Ο Λουκάς Φουρλάς στον REPORTER: Η πρωτιά, οι πικρίες στον ΔΗΣΥ και ο Νιαζί

«Έχω βρει... παίχτες καλούς, με τους όποιους έχουμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα», δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς, τονίζοντας πως προτεραιότητα όλων των Κύπριων συναδέλφων του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την Κύπρο.
 
Περίπου τρεις μήνες μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτής, ο κ. Φουρλάς μιλά στον REPORTER και μοιράζεται τις πρώτες εμπειρίες του στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, αφήνοντας πίσω του πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ, που ήταν συνυποψήφιοι του.
 
Ο Λουκάς Φουρλάς, αναφέρεται και στη συνεργασία του με τον Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρέκ, υποδεικνύοντας πως οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές δεν ξεχωρίζουν αν ο ένας είναι Τουρκοκύπριος και ο άλλος Ελληνοκύπριος.
 
«Απ' εκεί και πέρα, ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τις ενέργειες του και τίθεται ενώπιον της κρίσης του κυπριακού λαού», επισημαίνει.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια τη συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Λουκά Φουρλά στον REPORTER: 
 
-Έχουν περάσει περίπου τρεις μήνες από την εκλογή σας ως ευρωβουλευτής και παρόλο που το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει αρχίσει ακόμη κανονικά τις εργασίες του για τη νέα περίοδο, είχατε μια πρώτη επαφή με το νέο σας χώρο. Ποιες είναι οι αρχικές εντυπώσεις που έχετε αποκομίσει; 
-Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα περίμενα, μια μεγάλη σύναξη 750 ανθρώπων από 27 διαφορετικές χώρες, ο καθένας με τον δικό του σκοπό και την δική του ατζέντα, μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία συμμετέχουν από μικρά μέχρι μεγάλα κράτη.
 
Αυτό που έχω αποκομίσει είναι πως οποιαδήποτε χώρα και να εκπροσωπείς, όταν βρίσκεσαι ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, έχεις ίση φωνή με τους υπόλοιπους. Δεν πάει να είσαι πρώην αρχηγός κράτους ή ένας απλός δημοσιογράφος που έγινες Ευρωβουλευτής, έχεις ίσο χρόνο να μιλήσεις και ίσες δυνατότητες να πεις τις απόψεις και τα προβλήματά σου.
 
Νομίζω είναι μια μικρογραφία του τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Ένας χώρος όπου υπάρχουν πάρα πολλά συμφέροντα, πάρα πολλές απόψεις, με ομοφωνίες και διαφωνίες, υπάρχει όμως και κάτι που ενώνει όλους. Ότι νιώθουν πως η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και πρέπει να το ισχυροποιήσουμε. Εκτός βέβαια ελαχίστων εξαιρέσεων, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Η πρωτιά και ο ΔΗΣΥ 
-Το γεγονός ότι όχι απλώς εκλεγήκατε, αλλά εξασφαλίσατε και τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης απ' όλους τους άλλους υποψήφιους, τι σημαίνει για εσάς; Σας γεμίζει με μεγαλύτερες ευθύνες; 
-Νομίζω ότι το αποτέλεσμα από μόνο του δικαιώνει την επιλογή μου να κατέλθω ως υποψήφιος. Η πρωτιά δεν μου λέει τίποτε άλλο, εκτός από το να με γεμίζει ακριβώς με περισσότερη ευθύνη για να κάνω όλα αυτά που υποσχέθηκα προεκλογικά ότι θα κάνω. Δεν είμαι πολιτικός υπό την έννοια ότι μεγάλωσα στον κομματικό σωλήνα και γεννήθηκα μέσα στα κόμματα, αλλά ως ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε για την κοινωνία ως εργαζόμενος για πάρα πολλά χρόνια, ως ένας άνθρωπος που έζησε και πρόσφερε πάρα πολλά στο κοινωνικό σύνολο στο μέτρο του δυνατού και ως ένας άνθρωπος που διεκδίκησε εκλογή ως αριστείνδην υποψήφιος.
 
Αυτό που απομένει πλέον, είναι να αποδείξω ότι όλα αυτά που έλεγα προεκλογικά έχουν ουσία και δεν είναι απλά λόγια. Οφείλω να το πράξω και αυτό έχω σκοπό να κάνω.
 
