Ψήφισμα επέδωσε αντιπροσωπεία Μορφιτών στις πρεσβείες των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή, επέδωσαν την Παρασκευή στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Δήμος Μόρφου και τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης πόλης.
 
Με αφορμή την επέτειο της 45ης κατάληψης της Μόρφου, στις 16 Αυγούστου του 1974, ο Δήμος Μόρφου διακήρυξε ακόμα μια φορά ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για επανένωση της Κύπρου, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους.
 
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, «διεκδικούμε μια λύση λειτουργική και βιώσιμη στο εθνικό μας θέμα, η οποία πρέπει να διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία σε όλους τους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα επιτρέπει την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους, χωρίς διακρίσεις και περιοριστικά κριτήρια, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα από ξένες χώρες, χωρίς την παραμονή ξένων στρατευμάτων και χωρίς εποίκους».
 
Προστίθεται ότι ζητούν «τη διαλεύκανση της τύχης όλων των αγνοουμένων και τον εξαναγκασμό της Τουρκίας να καταθέσει όλες τις πληροφορίες που κατέχει, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανεύρεση τους».
 
Σε δηλώσεις, του έξω από την Πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, ο Δήμαρχος Μόρφου, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ είπε ότι οι Μορφίτες ζητούν «να δημιουργηθεί μια κατάσταση, η οποία να δώσει μια λύση στο Κυπριακό, γιατί οι γενιές ήδη χάνονται, δεν θα μείνουν βιωματικοί πρόσφυγες στο τέλος οπότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα» για τη λύση.
 
«Σίγουρα η λύση του Κυπριακού θα πρέπει βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, έτσι σήμερα είμαστε εδώ να επιδώσουμε τα ψηφίσματα μας στη βάση αυτή, ώστε να ζητήσουμε από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχουν τη δύναμη πλέον να δημιουργήσουν τις συνθήκες», για τη λύση του Κυπριακού πιο σύντομα.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος συνόδευε την αντιπροσωπεία, δήωσε από πλευράς του ότι, «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το αίτημα του Δήμου Μόρφου, το αίτημα των Κυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό συνθήκες ασφάλειας ελευθερίας και δημοκρατίας».
 
Όπως σημείωσε «δεν θα σταματήσουμε αυτό τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».
 
Η τέως ευρωβουλευτής και πρώην Δήμαρχος Μόρφου Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι «σαράντα πέντε χρόνια χτυπούμε πόρτες και κάθε χρόνο οι πόρτες αυτές είναι κλειστές».
 
«Τολμώ να πω ως Μορφίτισσα πρόσφυγας ότι είναι η ώρα των πράξεων, γιατί η κατεχόμενη γη μας τουρκοποιείται, υπάρχει ισλαμοποίηση και δυστυχώς ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η ΕΕ, έχουν σταθεί έμπρακτα δίπλα μας», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι «ως η τελευταία βιωματική γενιά προσφύγων, που ζήσαμε τη Μόρφου και ήταν ένας παράδεισος των παιδικών μας χρόνων, εκείνο που ζητούμε είναι οι ενεργοί πολίτες και η κοινωνία της Κύπρου να ξυπνήσουμε, γιατί η ελευθερία δεν δωρίζεται», σημειώνοντας πως «χρειάζεται συστράτευση, ενότητα στόχων και σκοπών και χρειάζεται αγώνας διεκδίκησης».
 
Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, Ανδρειανή Οδυσσέως, είπε ότι «είμαστε ίσως η τελευταία βιωματική γενιά της προσφυγιάς» και κάλεσε τη νεολαία να συστρατευτεί σε έναν αγώνα για να υπάρχει ελπίδα.
 
Ο Δήμος Μόρφου θα επιδώσει ψηφίσματα κατά τη διάρκεια της ημέρας στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στο Προεδρικό και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Εξάλλου, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου, τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, η Σχολική Εφορεία Μόρφου, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Μόρφου, ο Διγενής Ακρίτας, ΑΕΜ, ΟΕΛΜΕΚ Μόρφου, ΠΟΕΔ Μόρφου, ο Όμιλος Γυναικών Μόρφου, ο Πολιτιστικός Όμιλος Μόρφου και ο  Όμιλος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Μόρφου διοργανώνουν από κοινού απόψε εκδήλωση μνήμης.
 
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στο άνοιγμα της οδού Λήδρας στις 18:30. Θα ακολουθήσει συμβολική πορεία προς την εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία.
 
Στην εκκλησία, στις 19:00, θα τελεστεί μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο. Επιμνημόσυνο λόγο θα απευθύνει οΚυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Η εκδήλωση θα κλείσει με κατάθεση στεφάνων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»