Προκλήσεων συνέχεια από Ακάρ-Στην Κύπρο είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξη του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΤRT HABER δήλωσε αφού ανέφερε πως επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση στην ένταση στην ανατολική Μεσόγειο δήλωσε όμως «είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».
 
«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Μην δοκιμάσει κανένας την ισχύ μας , αυτό δεν θα έχει καλά αποτελέσματα.Αυτό δεν είναι απειλή. Περιμένουμε μια λύση. Αν όμως προκύψουν τετελεσμένα χωρίς την επιθυμία μας , δεν θα τα αναγνωρίσουμε» ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ .
 
Ο Ακάρ ανέφερε επίσης πως «η ελπίδα μας από τους γείτονες μας είναι να προστατευτεί το δίκαιο και η δικαιοσύνη. Να μην ελπίζει κανένας πως θα επιλυθούν τα πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά ζητήματα χωρίς την παρουσία μας».
 
Την Κυριακή ο Χουλουσί Ακάρ ανέβασε τους τόνους και ανέφερε πως ο τουρκικός στρατός θα παραμείνει στο νησί τονίζοντας πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
 
Ο Ακάρ παρέμεινε για τέταρτη ημέρα στα Κατεχόμενα και γιόρτασε μαζί με τους Τούρκους αξιωματικούς τη θρησκευτική ημέρα του μπαϊραμιού. Ο ίδιος το Σάββατο επισκέφθηκε τη Αμμόχωστο, ενώ την Κυριακή με ελικόπτερο ταξίδεψε και επισκέφθηκε τη φρεγάτα Γκέμλικ, η οποία συνοδεύει το γεωτρύπανο Γιαβούζ, που βρίσκεται ανατολικά της Καρπασίας και ήδη πραγματοποιεί γεωτρήσεις.
 
«Μην περιμένει κανείς πως η Τουρκία των 82 εκατομμυρίων και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν θα κάνουν κάτι όταν οι άλλοι θα κάνουν γεωτρήσεις αερίου και πετρελαίου. Αυτό είναι αστείο! Δεν μπορεί να συμβεί. Θα υπερασπιστούμε το δίκαιό μας και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων. Μη δοκιμάσει κανένας τη δύναμή μας», δήλωσε ο Ακάρ στην ομιλία του προς το πλήρωμα της τουρκικής φρεγάτας, τους οποίους χαρακτήρισε «φρουρούς της Γαλάζιας Πατρίδας». Ο Ακάρ τόνισε πως η «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας έχει έκταση 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
 
Ο ίδιος ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Δεν θα επιτρέψουμε τη λήψη αποφάσεων εναντίον των δικαιωμάτων μας. Από την αρχή λέμε πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης κάποιας απόφασης στην οποία δεν συμμετέχουμε και εμείς».
 
Ο κ. Ακάρ, μιλώντας με έντονο ύφος, απείλησε και για παρόμοια επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο όπως και το 1974. «Οπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρός μας, η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Κάναμε αυτό που πρέπει κι αν χρειαστεί το ξανακάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
To Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε τις τουρκικές στρατιωτικές μονάδες στην Κύπρο και επιθεώρησε την περιοχή της Αμμοχώστου! Ο κ. Ακάρ, ο οποίος συνοδευόταν από όλη την ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε: «Οσο εμείς μιλάμε για ειρήνη, το θεωρούν αδυναμία, ενώ όταν λέμε πως θα δεν επιτρέψουμε τετελεσμένα, το θεωρούν απειλή. Γι’ αυτό οι γείτονές μας πρέπει να μαζέψουν τα μυαλά τους και να δουν τα πράγματα αντικειμενικά. Μέχρι σήμερα ασκήσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας ως εγγυήτρια δύναμη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και για να το κάνουμε αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί. Αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι».
 
Ο Ακάρ ανέφερε: «Η άποψή μας, η κεντρική άποψή μας για το θέμα (σ.σ.: της Κύπρου) είναι όπως και πριν 45 χρόνια: Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι αντικειμενική να πάρει μαθήματα από το παρελθόν και να προσπαθήσουν να μη φέρουν τα γεγονότα στη μη επίλυση, αλλά να προχωράμε επιλύοντας θέματα».
 
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, απευθυνόμενος στους Τούρκους στρατηγούς, τόνισε πως «η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα. Ολοι πρέπει να το ξέρουν και να μην κάνουν λάθη».
 
Στο τέλος της ομιλίας του επιχείρησε να φανεί πιο «συναινετικός». «Εμείς στην πραγματικότητα», δήλωσε, «στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο είμαστε υπέρ της καλής γειτονίας. Πρώτα ο πρόεδρός μας κι εμείς μιλάμε με ειλικρίνεια και με αρχές και υποστηρίζουμε όσα λέμε», δήλωσε.
 
Σε παρόμοιο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο.
 
«Η Τουρκία θα προωθήσει τα δικαιώματά της με σταθερότητα και, χωρίς να δείχνει δισταγμό, θα προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία θα διατηρήσει τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις δραστηριότητες γεώτρησης και την ισότιμη και δίκαιη κατανομή πόρων από τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε.
 
Ο Οκτάι επανέλαβε, επίσης, ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης πραγματοποιούνται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στο πλαίσιο συμφωνίας με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
 

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