-Αφήσατε, πάντως, πίσω σας πρωτοκλασάτα ονόματα στον ΔΗΣΥ. Ποια ήταν η αντιμετώπιση της οποίας τύχατε μετά το αποτέλεσμα. Νιώσατε να σας αντιμετώπισαν ή να σας αντιμετωπίζουν... περίεργα; 
-Εγώ θα πω ότι στην προεκλογική περίοδο μπορούν να ακουστούν διάφορα ή να δημιουργηθούν πικρίες. Νομίζω, όμως, πως με το που κλείνει η κάλπη, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ειδικά όταν εκπροσωπείς τους πολίτες οι οποίοι σε εμπιστεύονται, οφείλεις να αφήσεις τα πάντα πίσω σου και να κάνεις αυτό για το οποίο σε έχουν εκλέξει οι πολίτες, να προσφέρεις ό,τι καλύτερο μπορείς για την πατρίδα σου και το κοινωνικό σύνολο.
 
Τώρα εδώ στις Βρυξέλλες έχω βρει... παίχτες καλούς, με τους όποιους έχουμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Μπορεί ο καθένας από εμάς ανήκει σε διαφορετική παράταξη και σε διαφορετικό κόμμα εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, όλοι όμως έχουμε κατά νου ότι η Κύπρος είναι πάνω από όλα, ο λαός μας είναι πάνω από όλα, εκπροσωπούμε τους πολίτες της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο, και ανεξαρτήτως χρώματος της σημαίας με την οποία εκλεγήκαμε, προτεραιότητά μας είναι η πατρίδα μας και το ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε.
 
Η συνεργασία με τον Νιαζί 
-Μαζί σας στο Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται για πρώτη φορά και ένας Τουρκοκύπριος, ο Νιαζί Κιζίλγιουρέκ. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η μεταξύ σας συνεργασία;
-Ο Νιαζί είναι ένας από τους δύο ευρωβουλευτές που εκλέχθηκαν με το ΑΚΕΛ και γι' αυτό δεν έχω να πω τίποτα, είναι απολύτως σεβαστή η απόφαση των Κυπρίων πολιτών. Απ' εκεί και πέρα, ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τις ενέργειες του και τίθεται ενώπιον της κρίσης του κυπριακού λαού.
 
Σε ανθρώπινο επίπεδο, αυτό που θα πω είναι ότι ο Νιαζί είναι ένας από την ομάδα μας, των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών που εργαζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν ξεχωρίζουμε αν ο Νιαζί είναι Τουρκοκύπριος και ο Φουρλάς Ελληνοκύπριος. Αυτή τη στιγμή εκπροσωπούμε την πατρίδα και τον λαό μας και οφείλουμε να λειτουργήσουμε ως ομάδα. Και αυτό θα κάνουμε.
 
Το Κυπριακό και η ΑΟΖ 
-Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Κάποιοι στο εσωτερικό μέτωπο-ορισμένοι και εντόςτου ΔΗΣΥ- κατηγορούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για σκλήρυνση των θέσεων του. Είστε εξ' εκείνων που συμφωνούν ή διαφωνούν με την συγκεκριμένη αντίληψη;
-Δεν μπορώ να αντιληφθώ κάποιον να διαφωνεί με την πραγματικότητα, ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η εισβολή στην ΑΟΖ είναι πολύ δύσκολο να συνομιλείς για λύση του Κυπριακού χωρίς συμφωνία επί των όρων αναφοράς και με μια Τουρκία που συνεχίζει να θέλει συνομιλίες, όχι για να λύσει το Κυπριακό, αλλά για να διαμοιράσει το φυσικό αέριο.
 
Το Κυπριακό θα λυθεί με συνομιλίες. Αυτό είναι εκ των ον ουκ άνευ, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Υπάρχει όμως το εξής. Μπαίνω σε ένα διάλογο να κάνω τι και με ποιο αποτέλεσμα. Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει, όχι αύριο αλλά χθες για λύση του Κυπριακού. Και επιμένω για λύση του Κυπριακού, όχι για το πώς θα διαμοιράσουμε το φυσικό αέριο.
 
-Όσον αφορά τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, υπάρχει προοπτική για νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε.;
-Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια δεύτερη εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Ε.Ε. έχει στείλει τα μηνύματά της μέσα από τις κυρώσεις που έχει βάλει.  Αναμένουμε πολύ περισσότερα και κλιμάκωση των μέτρων αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί μετά το μήνυμα που έλαβε από την Ευρώπη.
 
Προσωπικά είχα την ευκαιρία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής να απευθυνθώ προς τη φινλανδική προεδρία και να της ζητήσω να έχει πάντα κατά νου ότι προερχόμαστε από τη μοναδική κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δέχεται μια δεύτερη εισβολή και τούτο δεν θα πρέπει να το λησμονούν ποτέ.

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης