις που εξέφραζε στο Κραν Μοντανά, αλλά έχει αυξήσει την ένταση στην περιοχή, με τις παράνομες της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και με την όξυνση της ρητορικής που βρίθει απειλών. Είναι, συνεπώς, άγνωστο κατά πόσο ένα περιβάλλον άτυπης Διάσκεψης θα μετακινήσει την Τουρκία από τους στόχους της, οι οποίοι εκδηλώνονται μέσα από αυτές τις συμπεριφορές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η προοπτική μιας άτυπης πενταμερούς και ο καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας

Δειτε Επισης

Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν