Την ελπίδα να επαναρχίσει σύντομα ένας δημιουργικός διάλογος για λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος

Την ελπίδα ότι, παρά τις διαφωνίες που παραμένουν, σύντομα θα υπάρξει η ευκαιρία να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος για επίλυση του Κυπριακού, εάν και εφόσον προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλει και η Τουρκία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του απόψε στα εγκαίνια του «ΟΔΥΣΣΕΙΟΥ» Πολιτισμικού και Μορφωτικού Κέντρου Συλίκου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ,αναφερόμενος στη σημερινή του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είπε πως έγινε σε ένα θετικότατο κλίμα.

"Ευελπιστώ, παρά τις διαφωνίες που παραμένουν, ότι σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, εάν και εφόσον βεβαίως προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλει και η Τουρκία, η οποία δυστυχώς μέσα από έκνομες ενέργειες αντί να δημιουργεί ή να συμβάλει στη δημιουργία του θετικού κλίματος, οξύνει την ανασφάλεια και οξύνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων", ανέφερε.

Για αυτό που θέλω να βεβαιώσω, πρόσθεσε, "είναι ότι, όσο αντιλαμβανόμαστε ή συμμεριζόμαστε τις έγνοιες ή τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, άλλο τόσο και πολλαπλάσιο δεν μπορεί να παραγνωρίζουμε τις έγνοιες, τις ανησυχίες, την προοπτική και το μέλλον που θέλουν να έχουν και οι Ελληνοκύπριοι δημιουργώντας συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, βιώσιμου κράτους πριν και πάνω από όλα, στη βάση και μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορούμε να υστερούμε από τις υπόλοιπες".

Θέλω να ελπίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν της δικής μας δεδηλωμένης καλής βούλησης, ανάλογα θα συναντήσουμε και τη βούληση των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας, πρόσθεσε.

"Ο πόθος ο δικός σας είναι και δική μου επιθυμία. Αν μη τι άλλο είναι και θέμα καθήκοντος προς αυτή την πατρίδα. Αυτός ήταν και ο σημερινός στόχος της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί", επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

 Αναφερόμενος στο έργο που εγκαινιάστηκε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως κάθε φορά που εγκαινιάζεται ένα έργο το οποίο θα συνδράμει στην πολυπολιτισμική παράδοση του τόπου είναι και ένα λιθαράκι σε αυτό που αποτελεί την Ιστορία και την παράδοση αυτής της χώρας.
 
Όσον αφορά στα προβλήματα που έθεσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, και συγκεκριμένα για τον δρόμο Μονάγρι-Πέρα Πεδί επεσήμανε πως "έχουμε να κάνουμε με μια γραφειοκρατία, η οποία, δυστυχώς, αντί να επιλύει πολλαπλασιάζει τα προβλήματα".

"Δόθηκε η μελέτη από τα Δημόσια Έργα σε ιδιώτη μελετητή προκειμένου να γίνουν οι σχετικές προδιαγραφές, σχεδιασμοί κ.ο.κ. Και τελικά ακυρώθηκε το συμβόλαιο διότι αυτός που επιλέχθηκε δεν προχωρούσε με τους ρυθμούς που έπρεπε. Βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης. Τι να πω άλλο; Είναι μέσα στους στόχους της Κυβέρνησης και ελπίζω να γίνει κατορθωτό ανάλογα και με τα οικονομικά του κράτους, να ευτυχήσω να δω, αν μη τι άλλο, την έναρξη κατασκευής αυτού του έργου", επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

"Όμως για εκείνο το οποίο είμαι βέβαιος και θέλω να σας βεβαιώσω ότι ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά, η πρώτη φάση τουλάχιστον μέχρι την Άλασσα ήδη προχωρά", ανέφερε.

"Οι προσφορές έγιναν και συνεπώς πιστεύω ότι σύντομα θα αρχίσει το έργο και θα μειώσει σημαντικά την απόσταση των γύρω κοινοτήτων, ενώ την ίδια ώρα το ενδιαφέρον μας δεν εξαντλείται απλώς στο να δούμε να υλοποιούνται έργα που συνδέουν τις κοινότητες, αλλά προκειμένου να καταπολεμήσουμε την αστυφιλία προχωρήσαμε μέσα από τον διορισμό του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων Γιαννάκη Παπαδούρη στην εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής η οποία υιοθετείται αρχές του Σεπτέμβρη με συγκεκριμένα έργα, τα οποία θα δώσουν πραγματικά νέα πνοή στις κοινότητες και είναι αυτό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο, να δούμε πώς προσελκύουμε πίσω, δίδοντας κίνητρα είτε όσον αφορά τις κοινότητες που είναι πέραν των 600 μέτρων με την επαναφορά του επιδόματος θέρμανσης είτε με άλλα κίνητρα οικιστικά, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προοπτικές αναζωογόνησης των κοινοτήτων", σημείωσε.
 

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση